Türkiye filmaşin ihracat pazarında Batı Afrika öne çıkıyor

Perşembe, 22 Ekim 2009 16:30:54 (GMT+3)   |  
       

Türkiye filmaşin piyasasında bu hafta iç piyasa fiyatlarında hurda ve kütük fiyatlarında yaşanan gevşemeye paralel olarak son kullanıcı tarafında önümüzdeki günlerde filmaşin satış fiyatlarına da yansıyabileceği beklentisi hakimdi. Bu yüzden son kullanıcılar yeni filmaşin alımları konusunda ‘bekle-gör' politikası izlemektedir. Özellikle üretim kapasitelerini fazla daraltmak istemeyen bazı Türk üreticilerin iç piyasaya teklif ettikleri fiyat seviyelerinin oldukça rekabetçi bir hal alması, son kullanıcıların ‘bekle-gör' politikası seçimlerini desteklemektedir. Yukarıda belirtilen üreticilerin dışında kalan diğer üreticiler de üretim maliyet yapılarına fazla uygun olmasa da teklif edilen rekabetçi fiyat seviyelerine ayak uydurmak zorunda kalmaktadır.

Özellikle Türkiye'nin ihracat pazarlarında yaşanan talep sıkıntısının iç piyasada da yaşanması sonucu mevcut dönemde filmaşin stoklarının piyasa tarafından tüketilmesi güçleşmektedir.

Türkiye'nin ihracat ayağında ise; önemli ihracat pazarlarından biri olan ABD pazarına yönelik Çin çıkışlı rekabetçi boron eklenmiş filmaşin teklifleri Türk üreticilerin ABD'ye ihracatında yeni satış stratejileri uygulama gereksinimini doğurmaktadır.

Bu hafta bazı Türk üreticilerin ihracat piyasalarına hasırlık kalite filmaşin için 470-480$/mt FOB seviyelerinden teklifleri olduğu da duyulmaktadır.

Bu hafta Güney Avrupa filmaşin pazarını incelediğimizde durum pek de iç açıcı görünmemektedir. Özellikle İtalya iç piyasasında tel talebinde yaşanan daralma sonucunda filmaşin satışlarında da bir miktar yavaşlama gözlenmektedir. Bu hafta İtalya iç piyasasında hasırlık kalite filmaşin KDV hariç 340-350€/mt müşteri teslim seviyesinde yer almaktadır.

Talep tarafında ise durgun hava etkisini sürdürmektedir. Son kullanıcıların stok seviyeleri ise normal düzeyde yer almaktadır.

Uzak Doğu pazarına bakıldığında ise özellikle afet dönemi sonrası Çin çıkışlı boron eklenmiş filmaşin ihracat tekliflerin etkisini iyice artırması sonucunda Türkiye'ye Uzak Doğu'dan gelen filmaşin fiyat sorgu sayısında bir miktar yavaşlama hissedilmektedir. Ağırlıklı olarak önceden bu bölgeye yapılmış filmaşin bağlantılarının sevkiyatları devam etmektedir.

İhracat pazarları ile ilgili en güncel olan pazar Batı Afrika'dır. Bu bölgeden Türkiye'ye gelen fiyat sorgu sayısında son dönemde belirgin bir artış hissedilmektedir. Bunun en önemli nedeni diğer pazarların aksine Afrika pazarında hava koşullarının iyileşmeye başlaması ve bu durumun inşaat ve altyapı sektörlerine belirgin bir hareketlilik kazandırmasıdır.

Genel olarak önceki siparişlerinden dolayı sipariş defterlerindeki doluluk oranları, inşaat demirine göre daha iyi durumda olan Türk üreticilerin önümüzdeki günlerde ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir filmaşin ihracat pazarının oluşup oluşmayacağını takip ediyor olacağız. 


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin teklifleri hurda fiyatları eşliğinde düşüyor

11 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat piyasasında hafif kıpırdanmalar olsa da talepsizlik sürüyor

06 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Uluslararası filmaşin piyasasında Çin etkisini artırıyor

01 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

İsrailli Hod Metal hurda yetersizliği nedeniyle üretimi durdurdu

24 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin piyasası maliyet ve tedarik tarafından desteklenmeyi sürdürüyor

05 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası tedarik ve hammadde eğilimleriyle yukarı çıkıyor

08 Tem | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası yeniden yükseliş için çabalıyor

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin stokları azalırken üreticiler fiyatları yükseltmek istiyor

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin üreticileri hurdaya bağlı fiyat artışına gidebilir

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük