Global ticari profil piyasasında fiyatlar tutulmuyor

Çarşamba, 05 Mart 2008 13:26:00 (GMT+3)   |  
       

Yaklaşık üç hafta önce %65lik bir artış gösteren demir cevheri fiyatları, Avrupa'da, özellikle de İtalya'da baz fiyatları oldukça artırdı. İtalya'da geçen hafta 380€/mt seviyesinde olan baz fiyatlar bu hafta 50€/mt artarak 430€/mt seviyesine çıktı. Ticari profil fiyatları da buna bağlı olarak yükseliş gösterdi. Avrupa'da son kullanıcı talebi hala yüksek seviyelerde seyrediyor olmasa da yerel üreticiler iç piyasada kendilerini tatmin edici satışlar yapabilmekteler. İtalya, İspanya  gibi Güney Akdeniz ülkeleri özellikle Kuzey Afrika pazarlarında ticari profil piyasasında etkin satışlar yapabilmektedirler.

İtalya iç piyasasında bu hafta içinde gerçek ağırlık bazında ticari profil fabrika çıkış fiyatlarına baktığımızda ebat, kalınlık ve lokasyon, ile ayrıca önceden pozisyon almış olan tüccarın fabrika satışlarının altında satışlar yapabileceği unutulmamak kaydıyla küçük boy NPI-NPU profiller 675-685€/mt, IPE 80-100-120 mm 670-690€/mt, köşebentler 690-695€/mt, lamalar 680-695€/mt ve kareler 655-700€/mt arasında değişmektedir.

Şu an için Türkiye'nin ihracat tekliflerine baktığımızda üreticilerin belli bir teklif yapmaktan kaçındıklarını gözlemlemekteyiz. Yurt içi ve yurt dışı kütük fiyatlarındaki belirsizlik ve sürekli artan kütük fiyatları sebebiyle haddehanelerin şu an için fiyat vermeleri zor görünüyor. Bu hafta Çarşamba günü itibarıyla Ukrayna'dan en son verilen kütük teklifleri 750-755$/mt FOB seviyesindeyken, Türkiye iç piyasasında ise kütük fiyatları KDV hariç 790-800$/mt fabrika çıkış seviyelerinde yer almaktaydı. Kütük üreticilerinin fiyatlarını tam olarak açıklamamasından dolayı ticari profil piyasalarındaki belirsizlik hafta sonuna dek sürebilir.

Türkiye ticari profil iç piyasasına baktığımızda talebin durgun olduğunu görmekteyiz. Buna ek olarak sürekli değişen fiyatlar nedeniyle tüccar ve son kullanıcılar alım yapmak yerine ellerinde olan malzemeyle idare etmek yolunu seçmektedir. Şu sıralar alıcılar ve satıcılar bağlantı yapmadan önce biraz daha fazla düşünmektedir. Sürekli yükseliş eğilimi gösteren ticari profil fiyatlarında hiç kuşkusuz demir cevherindeki artışın yanında piyasa oyuncularının beklentilerinin değişmesinin de etkisi büyüktür. Mart ayında fiyatlarda bir düzelme bekleyen piyasa oyuncuları kütük alımlarını ertelemişlerdi. Şubat ayı içerisinde yükselen demir cevheriyle bağlantılı olarak artan kütük fiyatları ile birlikte panik olan bazı uzun ürün üreticileri büyük bir kütük sıkıntısı ile karşı karşıyadır. Türkiye' de bazı haddehanelerin durma noktasına kadar geldiği haberleri gelmektedir. Piyasadaki bu kuvvetliliğin bir süre daha devam edeceğini gözlemlemekteyiz. Ancak, fiyatların ne seviyelere kadar çıkacağını tahmin etmek kolay değil.

Bu hafta içinde Türkiye yerel ticari profil piyasasında gerçek ağırlık bazında fabrika çıkış fiyatlarına baktığımızda, ebat, kalınlık ve lokasyon ile birlikte, önceden pozisyon almış olan tüccarın fabrika satışlarının altında satışlar yapabileceğini unutulmamak kaydıyla, küçük boy NPI-NPU profiller 1.100-1.120 YTL/mt, 100-120 mm IPE 1.130 - 1.145 YTL/mt, köşebentler 1.100-1.130 YTL/mt, lamalar ve kareler 1.110-1.130 YTL/mt arasında değişmektedir. Tüm fiyatlar KDV hariçtir.


Benzer Haber ve Analizler

Bajetti: “Piyasalara en ciddi baskıyı İspanya gerçekleştiriyor”

13 Nis | Çelik Haberler

Türkiye yerel ticari profil pazarı

04 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

Türk ticari profil fiyatları demir cevherindeki artış ile birlikte hareketlendi

25 Şub | Uzun Ürünler ve Kütük

Türk ve BDT kütük piyasaları demir cevheri anlaşmaları ile birlikte fırladı

22 Şub | Uzun Ürünler ve Kütük

Dört demir-çelik projesi onay aldı

31 Eki | Çelik Haberler

Dört demir-çelik projesi onay aldı

31 Eki | Çelik Haberler

Tayvan’da inşaat demiri fiyatları yükseliyor

07 Tem | Uzun Ürünler ve Kütük

Dünya ham çelik üretimi artışına ekim ayında devam etti

20 Kas | Çelik Haberler

Dünya ham çelik üretimi artışını Eylül ayında da sürdürdü

23 Eki | Çelik Haberler

Dünya ham çelik üretimi Ağustos’ta aylık %2,5 arttı

23 Eyl | Çelik Haberler