ABD filmaşin teklifleri hurda fiyatları eşliğinde düşüyor

Çarşamba, 11 Kasım 2009 10:09:33 (GMT+3)   |  
       

Filmaşin teklifleri ABD yerel pazarında, zayıf talebin ve iniş trendindeki hurda fiyatlarının baskısıyla geçtiğimiz hafta da düşmeye devam etti.

Geçtiğimiz haftadan bu yana 11$/mt düşen yerel piyasa düşük karbonlu filmaşin teklifleri ağırlıklı olarak fabrika çıkışı  617-639$/mt seviyesinde yer aldı. Bu aralığın altında bazı teklif duyumları da bulunuyor. 24.65$/mt düşüş kaydedilen ABD değirmen hurdası fiyatlarında bir miktar daha düşüş potansiyelinin bulunmasıyla birlikte filmaşin piyasası da düşüş eğiliminde kalmaya devam ediyor. 

Yılın dördüncü çeyreği için yavaşlama beklentileri eşliğinde, diğer tüm uzun ürünlerde olduğu gibi filmaşin talebinde de fazla bir gelişme olacağı tahmin edilmiyor. Tüketim seviyeleri inşaat demirinden daha güçlü olmasına rağmen, özellikle de fiyatların düşmekte olduğu bu ortamda hiçkimsede dördüncü çeyrek için filmaşin stoğuna girme arzusu görünmüyor. Üretcilerden aldığımız yorumlar ABDli büyük tel şirketlerinin çoğu yerel piyasadan olmak üzere bir miktar filmaşin alımı eğiliminde olduğunu, ancak bu alım miktarlarının da oldukça limitli kaldığını gösteriyor.

İthal filmaşin fiyatlarında ise aşağı doğru baskı biraz daha az. Türkiye ve Çin'den yapılan filmaşin teklif seviyeleri geçtiğimiz haftalarda bir miktar yükseldi. Bu yükseliş biraz da bu bölgelerdeki üreticilerin hammadde açısından hurda tedarikçilerinden ihtiyaç duydukları desteği bulamamış olmalarından kaynaklandı.

Yine de bu ay içinde birkaç ithalat bağlantısı yapıldığını görüyoruz. Buna göre ithalat fiyat eğilimi, tekliflerdeki yükselmeye rağmen talebin zayıflığını korumasının yarattığı karşı etki nedeniyle değişim göstermedi. Ayrıca Meksika ve Avrupa gibi diğer pazarlarda da talebin zayıf olması, ithalat piyasasında artık daha fazla oyuncu olmasına yol açarak, ithalat teklifleri üzerinde etkili oldu.

Geçtiğimiz hafta hasırlık kalite filmaşin için verilen Çin tekliflerinin çoğu 551-573$/mt aralığında, Türk teklifleri de 562-584$/mt aralığında yer almaya devam etti (adı geçen fiyatlar vergisi ödenmiş kamyon üstü ABD Körfez limanı teslim bazındadır).

Meksika, ABD pazarından 5.5 mm ve üzeri ebatlar için anti damping vergisi ile uzaklaştırıldığı için, bir miktar 4.75 mm teklifi ile göze çarpıyor. Bu ebat için verilen teklif seviyeleri de Houston teslimi bazında, yukarıda belirtilen Türkiye teklifleri ile benzer seviyelerde yer alıyor.

Bazı traderlardan alınan bilgiye göre Houston teslimi 551$/mt civarında Italyan filmaşin teklifleri de bulunuyor.

Geçtiğimiz Salı, ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) yaptığı duyuruda Trinidad ve Tobago' dan  - yani ArcelorMittal'in Trinidad ve Tobago tesisi - ithal karbon çeliği ve belirli alaşımlı çelikten filmaşin için anti-damping kararının idari inceleme ön sonuçlarını açıkladı. DOC'nin bu açıklamasına göre ArcelorMittal Trinidad için %23,95 olarak revize edilen ön anti-damping marjı, mevcut damping teminat oranı olan %1,56'ya göre oldukça yüksek. (Mevcut damping teminat oranı DOC nihai sonuçları resmi gazete Federal Registar'da yayınlanana kadar yürürlükte kalacaktır.) İnceleme 01 Ekim 2007 - 30 Eylül 2008 tarih aralığını kapsıyor.

Bu karar kapsamında yer alan çekme kalite filmaşin tedariğinde Trinidad ve Tobago geçtiğimiz yıllarda yerini Latin Amerika ve belli bir oranda Türkiye'ye bırakmış olsa da, revize edilen bu yeni oran geriye dönük yapılan vergi uygulaması ile ArcelorMittal üzerinde yine de etkili olacak, şirkete milyon dolarlarla ifade edilecek zarara yol açabilecek gibi görünüyor.

Üstelik, ArcelorMittal Georgetown filmaşin tesisinin kapalı olması nedeniyle, Trinidad tesisi karar öncesinde Körfez ve Güneydoğu'daki müşterilere hizmet vermek açısından uygun bir seçenek olarak da görünmekteydi.

Yine de bugün itibariyle Trinidad'ın, üretimini sevk etmek için şu anda ABD'den daha iyi koşullara sahip olan Latin Amerika gibi daha iyi piyasa seçeneklerine de sahip olduğunu belirtmek gerekir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

Türkiye filmaşin ihracat piyasasında hafif kıpırdanmalar olsa da talepsizlik sürüyor

06 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye filmaşin ihracat pazarında Batı Afrika öne çıkıyor

22 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

Uluslararası filmaşin piyasasında Çin etkisini artırıyor

01 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

İsrailli Hod Metal hurda yetersizliği nedeniyle üretimi durdurdu

24 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin piyasası maliyet ve tedarik tarafından desteklenmeyi sürdürüyor

05 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası tedarik ve hammadde eğilimleriyle yukarı çıkıyor

08 Tem | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin piyasası yeniden yükseliş için çabalıyor

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin stokları azalırken üreticiler fiyatları yükseltmek istiyor

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin üreticileri hurdaya bağlı fiyat artışına gidebilir

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük