Türkiye filmaşin ihracat piyasasında hafif kıpırdanmalar olsa da talepsizlik sürüyor

Cuma, 06 Kasım 2009 11:33:19 (GMT+3)   |  
       

Bu hafta Türkiye filmaşin piyasasında hafta başından itibaren üreticilerin filmaşin satış fiyatlarını bir miktar iyileştirme çabaları hissedilmektedir. Hurda alımları ve kütük fiyatlarındaki hafif artış bu çabayı destekler nitelikteydi. Ancak Türkiye filmaşin piyasasında şu an için talep tarafında ciddi bir iyileşmeden söz etmek mümkün değildir. Özellikle uluslararası piyasalarda nihai mamul talebinin zayıf olması, yeni filmaşin alımlarını güçleştirmektedir. Geçen hafta ay sonu olmasından dolayı bazı tel/çivi üreticileri alımlarını hızlandırmıştı ancak; filmaşin fiyatlarındaki iniş çıkışlardan dolayı ihtiyacı kadar alım yapma yolunu tercih eden bazı tel/çivi üreticileri ise stok için filmaşin alımı yapma konusunda hala çekimser davranmaktadır.

Bu hafta Türkiye'nin filmaşin ihracat pazarlarını incelediğimizde; Uzak Doğu pazarında talep sessizliğini sürdürürken, hava koşullarının nispeten daha elverişli olduğu Batı Afrika pazarına yönelik satışlar hızlanmaktadır. Batı Afrika pazarının son dönemde öne çıkmasının bir başka göstergesi olarak; 12-15 Kasım 2009 tarihinde Senegal'de 2. Türk İhraç ürünleri fuarı düzenlenmektedir. Ayrıca BDT'den Batı Afrika'ya çekme kalite filmaşin için aralık ayında sevk edilmek üzere 520-530$/mt CFR Batı Afrika seviyesinde teklifler olduğu da duyulmaktadır.

Bunun yanında Türkiye'den ABD'ye yönelik filmaşin satışları ekim ayında artış gösterse de bu hafta ABD'deki alıcılar Türkiye'den yeni alımlar konusunda çekimser davranmaktadır. Öte yandan Türkiye'den Güney Amerika piyasasına yönelik filmaşin fiyat teklif sayısında bir artış olduğu da duyulmaktadır.

Güney Avrupa pazarını incelediğimizde; İtalya piyasasında fiyatlar gevşeme eğilimini sürdürmektedir. İtalya iç piyasasında filmaşin fiyatı hasırlık kalite için KDV hariç 320-330€/mt müşteri teslim seviyesinde iken, çekme kalite filmaşin aynı ödeme şartlarıyla 340-350€/mt seviyesinde yer almaktadır. Tel talebinin güçsüz seyrini sürdürmesi de bu fiyat gevşemelerinin nedenleri arasında gösterilebilir.

İtalya'nın hasırlık kalite filmaşin ihracat teklifleri kasım-aralık sevkiyatları için 310-320€/mt FOB İtalya seviyesinde yer alırken İspanya'nın aynı kalite ve ödeme şartları için 315-325€/mt FOB İspanya seviyesinde yer aldığı duyulmaktadır. Ayrıca bazı Türk üreticilerin ekim ayında Güney Avrupa'dan aldıkları kütüklerle daha kaliteli çekme kalite filmaşin üretimine başladıkları da duyulmaktadır. Kuzey Afrika pazarına yönelik filmaşin satışlarında ise zayıf talebe rağmen €/$ paritesi Türk ve İtalya-İspanya rekabetinde belirleyici olmaktadır. Türkiye'den Libya pazarına yönelik nihai mamul satışlarında hızlanma bu hafta da devam etmektedir.

Piyasa oyuncuları Türk üreticilerin ihracatlarını destekleyecek yeni ihracat pazarlarının ortaya çıkıp çıkmayacağını yakından takip edecektir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin teklifleri hurda fiyatları eşliğinde düşüyor

11 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat pazarında Batı Afrika öne çıkıyor

22 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

Uluslararası filmaşin piyasasında Çin etkisini artırıyor

01 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

İsrailli Hod Metal hurda yetersizliği nedeniyle üretimi durdurdu

24 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin piyasası maliyet ve tedarik tarafından desteklenmeyi sürdürüyor

05 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası tedarik ve hammadde eğilimleriyle yukarı çıkıyor

08 Tem | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası yeniden yükseliş için çabalıyor

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin stokları azalırken üreticiler fiyatları yükseltmek istiyor

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin üreticileri hurdaya bağlı fiyat artışına gidebilir

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük