IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Çin'in ihracatı artırması piyasanın dengesini değiştirecek

Salı, 30 Eylül 2014 10:13:35 (GMT+3)   |   İstanbul
       

28-30 Eylül tarihleri arasında Berlin'de düzenlenen SteelOrbis 2014 Sonbahar Konferansı & 71. IREPAS Toplantısı'nda konuşan hammadde tedarikçileri komitesi başkanı, Helveco Intertrade'den Ioannis Meimaroglou'na göre, Çin'in ihracatının yerel talepteki yavaşlamadan dolayı artış göstermesi küresel çelik piyasasını etkiliyor ve bu durumun mevcut ticaret dengelerini değiştirmesi kaçınılmaz.
 
Meimaroglou, hammadde tedarikçileri komitesi üyelerinin bir kısmında Çin çıkışlı ucuz çelik ürünlerinin piyasada oluşturduğu tehdidin hammadde fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmak için bahane olarak kullanıldığı görüşünün hakim olduğunu; diğer üyelerin ise Çin'in çelik ihracatının yılda 100-120 milyon mt seviyesine ulaşması durumunda, Türkiye'ye ya da herhangi bir ülkeye yapılmasına bakılmaksızın bu ihracatın küresel çelik piyasasında ciddi sonuçlara neden olabileceğini düşündüklerini söyledi.
 
Komite başkanı, "Arap Yarımadası çelik piyasasında artış gösteren hammadde talebi, bölgedeki mevcut durumu değiştiriyor ve bu değişim kalıcı olabilir," şeklinde konuştu. Meimaroglou, demir cevheri fiyatlarındaki ciddi düşüşün hurda fiyatları üzerindeki baskıyı artırdığını vurgularken, güçlenen ABD dolarının cevher fiyatlarındaki düşüşü dengeleyerek hammadde tedarikçileri üzerindeki yükü hafiflettiğini söyledi.
 
Hurda toplama faaliyetlerine de değinen Meimaroglou; ABD, Avrupa ve Rusya yerel piyasalarının oldukça güçlü ve sağlıklı bir durumda olduğunu; ihracat amaçlı hurda toplama konusunda bu piyasalarla rekabet etmenin zorluğu nedeniyle birçok hurda sahasının boş kaldığını belirtti.
 
Meimaroglou, hammadde piyasasında artması muhtemel fiyat baskısının tedarikçilerin elindeki tonajları önemli oranda etkileyebileceğini söyledi ve ilerleyen dönemlerde hurda akışının yönünün değişebileceğini belirterek sözlerini noktaladı. 
 

Benzer Haber ve Analizler

Türk üreticiler İngiltere inşaat demiri piyasasında daha avantajlı konumda

17 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

SteelOrbis Piyasa Sohbetleri: Çelik üretimi artarken sınırsız ithalat dengeleri bozuyor

12 Şub | Çelik Haberler

IREPAS: Hammadde fiyatlarının dibe yaklaşması uzun mamul piyasasına umut olabilir

12 Haz | Çelik Haberler

Türkiye inşaat demiri ihracat tekliflerindeki gevşeme sürüyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri düşmeye devam ediyor

31 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük

IRPEAS: Uzun mamul piyasası aralık ayında toparlanma beklentisinde

10 Ara | Çelik Haberler

Türk üreticilerin inşaat demiri ihracat teklifleri gevşeme eğiliminde

21 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

IREPAS: Uzun ürün piyasasının gözü Çin’de

11 Eyl | Çelik Haberler

Nucor’dan Rick Blume: Önümüzdeki yıl da zorlayıcı olacak

20 Eyl | Çelik Haberler

Brok-Invest-Service: Rusya’nın orta bölgesinde çelik fiyatları ocak ayında yükselecek

31 Ara | Çelik Haberler