IREPAS: Uzun ürün piyasasının gözü Çin’de

Salı, 11 Eylül 2012 15:07:17 (GMT+3)   |  
       

Uluslararası inşaat demiri üreticileri ve ihracatçıları birliği IREPAS tarafından yayımlanan kısa vadeli piyasa görünümü raporuna göre, dünya piyasalarında yavaşlama sürüyor. Piyasaların görünümü, Avrupa Birliği ekonomisinde güçlükler görülmeye, Çin ekonomisinin ise yavaşlamaya devam ettikçe küresel piyasalarda sıkıntı yaratmaya devam edebileceğine işaret ediyor.

Ramazan bayramı ve yaz tatili ardından uzun ürün piyasasında bir miktar toparlanma görüldüğünü ifade eden IREPAS, belirli bölgelerdeki alıcıların, özellikle Çinli tedarikçilerin artan baskısının piyasayı etkilediği filmaşin gibi belirli ürünlere yönelik olarak yeni alımlar konusunda çekimser kaldıklarını belirtti. Çin'deki aşağı yönlü fiyat hareketi ve bunun sonucunda Çin'den verilen ihracat tekliflerinin agresifleşmesi uluslararası piyasanın durumunu olumsuz yönde etkilerken, genel olarak piyasa oyuncularının Çin'den yapılan ihracatın tonaj ve fiyat seviyelerini yakından izledikleri görülüyor.

Avrupa Birliği'nde genel olarak stok seviyelerinin halen çok düşük seviyelerde seyretmesine rağmen kuzey bölgelerde talebin yükselmiş olması da olumlu bir gelişme olarak ele alınabilir. Afrika ve Amerika gibi başlıca piyasalarda hareketliliğin iyi seviyelerde devam ettiği görülürken, özellikle Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ve Körfez bölgesinde (Suudi Arabistan ve Katar'da) talebin hala güçlü olduğuna da raporda işaret edildi.

Çin iç piyasasının kasvetli durumuna rağmen, ülkenin aylık inşaat demiri tüketimi hala 15 milyon mt seviyesinin üzerinde yer alıyor. Çin iç piyasasındaki hurda fiyatları ise ABD iç piyasa hurda fiyatlarıyla yaklaşık aynı seviyelerde yer alıyor.
 
IREPAS raporu, son dönemde rekabetin oldukça yoğun olduğunun, bununla birlikte piyasaya istikrarsızlığın hakim olduğunun altını çizdi.
 
IREPAS raporunda, üretiminde hammadde olarak demir cevheri kullanılan uzun ürün fiyatlarıyla ile üretiminde hurda kullanılan uzun ürün fiyat seviyelerinin en nihayetinde birbirine yaklaşması gerektiği tahminini yapılırken, önümüzdeki altı ay içinde hurda ve demir cevheri fiyatlarının yanı sıra, yassı ve uzun ürün fiyatları arasındaki farkın dengelenmesi gerektiği belirtildi.  Raporda, eylül ayı için piyasa görünümüne yönelik kısa vadeli tahminlerde bulunmanın mümkün olmadığı da ifade edildi.


Benzer Haber ve Analizler

IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Çin'in ihracatı artırması piyasanın dengesini değiştirecek

30 Eyl | Çelik Haberler

Türk üreticiler İngiltere inşaat demiri piyasasında daha avantajlı konumda

17 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

SteelOrbis Piyasa Sohbetleri: Çelik üretimi artarken sınırsız ithalat dengeleri bozuyor

12 Şub | Çelik Haberler

IREPAS: Hammadde fiyatlarının dibe yaklaşması uzun mamul piyasasına umut olabilir

12 Haz | Çelik Haberler

Türkiye inşaat demiri ihracat tekliflerindeki gevşeme sürüyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri düşmeye devam ediyor

31 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük

IRPEAS: Uzun mamul piyasası aralık ayında toparlanma beklentisinde

10 Ara | Çelik Haberler

Türk üreticilerin inşaat demiri ihracat teklifleri gevşeme eğiliminde

21 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Nucor’dan Rick Blume: Önümüzdeki yıl da zorlayıcı olacak

20 Eyl | Çelik Haberler

Brok-Invest-Service: Rusya’nın orta bölgesinde çelik fiyatları ocak ayında yükselecek

31 Ara | Çelik Haberler