Çin uzun ürünler piyasası yine düşüş eğiliminde

Salı, 07 Nisan 2009 16:43:57 (GMT+3)   |  
       

Demir cevheri fiyatlarında görülen keskin düşüşten etkilenen bazı üreticiler fiyatlarını hemen indirerek Çin uzun ürünler piyasasında fiyatların yeniden düşüş eğilimine geçmesine sebep oldular. Ancak, son günlerde ticari faaliyetlerde iyileşme görüldü ve bu da stok seviyelerinin önemli ölçüde düşüş göstermesine katkı bulundu.

Ürün adı

Spesifikasyon

Kategori

Ortalama fiyat(RMB/mt)

Fiyat($/mt)

Haftalık değişim (RMB/mt)

İnşaat demiri

20 mm

HRB 335

3.300

483

-30

İnşaat demiri

20 mm

HRB 400

3.460

507

-20

Filmaşin

6,5 mm

Q235

3.230

473

-20

Bu haftanın başında, Çin Demir ve Çelik Birliği küresel madencilik devleri ile demir cevheri fiyatlarında %40 indirim sağlayacak ön fiyat indirimi konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu indirim aynı zamanda, bu yıl Ocak-Mart döneminde gerçekleşen demir cevheri sevkiyatları için de geçerli olacak. Anlaşmaya göre, Çinli üreticiler yılın ilk çeyreğinde kaydettikleri zararları önemli ölçüde hafifletebilecek ve hatta birçoğu kâra geçebilecektir. Bazı uluslararası üreticilerin daha büyük düşüşler beklediği ve bunun Çinli üreticiler tarafından da olumlu karşılandığı duyulmaktadır. Bu bağlamda, hala yoğun olarak hissedilen piyasa baskısı sebebiyle, Shagang, Magang, Rizhao Steel ve diğer üreticiler fiyatlarını düşürme konusunda öncü davranarak doğu Çin piyasasını bu anlamda oldukça etkiledi. Sonuç itibarıyla, Şangay ve çevresindeki bölgelerde piyasa fiyatları keskin düşüşler sergiledi.

Bununla birlikte, diğer bölgeler de Şangay'da görülen soruna benzer sorunlarla karşı karşıya kaldı. Önde gelen yerel üreticiler, fiyatlarını düşürerek pazar paylarını artırmaya ve satış performanslarını canlandırmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu üreticiler piyasayı yeni bir düşüş eğilimi içerisine sürüklemektedir.

Ancak, inşaat faaliyetleri için yoğun olacak bir sezonun yaklaşmasıyla birlikte, yerel piyasada talebin canlanma belirtileri göstermesinin yanı sıra stok seviyelerinde sürekli düşüş görülmektedir. Böylece, fiyatların ileriki zamanlarda kaydedeceği toparlanma için zemin hazırlanmaktadır.

Hammadde tarafında ise, pik demir fiyatları geçtiğimiz hafta hala zayıf olan ticari performans sebebiyle sabit bir şekilde düşüş eğilimi gösterdi. Bununla birlikte, hurda piyasası yumuşak düşüş eğilimine devam ederken, kütük piyasası zayıf seyrini sürdürdü.

Genel olarak, Çin uzun ürün piyasası arz-talep ilişkisi bakımından bazı iyileşmeler kaydederken, demir cevheri fiyatlarında görülen keskin düşüş ve üreticiler tarafından uygulanan rekabetçi fiyat indirimleri sebebiyle, yerel uzun ürün piyasasının kısa vadede büyük bir fiyat düşüşü kaydetmesi beklenmektedir.


Benzer Haber ve Analizler

Ukrayna’nın çelik boru ihracatı ocak-kasım döneminde %25,5 azaldı

31 Ara | Çelik Haberler

NLMK 2008 yılı üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

26 Oca | Çelik Haberler

NLMK, üçüncü çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Eki | Çelik Haberler

NLMK, ilk çeyreğe yönelik üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Nis | Çelik Haberler

İç piyasada fiyatların hızla artması nedeniyle Çin ihracatı sessiz

21 Kas | Çelik Haberler

Çin'in uzun ürün piyasasında stok yükseliyor

22 Oca | Çelik Haberler

Çin'in uzun ürün piyasasında stok yükseliyor

22 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin'in uzun ürün piyasası istikrarlı bir eğilim izliyor

20 Kas | Çelik Haberler

Çin filmaşin fiyatları tatilden sonra sert düştü

16 Eki | Çelik Haberler