Orta Doğu’da Türkiye çıkışlı inşaat demiri talebinde henüz canlanma kaydedilmedi

Perşembe, 04 Eylül 2014 14:47:55 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Geçtiğimiz haftadan bu yana, Türk üreticiler düşük talep koşullarına rağmen global piyasalara verdiği inşaat demiri tekliflerini 575-585$/mt FOB bandında korumaya çalışmaktadır. Hurda fiyatlarında kayda değer bir gevşeme gözlenmediğinden, Türk üreticilerin de inşaat demiri tekliflerinde indirime gidemedikleri kaynaklarca aktarılmaktadır. Irak'ta siyasi tansiyonun halen yüksek olması ülkeye yapılan Türkiye çıkışlı inşaat demiri satışlarında tonajın ciddi biçimde düşmesine sebep olurken, en son ağustos ayı sonunda İskenderun bölgesinden ülkeye 30.000 mt'luk inşaat demiri satışının 575$/mt fabrika çıkışı seviyesinden gerçekleşebildiği duyulmuştur.
 
Öte yandan, Mısır'da geçtiğimiz haftalarda canlanan inşaat demiri talebinin, bu hafta yerini sessizliğe bıraktığı belirtilmektedir. Mısırlı alıcıların istedikleri fiyat seviyelerinin mevcut tekliflerin çok altında olması, alıcıların beklemeye geçmelerine sebep olmaktadır. Yemen'de ise siyasi karışıkların baş göstermesi ve bu durumun çelik talebini olumsuz etkilemesi de, ülkeden gelen ithal inşaat demiri talebinde duraklamaya neden olmaktadır. Bu hafta en çok Batı Afrika bölgesinden gelen inşaat demiri talebinde canlanma gözlenirken, 570-575$/mt FOB seviyesinden bölgeye gerçekleşen Türkiye çıkışlı inşaat demiri satışları duyulmuştur.
 
Bununla birlikte, Ukraynalı Metinvest'in ne zaman dış piyasalara kütük tedarik etmeye başlayacağının netlik kazanmaması ve mevcut yüksek ithal hurda fiyatları, Türk üreticilerin nihai mamul üretimleri için yeni yollar denemesine sebep olmaktadır. İthal hurda fiyatlarında istedikleri seviyeleri yakalayamayan Türk üreticilerin, olumsuz ihracat koşullarını telafi etmek için cazip Çin çıkışlı kütük tekliflerini değerlendirmeye başladığı ve daralan kar marjlarını bu şekilde kapatmayı denedikleri gözlenmektedir. Alıcıların değerlendirmeye aldıkları düşük fiyatlı kütük tekliflerinin inşaat demiri ihracat tekliflerini de etkileyebileceği olasılık dahilinde tutulmaktadır.

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

El Marakby: Mısır’ın çelik ihracatının 2022’de desteklenmesi bekleniyor

10 Eki | Çelik Haberler

Orbis Çelik Endeksi’nde hurda düşüşünü sürdürdü

08 Eyl | Çelik Haberler

İran uzun mamul piyasasında talep zayıf, hammadde fiyatları yüksek

11 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri güçlendi

08 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de ithal hurda fiyatlarındaki artış destek göreceğe benziyor

05 Ağu | Hurda ve Hammadde

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

IREPAS: Kapasite fazlası dünya uzun çelik piyasasında fiyat artışlarına engel oluyor

13 May | Çelik Haberler

Dalbeler: Hurda fiyatı biraz daha düşebilir

26 Nis | Çelik Haberler

ABD çıkışlı hurda fiyatlarının düşmesi Türk çelik üreticilerini rahatlattı

24 Nis | Hurda ve Hammadde