ABD filmaşin piyasasında durgunluk sürerken, fiyatlarda yumuşamanın sürmesi bekleniyor

Perşembe, 14 Ağustos 2008 14:53:07 (GMT+3)   |  
       

ABD'ye yönelik ithal filmaşin fiyatları, ülkedeki talebin yavaş seyrine bağlı olarak geçen hafta yeni bir düşüş yaşadı.

Tüccarlar Çin menşeli boron ekenmiş filmaşinin fiyatını geçen hafta yaklaşık 22$/mt düşürüp ABD Körfez limanlarında 1.191-1.213$/mt FOB kamyon üstü teslim aralığında teklif ettiler.

Çinli üreticilerin de tüccarlar için fiyatlarını düşürmesi beklenirken, ithal inşaat demiri fiyatları hala düşüştedir. Olimpiyatlar nedeniyle geçen hafta Çinli üreticilerden verilen yeni teklif sayısı oldukça azdı ancak üreticiler bundan önce kendi yerel piyasalarında talebin yavaş seyretmesi nedeniyle fiyat müzakereleri gerçekleştirmeye isteklilerdi.

Olimpiyatlar ve ABD'den gelen talebin yavaş olması nedeniyle beklemeye alınan projelerle birlikte Çin yerel filmaşin fiyatları düşüş eğilimi yaşarken, üreticilerin piyasaya döndüklerinde ABD'ye yönelik fiyatlarını daha fazla düşürmeleri olasılığı yüksektir.

Diğer yurt dışı kaynaklar ABD filmaşin piyasasına "ihtiyatlı" yaklaşırken kabul edilen fiyat seviyelerinin malzemelerini satmak istedikleri seviyelerden aşağıda seyrettiğinin farkındadır. Ancak, filmaşin piyasasının sadece ABD'de değil, uluslararası alanda da yavaş seyrediyor olması nedeniyle, ithalat tekliflerinin ABD'li müşterilerin ilgisini çekecek kadar düşük seviyelere ulaşıncaya dek düşüş gösterme olasılığı yüksektir.

Yerel piyasada ise, ABD'li üreticiler henüz fiyatlarını düşürmediler ancak fazla bağlantı da gerçekleştirmiyorlar. Üreticiler Eylül ayında dolu ve henüz Ekim ayı siparişleri almıyorlar. Resmi bir fiyat düşüşü açıklanması pek olası görünmüyor. Ancak piyasa yavaş seyrettiğinden, üreticilerin Eylül ayı bağlantıları için aldıkları fiyatların aynısına ulaşma ihtimalleri düşüktür.

Tel çekmeciler stok seviyelerinin yeterli olduğunu belirttiğinden ve hurda fiyatlarındaki son düşüşün yanı sıra ithalat fiyatları da düştüğünden, üreticiler üzerinde fiyatları düşürmeleri için oldukça büyük baskı olacaktır. Söz konusu baskı en azından belirli müşterilerle yapılan bağlantılarda ve 5.5 mm'ye yönelik ekstraların kaldırılması şeklinde ortaya çıkabilir.

Birkaç aydır yavaş seyreden talep de önemli bir noktadır. Şu sıralar çelik alımına ve inşaat çalışmalarına genelde ara verilen  yaz mevsimi durgunluğu yaşandığından talep özellikle zayıftır. Ayrıca 2008 yılının başlarında yavaş filmaşin talebi ithalat azlığı ve yükselen hammadde fiyatları ile telafi edilmişti. Ancak şu sıralar her iki eğilim de değişmiş durumdadır. Arz nispeten sıkışıktır ancak bir kaç ay önce olduğu kadar sıkışık değildir. Bunun yanında inşaat demiri üreticileri de yakın zamanda 33$/mt'luk fiyat düşüşü açıklamıştır ve bu durumun filmaşin üzerine de etkisi olabilir. Ancak filmaşin üreticileri resmi fiyat açıklaması yapmazlar.

Yerel filmaşin fiyatları şu sıralar 1.235-1.257$/mt FOB üretici aralığında yer alırken, 5.5 mm malzemeye yönelik 22$/mt ekstra mevcuttur. Yüksek karbonlu filmaşin ise 1.290-1.312$/mt FOB üretici aralığında yer alırken, yerel filmaşin piyasasında fiyatlar hafif düşüş eğilimindedir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

İsrailli Hod Metal hurda yetersizliği nedeniyle üretimi durdurdu

24 Eyl | Çelik Haberler

ABD filmaşin piyasası maliyet ve tedarik tarafından desteklenmeyi sürdürüyor

05 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin stokları azalırken üreticiler fiyatları yükseltmek istiyor

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Kürüm Holding Co. Arnavutluk Ülke Koordinatörü Dr. Zeki Kaya ve Kürüm Holding Co. Finans ve Hazine Müdürü Rıfat Esen ...

16 Ağu | Çelik Haberler

Bay İyimser ile Bay Karamsar'ın sohbetleri - Ekonomide düşüşle birlikte hurda fiyatı da geriliyor... Sonun başlangıcına ...

13 Nis | Çelik Haberler

Kuzey Amerika pazarında daha fazla birleşme

19 Ara | Çelik Haberler

ABD filmaşin pazarı-Rekor ithalata rağmen pazar istikrarlı

23 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD inşaat harcamaları aralık ayında arttı

05 Şub | Çelik Haberler

WSD’den Stratejik İncelemeler XII: ABD çelik faaliyet endeksleri durgun seyrediyor

21 May | Çelik Haberler