Çin inşaat demiri stokları dördüncü haftadır düşüyor

Pazartesi, 09 Kasım 2009 14:49:29 (GMT+3)   |  
       

Çin uzun ürünler piyasası fiyatları geçen hafta hafif artış kaydetmeyi sürdürdü. Öte yandan, yaklaşık 40 Çinli üretici fabrika çıkış fiyatlarını artırırken, spot fiyatlarda belirli miktarda destek ortaya çıkmış oldu.

Ürün adı

Spesifikasyon

Kategori

Ortalama fiyat

(RMB/mt)

Fiyat

($/mt)

Haftalık değişim (RMB/mt)

İnşaat demiri

20 mm

HRB 335

3.630

532

+40

İnşaat demiri

20 mm

HRB 400

3.770

553

+30

Filmaşin

6,5 mm

Q235

3.500

513

+20

Çin hükümeti son dönemde yaptığı açıklamada yılın dördüncü çeyreğinde enflasyonu kontrol altına almanın öncelikleri olduğunu söylediğinden, birçok sektör oyuncusu kredi arzının ne zaman kısılmaya başlayacağına dair öngörülerde bulunmayan başlamıştır. Ancak,  geçen hafta görülen işaretlere göre Çin'deki kredi arzı politikasının 2009 yılı sonuna kadar olumlu seyir izlemesi beklenmektedir.  5 Kasım tarihinde Çin Halk Bankası (PBC) artan olumlu faktörler nedeniyle mevcut makroekonomik verilerin istikrarlı biçimde olumlu seyretmeyi sürdürdüğünü belirterek buna rağmen ekonomik toparlanmanın henüz gerçekleşmediğini eklemiştir.

Doğu Çin'deki uzun ürün fiyatları geçen hafta yükselişini sürdürürken Fujian, Hefei, ve Şangay piyasalarında 50-100 RMB/mt artış görüldü. Öte yandan Jiangsu eyaleti merkezli Shagang Kasım ayı başı için filmaşin ve inşaat demiri fiyatlarını 90-100 RMB/mt yükselttiğini açıkladı. Genel olarak, belirli önde gelen piyasalarda stoklarda belirli bir düşül görülmüştür. Piyasada artan iyimserlik göz önüne alındığında doğu Çin'de inşaat çeliği fiyatlarında gelecek hafta artış yaşanması beklenmektedir.

Beijing ve Tianjin'de fiyatlar geçen hafta önce artış kaydederken daha sonra hava şartlarının etkisiyle geriledi. Zayıflayan ticari performansa rağmen birçok piyasa oyuncusu gelecekte hala artış hareketi beklemektedir.

6 Kasım gün sonu itibarıyla Çin'de araştırılan depolardaki toplam inşaat demiri stok seviyesi 3,919 milyon mt olurken bu rakam geçen haftaya göre 39.420 mt düşüşe işaret etmektedir. Böylece stoklarda dördüncü haftadır düşüş gerçekleşmektedir. Filmaşin stokları ise 1,177 milyon mt olurken, haftalık bazda 30.650 mt düşmüştür.

Hammadde tarafında ise demir cevheri, kömür ve hurda fiyatı ile genel olarak diğer hammadde fiyatları geçen hafta hafif yükselişini sürdürmüştür. Yerel cevher piyasasında fiyatları şu sıralar 710-730 RMB/mt civarındayken, ithal cevher fiyatları 100$/mt CFR seviyesindedir. Artan maliyetler de inşaat demiri fiyatlarını kuvvetli biçimde desteklemekledir.

Genel olarak, hükümet gevşek para politikası uygulamayı sürdürdüğünden, trader'lar geleceğe dair daha güvenli konuşmaya başlamıştır. Ayrıca son günlerde spot fiyatlar da vadeli çelik kontratları piyasasıyla birlikte olumlu seyir izlemiştir. Bu bağlamda inşaat çeliği fiyatlarının gelecekte yükselmesi beklenmektedir.


Benzer Haber ve Analizler

IREPAS: Hammadde fiyatlarının dibe yaklaşması uzun mamul piyasasına umut olabilir

12 Haz | Çelik Haberler

IRPEAS: Uzun mamul piyasası aralık ayında toparlanma beklentisinde

10 Ara | Çelik Haberler

Ukrayna’nın çelik boru ihracatı ocak-kasım döneminde %25,5 azaldı

31 Ara | Çelik Haberler

Çin uzun ürünler piyasası yine düşüş eğiliminde

07 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

NLMK 2008 yılı üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

26 Oca | Çelik Haberler

NLMK, üçüncü çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Eki | Çelik Haberler

NLMK, ikinci çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

15 Tem | Çelik Haberler

NLMK, ilk çeyreğe yönelik üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Nis | Çelik Haberler

Artan slab maliyetleri ABD yassı fiyatlarına baskı yapacak

21 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin'in işlenmiş çelik fiyatlarındaki düşüşe genel bakış ve geleceğe dönük tahminler

28 May | Çelik Haberler