IREPAS: Hammadde fiyatlarının dibe yaklaşması uzun mamul piyasasına umut olabilir

Çarşamba, 12 Haziran 2013 14:49:55 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Uluslararası inşaat demiri üreticileri ve ihracatçıları birliği IREPAS tarafından yayımlanan piyasa görünümü raporuna göre, küresel uzun çelik mamul piyasalarında arz ve talep dengesizliği son dönemde kötüye gitmeye devam etti. Dünya piyasalarında reel talep o kadar kötü olmamakla birlikte, hammadde fiyatlarındaki sürekli gerileme alımların ertelenmesine yol açtığından görünür talepte düşüşe neden oluyor. Başta Avrupa olmak üzere bazı piyasalarda bu durum fiyatlar üzerinde baskı yaratırken, birçok bölgede talebin tamamen durma noktasına ulaştığı, çelik üreticilerinin stok seviyelerinin ise hayli yüksek olduğu gözlemleniyor.

Çelik üreticileri bir süredir üretimlerini talebe göre ayarlamayı deniyorlarsa da, bu çabaların kapsamının yeterli olmadığı yahut bu çabaların genelde süreklilik arz etmediği görülmekte. Halbuki piyasanın aynı şekilde durgunlaştığı 2008 yılı sonu ve 2009 yılı başında üreticiler üretimlerini kısma konusunda başarılı adımlar atmıştı. Bu durum neticesinde, son zamanlarda piyasada alıcılar için çok fazla sayıda seçenek mevcut. Bu piyasa şartları karşısında alıcılar siparişlerini son dakikaya kadar bekletmeyi tercih ederken, sipariş verdiklerinde de teslimat sürelerinin oldukça kısa, bağlantı tonajlarının ise mümkün olduğunca düşük tutulduğu IREPAS raporunda ifade edildi.

ABD'de satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) bir kez daha %50'nin altında kalması da elbette pek iyi bir haber değil denilen IREPAS açıklamasında, Türkiye yerel piyasasında talebin oldukça iyi olduğu, ancak ülkede son günlerde meydana gelen olaylar nedeniyle piyasada bir miktar belirsizlik olduğuna da yer veriledi. Öte yandan, İran Körfezi piyasalarında yürütülmekte olan büyük çaplı altyapı projelerine bağlı olarak durum iyiye gitmekte. Bunun sonucunda da bölgedeki çelik üreticilerinin tam kapasiteyle faaliyet gösterdikleri bildiriliyor.
 
Öte yandan, IREPAS açıklamasında çelik kullanılan ürünlerin tüketiminin hiç de kötü olmadığı belirtilmekte. Bununla birlikte piyasada rekabetin oldukça çetin olduğu ve alıcıların yukarıda bahsi geçen şekilde davranmalarının fiyatlar üzerinde baskı yarattığı, buna karşılık üreticilerin üretimlerini kısmaya devam etmelerinin de hammadde fiyatlarını aşağı çektiği ifade edilirken, üretimlerini kısarak üreticilerin marjlarını artırmaya çalıştıkları belirtiliyor. Raporda, en azından hammadde fiyatların dibe ulaştığı yahut dibe yaklaştığı değerlendirmesine yer verilirken, dolayısıyla aşağı yönlü fiyat hareketi için az pay kaldığı söyleniyor.

IREPAS, haziran ayında piyasanın durumunun kritik olduğunu, tatil mevsimi yaklaşırken, kısa ve orta vadede büyük bir beklenti olmadığını değerlendiriyor ve hammadde fiyatlarının dibi görmeye oldukça yakın olduğu ve önümüzdeki haftalarda muhtemel bir artışın uzun mamul piyasasında morali yükseltebileceği öngörüsünde bulunuyor.


Benzer Haber ve Analizler

IRPEAS: Uzun mamul piyasası aralık ayında toparlanma beklentisinde

10 Ara | Çelik Haberler

Ukrayna’nın çelik boru ihracatı ocak-kasım döneminde %25,5 azaldı

31 Ara | Çelik Haberler

Çin inşaat demiri stokları dördüncü haftadır düşüyor

09 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin uzun ürünler piyasası yine düşüş eğiliminde

07 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

NLMK 2008 yılı üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

26 Oca | Çelik Haberler

NLMK, üçüncü çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Eki | Çelik Haberler

NLMK, ikinci çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

15 Tem | Çelik Haberler

NLMK, ilk çeyreğe yönelik üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Nis | Çelik Haberler

Artan slab maliyetleri ABD yassı fiyatlarına baskı yapacak

21 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin'in işlenmiş çelik fiyatlarındaki düşüşe genel bakış ve geleceğe dönük tahminler

28 May | Çelik Haberler