ÇİB: TANAP boru ihalesinde yerli üretici korunmalı

Perşembe, 24 Temmuz 2014 17:00:21 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) yönetim kurulu başkanı Namık Ekinci Türkiye için stratejik öneme sahip Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) projesinde, ihaleye teklif verenler arasında adil ticaret yapmadıkları gerekçesiyle pek çok gelişmiş ülke pazarına dahi sokulmayan Çin ve Hintli boru üreticilerinin de yer aldığı konusunda uyardı.

"Dünyada yaşanan ekonomik kriz sonucunda ülkeler kendi sanayilerini desteklemek için koruma duvarlarını yükselttiler. Bundan Türkiye'nin alacağı dersler vardır. Adil ve gerçekçi temelde Türkiye de kendi yerel üreticilerini korumak yönünde adımlar atmalıdır" diyen Ekinci sözlerini şöyle sürdürdü: "Azerbaycan ve Türkiye için stratejik önemde olan bu projede; boru hattında kullanılacak ürünlerin kalite ve güvenilirliği, zamanında tedarik edilebilmesi, teknik destek seviyesi gibi konularda Türk çelik sektörünün Hindistan ve Çinli rakipleri karşısında tartışmasız üstünlükleri vardır. Bu üstünlükler bu gibi önemli projelerde zaten üreticilerimizi tercih sebebi yapabilmektedir. Ancak yine de büyük bir kısmı ülkemiz topraklarından geçen bu tür dev projelerden, devlet teşvikli ve dampingli ucuz fiyat politikalarıyla pay almaya çalışan yabancı üreticilere de bu fırsatın tanınmaması gerektiğini düşünüyorum, kamu yönetiminin de buna fırsat vermemek için gerekli tedbirleri alacağına inanıyorum."

Ekinci ayrıca, Türk çelik sektörü ihracatında yüzde 40'lık paya sahip olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarında yaşanan siyasi ve toplumsal belirsizliklerin çelik ihracatının önemli ölçüde düşmesine neden olduğuna dikkat çekti.

SteelOrbis'in daha önce bildirdiği gibi, Hazar bölgesinden çıkarılan doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına yönelik planlanan TANAP projesi kapsamında, Borusan Mannesmann, Noksel Çelik Boru ve Erciyas Çelik Boru şirketlerinden oluşan konsorsiyumunun projede kullanılacak çelik boruların tedarikine ilişkin ön yeterlilik değerlendirmesini başarıyla geçtiği ifade edilmişti.


Benzer Haber ve Analizler

ABD’nin OCTG boru ihracatı Şubat ayında %7,9 arttı

26 Nis | Çelik Haberler

Vimsa Boru: Yeni aldığımız API belgesiyle 2024 bizim için çok hareketli geçecek

25 Nis | Röportaj

Çin’de yerel çelik boru fiyatları yatay seyretti veya hafifçe arttı

25 Nis | Boru

Suudi Al Yamamah Steel Jeddah boru tesisinde üretime başladı

25 Nis | Çelik Haberler

Çin çıkışlı çelik boru fiyatları yatay, vadeli fiyatlar dalgalandı

24 Nis | Boru

Noksel Boru: İhracat konusunda güçlenmek istiyorsak uygun hammaddeye erişmek zorundayız

24 Nis | Röportaj

ABD’de sondaj kulelerinin sayısı hafifçe artarken Kanada’da yeniden düşüş gözlendi

22 Nis | Çelik Haberler

ABD’nin yapısal boru ithalatı Şubat ayında %6,5 geriledi

22 Nis | Çelik Haberler

Çin’de yerel çelik boru fiyatlarında yatay seyir ve hafif artış görüldü

19 Nis | Boru

ÇEBİD: 2024 yılında talep daralmasının devam edeceğini tahmin ediyoruz

19 Nis | Röportaj