İran uzun mamul piyasasında talep zayıf, hammadde fiyatları yüksek

Pazartesi, 11 Ağustos 2014 15:51:08 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Piyasa kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İran yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları %8 KDV dahil 580$/mt fabrika çıkışı seviyesinde yer alırken, kütük tekliflerini ise %8 KDV dahil 520$/mt fabrika çıkışı seviyesinde bulmak mümkün. Ancak ülkede inşaat projelerine ayrılan hükümet bütçesinin düşük olmasından dolayı piyasadaki inşaat demiri ve kütük talebinin cansız olduğu görülüyor.  Bununla birlikte, hurda fiyatlarının %8 KDV dahil 380-390$/mt müşteri teslimi seviyelerinde yer aldığı piyasada hammadde fiyatları çelik üreticileri tarafından yüksek bulunmaktadır. İranlı üreticiler daha çok Çin'den ithal ettikleri doğrudan indirgenmiş çelik ve demir cevheri kullanırken, Çin'in %25'lik ihracat vergisi uygulamaya başlaması İranlı çelik üreticileri üzerinde bir baskı yaratmaktadır.

Diğer taraftan İran çıkışlı kütük teklifleri yaklaşık 514$/mt FOB seviyesindeyken, ülkeden ihracat piyasalarına verilen 16-25 mm ebatlarındaki inşaat demiri teklifleri ise 560$/mt FOB seviyelerinde yer almaktadır. Afganistan ve Türkmenistan'ın ülkenin başlıca hedef ihracat piyasaları arasında yer aldığı bilinmektedir.

Öte yandan Türk üreticilerin İranlı alıcılara verdiği kütük tekliflerinin 530-540$/mt FOB aralığında yer aldığı, ancak yerel fiyatlarla arasındaki fark göz önüne alındığında söz konusu piyasada satış yapmanın zor olduğu belirtiliyor. Zira İran'ın çelik üretim kapasitesinin hayli yüksek olduğu, bunun da piyasada arz fazlalığı yarattığı bildiriliyor. Dünya Çelik Birliği'nin verilerine göre, bir önceki yıla göre %6,6 artış sağlayarak 2013 yılında 15,4 milyon mt'luk üretime ulaşan İran Orta Doğu'nun en büyük ham çelik üreticisi konumundaydı. Yılık ham çelik üretim kapasitesinin 24 milyon mt olmasına karşın, İran bu sene 16,5 milyon mt'luk üretim yapmayı hedefliyor.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

El Marakby: Mısır’ın çelik ihracatının 2022’de desteklenmesi bekleniyor

10 Eki | Çelik Haberler

Orbis Çelik Endeksi’nde hurda düşüşünü sürdürdü

08 Eyl | Çelik Haberler

Orta Doğu’da Türkiye çıkışlı inşaat demiri talebinde henüz canlanma kaydedilmedi

04 Eyl | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri güçlendi

08 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de ithal hurda fiyatlarındaki artış destek göreceğe benziyor

05 Ağu | Hurda ve Hammadde

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

IREPAS: Kapasite fazlası dünya uzun çelik piyasasında fiyat artışlarına engel oluyor

13 May | Çelik Haberler

Dalbeler: Hurda fiyatı biraz daha düşebilir

26 Nis | Çelik Haberler

ABD çıkışlı hurda fiyatlarının düşmesi Türk çelik üreticilerini rahatlattı

24 Nis | Hurda ve Hammadde