IREPAS: Uzun çelik piyasasında güçlü rekabet devam ediyor

Çarşamba, 12 Kasım 2014 14:36:38 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Uluslararası İnşaat Demiri Üretici ve İhracatçıları Birliği (IREPAS) tarafından yayımlanan kısa vade görünüm raporuna göre, küresel uzun çelik piyasasında rekabet hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Kuzey Amerika, Basta Körfezi ve Güneydoğu Asya piyasalarında talep güçlü seyrederken, AB ve Güney Amerika gibi diğer piyasalarda ise zayıf talep devam ediyor.
 
Çin, düşük fiyatlarla birlikte, küresel uzun çelik piyasasında arz fazlası konusunda etkili olurken, piyasada bulunabilirliğin yüksek seyrettiği ve üreticilerin üretim seviyelerini buna göre ayarladıkları görülüyor. Ayrıca çeşitli piyasalarda, Çin'den gelen ithalata karşı korum önlemi oluşturmak için çalışmalar devam ediyor. Piyasanın en ilginç yanı ise, başta Çin olmak üzere ihracat yapan ülkelere karşı getirilen her yeni korumacı önlem sonucunda yeni iş imkanlarının ortaya çıkıyor olması.

Hurda ve demir cevheri fiyatları arasındaki oran iyiye gidiyor

IREPAS raporunda, başlıca emtia fiyatlarında görülen düzeltmelerin, ABD'nin üçüncü tur parasal gevşeme modeli uygulamaları ve diğer ülkelerin teşvik uygulamalarının ABD dolarının güçlenmesine yol açması sonucunda gerçekleştiği belirtildi. Demirli hurda fiyatlarında bu düzeltme daha geç görülse de, hurda ve demir cevheri fiyatları arsındaki kat sayının daha normal bir seviyeye geldiği görülüyor. Hurda ve demir cevheri fiyatları arasındaki oranın daha iyi bir seviyede olması piyasa için tabi ki iyi bir haber, ancak yine de hurda bazlı ve demir cevheri bazlı üretim yapan üreticilerin üretim maliyetleri arasında dengeyi sağlamak için biraz daha zaman gerekiyor.
 
Geçtiğimiz çeyrekte demirli hurda piyasasında işlem hacmi azalırken, fiyatlar istikrara kavuşana kadar talebin cansız devam etmesi bekleniyor. Öte yandan, hammadde fiyatlarının düşmesiyle marjların makul seviyelere ulaştığı belirtiliyor.

Uzun ürün piyasasının dibi gördüğü düşünülüyor

IREPAS raporunda, uzun çelik piyasasının muhtemelen dibi gördüğü, alıcıların önümüzdeki ocak ayı için sipariş vermek üzere gelecek haftalarda piyasaya dönecekleri ve bunun da piyasa görünümünü desteklemesinin beklendiği ifade edildi.
 
Bazı bölgelerde arzın talebi geçmesiyle birlikte, piyasada rekabetin hala oldukça güçlü seyrettiği görülürken, Ukrayna'da arzın kademeli olarak geri gelmesiyle rekabetin daha da güçlenebileceği bildiriliyor. Uzun çelik ürünleri piyasası oldukça rekabetçi bir ortama sahne olsa da, bazı ümit veren taraflarıyla da istikrarlı olarak tanımlanabilir.
 
Düşen hurda fiyatları Çin'den gelen ihracatı sınırlandırabilir

Küresel demirli hurda fiyatlarının demir cevheri fiyatlarına paralel olarak düşmesiyle birlikte, uzun vadede Çin'den gelen ihracatın piyasada büyük bir pay elde etme olasılığı azalacak. Hurda piyasasında istikrar görülmezken, ağustos ayından beri trendin aşağı yönlü olduğu belirtiliyor. Özellikle Türkiye'de hurda bulunurluğunun artması ve talebin yavaşlaması nedeniyle önümüzdeki döneme ilişkin görünümün olumsuz olduğu ifade ediliyor. Türkiye piyasasında fiyatların 300$ seviyesinin altına ineceği konuşulurken, IREPAS raporuna göre, Avrupa Merkez Bankası'nın para teşviki yapacağı haberiyle, avro, ABD doları karşısında güç kaybedecek böylece Avrupa hurda ihracat fiyatlarında düşüş görülecek.

Yeni yılda hafif iyileşme beklentisi

IREPAS, siparişlerin ocak ayına sarkmaya başlamasına rağmen, 2015'in ilk çeyreği için küresel uzun çelik piyasasına ilişkin bir görünüm vermenin çok zor olduğunu belirtirken, piyasanın yeni yılla birlikte hız kazanabileceği ve mevcut duruma oranla hafif iyileşmeler görülebileceğini ifade etti.


Benzer Haber ve Analizler

SteelOrbis Piyasa Sohbetleri: Türk çelik sektörü 2017 yılından umutlu

14 Eki | Çelik Haberler

IREPAS: Küresel uzun çelik piyasasında arz fazlası hala hissediliyor

10 Ara | Çelik Haberler

IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Çin'in ihracatı artırması piyasanın dengesini değiştirecek

30 Eyl | Çelik Haberler

Orbis Çelik Endeksi’nde hurda düşüşünü sürdürdü

22 Eyl | Çelik Haberler

Türk üreticiler İngiltere inşaat demiri piyasasında daha avantajlı konumda

17 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

SteelOrbis Piyasa Sohbetleri: Çelik üretimi artarken sınırsız ithalat dengeleri bozuyor

12 Şub | Çelik Haberler

IREPAS: Hammadde fiyatlarının dibe yaklaşması uzun mamul piyasasına umut olabilir

12 Haz | Çelik Haberler

Türkiye inşaat demiri ihracat tekliflerindeki gevşeme sürüyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Tatil sonrasında BDT çıkışlı kütük fiyatlarında düşüş bekleniyor

07 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri düşmeye devam ediyor

31 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük