Uluslararası filmaşin piyasasında Çin etkisini artırıyor

Perşembe, 01 Ekim 2009 16:54:39 (GMT+3)   |  
       

Bu hafta Türkiye filmaşin piyasasında beklentilerin aksine olumlu bir hava hakim değildi. İç piyasada üreticilerin filmaşin satışı için birbirine yakın fiyat seviyeleri sunmaları, bayram sonrası yaşanması düşünülen fiyat artış beklentisinin, iç piyasada etkisini azaltmasına neden olmuştur. Gevşeme yaşanan hurda fiyatları da bu beklentinin zayıflamasını desteklemiştir. İç piyasada bu hafta için Türkiye'nin güneyinde filmaşin hattı ile ilgili sorunların çözüme ulaştığı, filmaşin üretim hattının yeniden çalışmaya başladığı konuşulmaktadır.

Özellikle merakla izlenen Orta Doğu pazarında iç piyasa seviyelerinde Ramazan ayı öncesine göre filmaşin fiyatlarında önemli bir değişiklik gözlenmemektedir. Özellikle filmaşin satışı için öne çıkan pazarlardan biri olan Dubai piyasasında hasırlık kalite malzeme iç piyasada KDV hariç 510-520$/mt  müşteriye teslim seviyelerinden teklif edilmektedir. Genel olarak Orta Doğu pazarlarında dikkati çeken en önemli nokta ise son kullanıcıların elindeki stok seviyelerinin Ramazan ayında alım yapılmaması nedeniyle düşük seviyelerde yer almasıdır. Orta Doğu'da alım yapma niyetinde olan firmalar ise fiyat sorgularına aldıkları geri dönüşlerden sonra kararsız kalmaktadır.

İçinde bulunduğumuz dönemde Çin çıkışlı boron eklenmiş filmaşin tekliflerinin uluslararası filmaşin piyasasında oldukça fazla hissedilmesi nedeniyle Orta Doğu pazarındaki alıcılar gelen ihracat tekliflerine temkinli yaklaşmaktadır.

Bu  hafta Türkiye çıkışlı Orta Doğu'ya yönelik hasırlık kalite filmaşin ihracat teklif seviyelerinin kasım ayında sevk edilmek üzere 520-530$/mt C&F seviyelerinde yer aldığı ancak Çin'den Orta Doğu'ya boron eklenmiş filmaşin tekliflerinin aynı sevkiyat şartları için 500-510$ C&F seviyesinde yer alması nedeniyle alıcıların bu ihracat tekliflerine temkinli yaklaştıkları konuşulmaktadır. Bu kararsızlığı tetikleyen bir başka etken ise Çin çıkışlı filmaşin ihracat tekliflerinin bir süredir gevşeme eğimini devam ettirmesi nedeniyle ilerleyen dönemlerde Çin'den daha rekabetçi fiyat teklif seviyelerin teklif edilebileceği beklentisidir.

Bunun yanısıra Çin'den çekme kalite filmaşin tekliflerinin Güney Asya pazarına stoktan sevkiyatı hemen gerçekleşmek üzere 530-540$/mt C&F seviyelerinden teklif edildiği de duyulmaktadır. Güney Asya pazarında Çin'in ihracatta etkisinin biraz daha zayıf olduğu yakın geçmişte, alımlarının çoğu uygun fiyatlar nedeniyle BDT tarafından karşılanmaya başlanmıştı. İçinde bulunduğumuz dönemde BDT'den fiyat sorgularına geç dönüş yapılması alıcılar tarafında fiyat tekliflerinde bir artış yaşanabileceği beklentisine yol açmaktadır. Bu durum Güney Asya'daki filmaşin alıcılarının Çin gibi alternatif ithalat pazarlarına yönelmeleri sonucunu doğurmaktadır.

Türkiye'nin ihracat tarafına baktığımızda ise hasırlık kalite için ihracat teklif seviyelerinin 500-510$/mt FOB seviyelerinde yer aldığını görüyoruz. Çin'in Uzak Doğu pazarında da etkisini hissettirmesi, Türk üreticilerin ABD iç piyasasında yaşanan fiyat artışı sonrasında ilgisini bu pazara yöneltmesine yol açmaktadır. Ayrıca bu hafta Türkiye'den ABD pazarına kasım ayında sevk edilmek üzere düşük tonajlı bazı düşük karbonlu filmaşin bağlantılarının gerçekleştiği de duyulmaktadır.

Avrupa'da Yunanistan'da yaklaşan yerel seçimler öncesi alıcılar yeni alımlar konusunda çekimser davranmaktadır. Güney Avrupa'da ise İtalya iç piyasasında filmaşin fiyatlarında geçen haftaya göre önemli bir değişiklik gözlenmemektedir. Ancak söz konusu bölgede hurda fiyatlarında yaşanan gevşeme eğilimi ve  İtalya iç piyasasında tel satışlarında yaşanan sıkıntılar filmaşin alıcılarının yeni alımlara sıcak bakmamalarına neden olmaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin teklifleri hurda fiyatları eşliğinde düşüyor

11 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat piyasasında hafif kıpırdanmalar olsa da talepsizlik sürüyor

06 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat pazarında Batı Afrika öne çıkıyor

22 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

İsrailli Hod Metal hurda yetersizliği nedeniyle üretimi durdurdu

24 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin piyasası maliyet ve tedarik tarafından desteklenmeyi sürdürüyor

05 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası tedarik ve hammadde eğilimleriyle yukarı çıkıyor

08 Tem | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası yeniden yükseliş için çabalıyor

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin stokları azalırken üreticiler fiyatları yükseltmek istiyor

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin üreticileri hurdaya bağlı fiyat artışına gidebilir

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük