ABD filmaşin piyasası tedarik ve hammadde eğilimleriyle yukarı çıkıyor

Çarşamba, 08 Temmuz 2009 15:52:20 (GMT+3)   |  
       

Daralan tedarikle birlikte, ABD yerel filmaşin piyasası geçen hafta içinde 22$/mt artış kaydetti.

Yerel piyasada düşük karbonlu filmaşin teklifleri şu sıralar 584-606$/mt fabrika çıkışı aralığında yer almaktadır. Yerel piyasa filmaşin fiyatlarında yaşanan hafif artışın nedeni olarak önde gelen iki ABD'li filmaşin üreticisinin ara vermesi, ithalat yokluğu ve ABD hurda fiyatlarında bu ay yaşanan yükseliş gösterilmektedir.

Filmaşine yönelik mevcut talepte önemli bir toparlanma yaşanmamıştır ancak üreticilerin, müşterilerinin gelecekte yaşanabilecek olası bir kıtlığa önlem olarak tedariklerini toparlamayı değerlendirmeye başlamaları nedeniyle, siparişlerde belirli bir miktarda artış yaşandığı bildirilmektedir. Tel firmalarının işleri hala yumuşak seviyelerdedir ancak onlar da herhangi bir hammadde tedarik sıkıntısına yakalanmak ya da piyasa toparlandığında daha yüksek maliyetle malzeme alımı yapmak istemiyorlar.

Öte yandan, ABD değirmen hurdası fiyatlarının bu ay 28-55$/mt artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu durum tedarik endişeleriyle birleştiğinde, bu yaz filmaşin fiyatlarının artış kaydetmesine yardımcı olabilir.

İthalat tarafında ise, Türk menşeli teklifler geçen haftadan bu yana değişiklik kaydetmedi. Çok az yeni sipariş verilirken, ithal ve yerel piyasa arasındaki fiyat farkı o kadar azdı ki, ABD'li alıcıların avantajına bir durum oluşmadı. Ancak yine de, Türk üreticiler ABD'deki tedarik daralmasının farkındadır ve diğer bölgelerden de önemli miktarda taleple karşılaşmaktadır. Bu nedenle şu an için fiyatlarını düşürmeye isteksizdir. Türkiye menşeli çoğu hasırlık kalite filmaşin teklifi, ABD Körfez Limanları'nda vergisi ödenmiş şekilde yaklaşık 529-551$/mt FOB kamyon üstü teslim aralığında yer almaktadır.

30 Haziran'a kadar toplanan lisans verilerine göre, ABD filmaşin ithalatı Haziran ayında yaklaşık 38.701 mt olurken, bu rakam Mayıs ayına göre artış kaydetmiştir. Artışın çoğu geçen ay 0 iken Haziran ayında 10.425 mt olan Venezüela ithalatından ileri gelmektedir. İngiltere'den ithal edilen filmaşin de Haziran ayında önemli bir artış kaydetmiştir ve Mayıs ayındaki 208 mt'dan Haziran ayında 3.730 mt'a yükselmiştir. Haziran ayında diğer önemli filmaşin ithalat kaynakları ise, 15.576 mt ile Kanada, 3.022 mt ile Japonya ve 3.010 mt ile Brezilya olmuştur. Ayrıca önemli bir nokta olarak, Haziran ayında en üstte yer alan ithalat kaynakları büyük oranda yüksek karbonlu filmaşin tedarikçileri olurken, Haziran ayı lisans verileri düşük karbonlu filmaşinde önemli tedarikçiler olan Türkiye ve Çin'den hiç filmaşin ithalatı kaydetmemiştir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin teklifleri hurda fiyatları eşliğinde düşüyor

11 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat piyasasında hafif kıpırdanmalar olsa da talepsizlik sürüyor

06 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat pazarında Batı Afrika öne çıkıyor

22 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

Uluslararası filmaşin piyasasında Çin etkisini artırıyor

01 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

İsrailli Hod Metal hurda yetersizliği nedeniyle üretimi durdurdu

24 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin piyasası maliyet ve tedarik tarafından desteklenmeyi sürdürüyor

05 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası yeniden yükseliş için çabalıyor

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin stokları azalırken üreticiler fiyatları yükseltmek istiyor

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin üreticileri hurdaya bağlı fiyat artışına gidebilir

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük