IREPAS: Kapasite fazlası dünya uzun çelik piyasasında fiyat artışlarına engel oluyor

Pazartesi, 13 Mayıs 2013 17:16:29 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Uluslararası inşaat demiri üreticileri ve ihracatçıları birliği IREPAS tarafından yayımlanan piyasa görünümü raporuna göre, son bir ayda dünya uzun mamul piyasası talebinde uzun zamandır beklenen toparlanma yine gerçekleşmedi. Bazı bölgelerde bağlantı tonajları değişmeden kalmış olmasına, bazı bölgelerde de artmış olmasına karşın dünya piyasası genelinde iş hacmi belirgin biçimde geriledi.

Çin'de uzun çelik ürünü üretim tedarikinin artmasına bağlı olarak Uzak Doğu piyasasında fiyatların biraz daha düşük olduğu belirtilen IREPAS raporunda Avrupa'da durumun henüz düzelmediği, talebin halen oldukça düşük olmasına bağlı olarak piyasanın hala zorluk içerisinde olduğu ifade edildi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde devam eden siyasi sorunlar bölge piyasasında olası bir gelişmeye engel olurken, Mısır ve Fas gibi ülkelerin uyguladığı korumacı önlemler ise "yaraya tuz basıyor". ABD piyasasında geçtiğimiz ay arz artarken talebin artmaması ise bu piyasada fiyatların yeniden gerilemesine yol açtı. Talebin düşük oluşuyla birlikte fiyat rekabeti de imalatçılar üzerindeki baskıyı artırıp, durumu karmaşıklaştırıyor.
 
Öte yaNdan, IREPAS raporuna göre, dünya hurda piyasasında arz bakımından herhangi bir sorun yok. Buna karşın, çelik üreticilerinin üretimlerini piyasa koşullarına göre ayarlamaları neticesinde üretimin azalmasına bağlı olarak hurdaya olan talep daha düşük. Bunun sonucu olarak da raporda, yeni üretim kısıntılarının hurda fiyatları üzerinde baskı yaratabileceği, bunun da üreticilerin -eğer varsa- kar marjlarını korumada yardımcı olabileceği ifade ediliyor.

IREPAS'a göre, AB piyasasının aksine, bazı bölgelerde piyasa nispeten daha iyi. Suudi Arabistan ve Katar gibi bazı Orta Doğu piyasalarında durumun iyi olduğu belirtilmekte.

Piyasada rekabetin halen güçlü olduğu değerlendirilirken, bazı piyasa oyuncuları ise piyasanın dışında kaldı bile. Bazı çelik üreticilerinin ise hammadde maliyetleri açısından olan avantajları bilançolarına yansımakta. Ancak, genel olarak piyasanın, oldukça istikrarsız olan bu şartlar altında rekabetten çok yeni sipariş almaya odaklandığı belirtiliyor.

IREPAS raporu, piyasa yeni bir yön aradığı ve piyasanın muhtemelen yeni bir dayanağa yönelmiş olduğu değerlendirmesi temelinde mayıs ayı görünümüne göre piyasada durumun oldukça zorlu olduğunun altını çiziyor.

"Piyasa koşulları zorlu olmaya devam edecek; piyasa görünümü de kısa vadede pek parlak değil," denilen rapora göre, müşteriler 2013 yılının ikinci yarısına ilişkin tahminde bulunmaya çalışsa da ufuk halen bulutlu. Son olarak IREPAS raporunda, uzun süre düşük seviyelerde yatay seyretmesinin ardından piyasada yılın son çeyreğinde gelişme görülebileceği tahminine yer verildi.


Benzer Haber ve Analizler

El Marakby: Mısır’ın çelik ihracatının 2022’de desteklenmesi bekleniyor

10 Eki | Çelik Haberler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

Gianpiero Repole: Hurda fiyatları nisanda 380-385$/mt civarlarına gelebilir

26 Mar | Röportaj

IREPAS: Yeni yıl uzun mamul piyasası için olumlu sinyallerle başladı

14 Oca | Çelik Haberler

Türkiye yerel piyasasında bazı bölgelerde filmaşin fiyatları artış kaydetti

29 Haz | Uzun Ürünler ve Kütük

IREPAS kısa vade piyasa görünümünü değerlendirdi

08 May | Çelik Haberler

IREPAS: Genel piyasanın durumu Avrupa dışında olumlu

27 Eyl | Çelik Haberler

IREPAS komiteleri piyasada talebin görüleceğinde hemfikir

12 Nis | Çelik Haberler

IREPAS Komiteleri: Uluslararası tüccarlar, ABD hurdasına talebin artacağını düşünüyor

11 Nis | Çelik Haberler

Sanjay Mehta: “Yılın son çeyreğinde uzun ürün talebi artabilir”

17 Haz | Röportaj