Erdemir: “2016 yılında çelik sektöründe normalleşme bekliyoruz”

Perşembe, 19 Kasım 2015 16:20:51 (GMT+3)   |   İstanbul
       

19 Kasım Perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 10. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar"'da konuşan Erdemir Grup pazarlama ve satış direktörü Fatih Çıtak, dünya ekonomisi ve çelik piyasalarındaki denge arayışı ile 2016 yılı öngörüleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Fatih Çıtak konuşmasına, çelik sektörünün gidişatına yön veren dünya ekonomisine ilişkin mevcut durum açıklamaları ve öngörüleriyle başladı. Bu noktada, FED’in artık yakın dönemde faiz artırımına gitme ihtimalinin yüksek olduğunu ve son 10 yıldır rekor düşük seviyelerde kalan faiz oranlarında bir artış sürecinin başlayacağını belirten Çıtak, bunun da dünya ekonomisi için belirsizliklerin azalması anlamına geleceğini belirtti. Çıtak, “2015 yılında dünya ekonomisinin dip yaptığını düşünüyoruz ve en kötü sürecin geride kaldığını tahmin ediyoruz. 2015 için öngörülen risklerin yaşanmasının ardından, 2016 yılında bir dengelenme ve daha az oynak bir ekonomi görmeyi bekliyoruz” dedi. Çin’deki ekonomik büyüme tahminlerine de değinen Çıtak, 2015 yılında %6,8-%6,9 büyümesi beklenen Çin’in önümüzdeki 5 yılda yaklaşık %6,5 büyümesinin beklendiğini belirterek, bu birbirine yakın büyüme oranlarının 2016 yılında itibaren çelik sektörünün kendi dengesine ulaşmasına yardımcı olacağını ifade etti. 

Fatih Çıtak, dünya çelik sektörüne ilişkin 2016 yılı öngörülerini de katılımcılarla paylaştı. Dünyada ekonomik dengelerin oturmaya başlamasıyla birlikte, çelik sektöründeki belirsizliklerin de azalacağını belirten Çıtak; “Dünya çelik sektörü şu anda bir arz-talep dengesizliği içerisinde. Bunun soncu olarak da, kapasite kullanım oranlarında sürdürülemez seviyelere gelmiş durumundayız. Önümüzdeki dönemde 150 milyon mt üzerinde kapasitenin devre dışı kalacağını ve böylelikle kapasite kullanım oranlarının %80’e çıkacağını düşünüyoruz. Dünya ekonomisinin önümüzdeki beş yıl içerisine %3 civarında büyüyeceğini varsayarsak, bundan yola çıkarak gelecek yıl tüketimin yaklaşık 1,52 milyar mt’a kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz. Kapasite azaltmaları da göz önüne alındığında arz-talep dengesizliğinin azalmasını bekliyoruz. Bu sene en büyük çelik tüketen on ülkeye baktığımızda, altısının tüketiminde daralma görülüyor, 2016 yılında ise sadece Rusya ve Çin olmak üzere iki ülkede tüketimin azalmasını bekliyoruz. Böylelikle, önümüzdeki sene ekonomideki dengelenmeyle birlikte çelik sektöründe de algısal ve psikolojik bir normalleşmeye gidileceğini düşünüyoruz” dedi.  


Benzer Haber ve Analizler

Erdemir 1 No’lu yüksek fırınında 50.000’inci dökümünü gerçekleştirdi

04 Ağu | Çelik Haberler

Erdemir Van’da güneş enerjisi santrali kuracak

02 May | Çelik Haberler

OYAK Maden Metalürji Grubu Ereğli tesisinde yeni yüksek fırın inşa edecek

17 Ağu | Çelik Haberler

OYAK Maden Metalürji Grubu’nun satış geliri birinci çeyrekte %28,6 arttı

27 Nis | Çelik Haberler

Erdemir Grubu’nun satış geliri ilk yarıda %69,2 arttı

09 Ağu | Çelik Haberler

Erdemir Grubu’nun satış geliri ilk dokuz ayda düştü

24 Eki | Çelik Haberler

Erdemir Grubu 2015 yılında 8,8 milyon mt ham çelik üretti

24 Şub | Çelik Haberler

Primetals Erdemir’in yeni galvanizleme hattını 2018’de teslim edecek

01 Eki | Çelik Haberler

Erdemir Grubu 2014 yılı satışlarında artış açıkladı

11 Şub | Çelik Haberler

Başak Turgut: "Güçlü ekonominin anahtarı güçlü imalat sanayidir"

01 Ara | Çelik Haberler