ArcelorMittal, Mısır’da kütük tesisi inşa edecek

Çarşamba, 06 Şubat 2008 11:44:37 (GMT+3)   |  
       

Dünyanın bir numaralı çelik üreticisi ArcelorMittal, Mısır Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'na bağlı Sınai Kalkınma İdaresi'nden (IDA), Mısır'da bir çelik tesisi inşa etmek üzere ruhsat aldığını açıkladı.

Ruhsat için açılan ihalede, ArcelorMittal, Hintli Essar Global ve BAE merkezli Al-Ghurair'a yaklaşık 60 milyon $ değerindeki teklifi ile galip gelmiştir. Projeye yönelik yatırımın toplam tutarı ise 1 milyar $'dır.

Ruhsat uyarınca, söz konusu tesis, DRI teknolojisi ile yılda 1.6 milyon mt çelik ve EAO yöntemi ile yılda 1.4 milyon mt kütük üretecek. Şirket aynı zamanda kapasitesini %30'a kadar yükseltme hakkına da sahip olacak. 

Kızıl Deniz kıyısının kuzeyinde kurulacak tesisin inşasına 2009 yılında başlanması beklenmektedir.

Ruhsat ile ilgili olarak, ArcelorMittal Grubu yönetim kurulu üyesi ve CFO'su Aditya Mittal, "Bu proje, coğrafya, ürün ve değer zincirini kapsayan temel alanlardaki fırsatların değerlendirilmesi ve faaliyetlerimizin genişletilmesine yönelik üç boyutlu büyüme stratejimizin bir parçasını oluşturmaktadır. Orta Doğu, çelik piyasası için büyümekte olan bir piyasa olup, ArcelorMittal'in bölgedeki varlığını güçlendirmesi için önem taşımaktadır" yorumunda bulundu.

Kuveytli Al-Kharafi Grup 19 milyon $ karşılığında peletleme tesisi için ruhsat alırken, Suudi Arabistanlı Al-Tuwairqi Group da 11.5 milyon $ karşılığında benzer bir ruhsat almıştır.

Arap dünyasının en yoğun nüfusa sahip ülkesi Mısır'da kurulacak ilave kapasitelerin inşaat demiri fiyatlarını düşürerek gayrimenkul ve konut sektörlerini rahatlatması öngörülmektedir.

Mısır Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'na göre, ülke, 10 yıl önce yılda 2 milyon çelik ithal ederken, 2006 yılında 900.000 mt çelik ihracatı gerçekleştirerek net ihracatçı konumuna gelmiştir.


Benzer Haber ve Analizler

IREPAS: Orta Doğu ve K. Afrika’da çelik üretim kapasitesinin artması ithalata talebi düşürüyor

02 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İranlı Khorasan Steel ham çelik üretimini %12 artırdı

31 Tem | Çelik Haberler

Qatar Steel, genişleme planlarında ilerliyor

11 Ara | Çelik Haberler

Jonob Steel deneme kütük üretimine başladı

06 Eyl | Çelik Haberler

Mısır, çelik tesisi kurulması için dört lisans verecek

17 Ağu | Çelik Haberler

Jonob Steel Eylül'de kütük üretimine başlayacak

07 Ağu | Çelik Haberler

Umman'da 750 milyon$ değerinde çelik yatırımı

17 Oca | Çelik Haberler