Türk ve BDT kütük piyasaları demir cevheri anlaşmaları ile birlikte fırladı

Cuma, 22 Şubat 2008 16:22:45 (GMT+3)   |  
       

Geçtiğimiz hafta 660-670$/mt FOB Karadeniz seviyesinde olan BDT kütük teklifleri bu hafta başından itibaren hızla yükselmeye başladı. Hafta başında Nisan sevkiyatlı olarak 680$/mt FOB Karadeniz seviyesinden bazı satışlar duyuldu. Daha sonra BDT'li üreticilere 690$/mt FOB  Karadeniz  seviyesinin üzerinden alım talepleri gelmeye başladı. Şu sıralar BDT'li üreticilerin bir kısmı pazarda değil ve 700$/mt FOB Karadeniz seviyesinin üzerinde teklifler yapmayı planlıyorlar.

Türkiye kütük iç piyasasında da bu hafta çok hızlı değişimler gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta KDV hariç  675-700$/mt fabrika çıkışı seviyesinde olan kütük fiyatları, bu hafta 700$/mt seviyesini aştı. Haftanın son günlerine doğru ise 715$/mt seviyesinin altında fiyat bulmak pek mümkün olmadı. Bugün itibari ile ise üreticiler iç pazarda 730-740$/mt seviyesinden teklifler yapmaya başladı.

İhracat piyasasında ise teklifler 720$/mt FOB seviyesinin üstündeydi. Bu seviyelerden pek bağlantı olduğu duyulmadı. Ancak, uluslararası kütük pazarının sürekli yükselmesi nedeniyle Türk üreticiler ihracat piyasasında da 730$/mt FOB seviyesinin üzerini zorlayacak gibi gözüküyor.

Diğer taraftan İtalya'da inşaat demiri ve ticari profil için iç piyasada 60 gün vadeli olarak kütük fiyatları 490-500€/mt (725-740$/mt) haddehaneye teslim seviyesindeydi. İtalya'da fiyatlar yükseliyor ancak BDT ve Türk kütüğündeki yükselme hızını yakalayamıyor.

Demir cevheri bağlantılarının duyulmasıyla birlikte uluslararası kütük fiyatları çok hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Özellikle Uzak Doğu'da çok yoğun bir kütük talebi oluşmuş durumdadır. Tayland gibi Uzak Doğu ülkelerinde alıcıların 770-775$/mt CFR seviyelerini kabul ettiği duyulmaktadır. BDT'nin yanı sıra Brezilya'dan da 770$/mt CFR seviyesinin bir kaç dolar üstünde bağlantının yapıldığı duyulmuştur.


Benzer Haber ve Analizler

Bajetti: “Piyasalara en ciddi baskıyı İspanya gerçekleştiriyor”

13 Nis | Çelik Haberler