Türk ticari profil fiyatları demir cevherindeki artış ile birlikte hareketlendi

Pazartesi, 25 Şubat 2008 14:02:04 (GMT+3)   |  
       

Demir cevherindeki %65 oranındaki artışın öncesinde yarı mamul ve ticari profil piyasası bir kaç hafta boyunca neredeyse sabit seyretmişti. Fiyatları artıran veya düşüren en büyük etkenler, kurdaki artış ve azalmalarla ya da navlundan kaynaklanan taşıma masraflarının düşmesiyle sınırlı kalmaktaydı.  

Üretimi dünyada sadece üç dört büyük üreticinin kontrolünde olan demir cevheri geçen hafta başında gerçekleşen artışla üretim maliyetlerini ciddi şekilde artırmıştır. Bir hafta içinde kütük fiyatları Türkiye iç piyasasında 675-700$/mt'dan 740$/mt seviyelerine kadar artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta 660$/mt FOB seviyelerinde seyreden BDT kütüğü de700$/mt FOB seviyelerini yakaladı. Uluslararası piyasalara baktığımızda fiyatların daha fazla artmayacağını söylemek pek doğru olmaz. Bunun nedeni Mart ayında fiyatlarda bir düzelme bekleyen ticaret firmalarının bu son artışla beraber beklentilerini değiştirmek zorunda kalmalarıdır. Artan maliyetlerle Çin tekrar pazar dışında kalma yolunda ilerlerken, Orta Doğu da talebin üst seviyelerde seyretmesi, fiyatların artmaya devam edeceğinin sinyalleri olarak görülebilir.

Geçen haftaki hızlı artış itibarıyla artan kütük fiyatları, ticari profil fiyatlarını da artırdı. Hızlı artışın getirdiği şok ile geçtiğimiz hafta fiyat vermekte zorlanan haddehaneler, bu hafta kütük fiyatlarına paralel seviyede fiyatlarını revize edip, hem piyasalarda kabul görecek hem de kar getirecek artışları fiyatlarına yansıtacaklardır. Türkiye iç piyasasında ise, hava şartlarının da inşaat yapmaya elverişli hale gelmesiyle birlikte, yarım kalan veya daha yapımına başlanmamış projelere başlanması ile birlikte piyasaların biraz daha canlanması bekleniyor. Ticaret firmaları, fiyatlar daha fazla yükselmeden alımlarına hız verip belli bir stok seviyesini yakaladıktan sonra piyasanın gidişatına göre stratejilerini belirleyebilirler. Geçen hafta başında NPI-NPU profiller için 970-1.010 YTL/mt, IPE 100-120 için 1.020- 1.040YTL/mt, köşebentler için 970-1.20 YTL/mt, lama  ve kareler için 970-1010 YTL/mt arasında değişen fiyat aralıkları, geçtiğimiz hafta sonu ve bu haftadan itibaren yükselme eğilimine girmiştir.

Türkiye ticari profil ihracat piyasasında ise Türk ihracatçılar Avrupa için fiyat tutturmakta zorlanırken, Orta Doğu ve ABD'ye Nisan ayı sevkiyatları için satışların yapıldığı duyulmaktadır. Geçtiğimiz hafta demir cevheri artışının fiyatlara yansımasından önce verilen ihracat teklifleri gerçek ağırlık bazında köşebent için $820-840 mt FOB, NPI-NPU $830-850 mt FOB, lamayı $830-850 mt FOB ve IPE - IPE AA yı $890-910 mt FOB seviyelerindeydi. Bu haftadan başlayarak kütükteki artışın üretim maliyetlerini ne derecede etkileyeceğini ve söz konusu durumun haddehanelerden son kullanıcıya doğru, yarı mamulden ticari profillere olan ürün grubunda fiyatları hangi seviyelere kadar yükselteceğini daha net görmeye başlayacağız.


Benzer Haber ve Analizler

Bajetti: “Piyasalara en ciddi baskıyı İspanya gerçekleştiriyor”

13 Nis | Çelik Haberler

Global ticari profil piyasasında fiyatlar tutulmuyor

05 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye yerel ticari profil pazarı

04 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

Türk ve BDT kütük piyasaları demir cevheri anlaşmaları ile birlikte fırladı

22 Şub | Uzun Ürünler ve Kütük

Dört demir-çelik projesi onay aldı

31 Eki | Çelik Haberler

Dört demir-çelik projesi onay aldı

31 Eki | Çelik Haberler