Kocaer Çelik: Büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için yenilenebilir enerji ve yüksek katma değerli yeni ürün yatırımları planlıyoruz

Perşembe, 25 Ocak 2024 14:21:20 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Hakan Kocaer Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı

2023 yılı sektör için nasıl geçti, 2024 yılı için beklentileriniz nelerdir?

2023 yılı Ocak-Kasım döneminde dünya çelik üretimi bir önceki yıla göre %0,5 artış göstererek 1 milyar 715 milyon ton seviyelerinde gerçekleşmiştir. Dünyanın en büyük sekizinci çelik üreticisi konumunda olan Türkiye, 2023 yılının ilk yarısında çelik üretiminde %16,3 daralma yaşamış, yıl sonuna doğru bu daralma yavaşlama eğilimi gösterse de Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre %6,1 kayıp yaşamıştır. Türkiye’de 2023 yılında çelik sektöründe yaşanan daralmayı net bir şekilde gözlemliyoruz.

2024 yılı ekonomik görünüm beklentilerimizi ise temel makroekonomik büyüklüklerin ve politikaların belirlendiği Orta Vadeli Program çerçevesinde ele alıyoruz. Ekonomik büyümenin temelinde, iç tüketim ve ihracatın önemli rollerinin yanı sıra istihdam oranı, ücretler ve tüketici güveni de destekleyici unsurlar olacaktır. Küresel ekonominin toparlanması ve ihracatta rekabet gücünün artması ile olumlu yansımalar görülebileceğini düşünüyoruz. Genç nüfus, sanayi altyapısı, stratejik konum, ekonomi politikaları gibi itici güçlerle birlikte imalat ve enerji gibi temel sektörlerde üretici konumunda olmamız, tedarik zincirlerinde yaşanabilecek kesintilerde ülkemiz için bir avantaj yaratabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda enflasyon ve faiz oranlarının artmasıyla birlikte küresel ekonomide oluşabilecek belirsizlikler de ihracat ve turizm gelirlerini olumsuz etkileyerek bu büyümeyi yavaşlatabilir.

Türkiye'nin özel sektörde en büyük 87'nci sanayi şirketi ve en büyük 50'nci ihracatçısı konumundayız. Türkiye, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde, çelik profil üretimi, servis merkezi ile imalat operasyonları ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden biriyiz. Kocaer Çelik olarak, Mayıs ayında Aliağa - A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen, Ocak-Eylül 2023 döneminde toplam net satış hacmimizi önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 artırdık. 2023 yılının ilk 9 ayında şirketimizin toplam satış gelirlerini önceki yılın aynı dönemine göre %32 oranında artırarak 8,8 milyar TL’ye ulaştırdık. Sektör aşağı yönlü bir ivme gösterse de dokuz aylık dönemde sektörden pozitif yönde ayrışmayı başararak, satış gelirleri ve marjlardaki gelişimin katkısıyla kârlılığımızı yükselttik. İlk dokuz aylık dönem için kamuoyuna açıklanan finansallarımıza göre toplam net kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre %146 oranında artırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardık. Brüt kâr marjımızı ise 1 Temmuz- 30 Eylül 2023 döneminde ikinci çeyrekteki %20,4 seviyesinden %23,6 seviyesine yükselttik. Aynı dönemde esas faaliyet karımız ise toplam 1,58 milyar TL oldu.

Kocaer Çelik olarak, gelecek yıllardaki büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için yatırım stratejimizi yenilenebilir enerji yatırımları ve yüksek katma değerli yeni ürün yatırımları olarak belirledik. Çelik ürünlerinin, gelişen dünyaya ancak katma değerli şekilde, yenilenerek ve dönüşerek ayak uydurabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle modern üretim tesislerimizde, üstün mühendislik gücümüzle çeliğin daha farklı ve kapsamlı alanlarda kullanılmasını sağlayacak yüksek katma değerli ürünlerin yatırımına yöneldik. Bu faaliyetlerimiz sonucunda toplam satış hacmi içinde yüksek katma değerli ürünlerin payını 2021 yılındaki %33’ten 2022 yılında %42 seviyesine yükselttik. Bu oranı daha da yükseltme hedefimize paralel olarak, planladığımız revizyon ve kapasite artırma yatırımlarımıza son hızla devam ediyoruz. Aliağa - A2 fabrikasındaki yatırımlarımızın tamamlanmasının ardından, yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik Aliağa - A1 fabrikasında da son teknolojiyi kullanarak revizyon yatırımlarına başladık. Aynı zamanda kamuoyu ile paylaştığımız şekilde Servis Merkezi’nin toplam kapasitesini yaklaşık 2 ay içerisinde 180.000 ton/yıl’a çıkarmayı planlıyoruz. Şirketimiz önümüzdeki dönemde devreye alacağı yeni ürünler ile katma değerli üretim miktarını, küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor.

Gerçekleştirdiğimiz tüm bu yatırımların yanı sıra Kocaer Enerji iştirakimiz ile de 24 MW'lık Jeotermal Enerji Santrali (JES) için sondaj çalışmalarına başlama kararı aldık. Bu yatırımın 1. fazında JES ile birlikte santralin kendi iç tüketimine yönelik GES yatırımı da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Enerji tüketiminizin %33’ünü karşılayan çatı üstü GES’lerimiz ve 24 MW’lık JES’ten elde edeceğimiz enerjinin yaklaşık %20’siyle mevcut elektrik ihtiyacımızın tamamını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyoruz. Ayrıca kalan %80’lik temiz enerji üretim kapasitemizin satışını gerçekleştiren bir yapıya ulaşmayı amaçlıyoruz. Yenilenebilir ve temiz kaynaklar ile gerçekleştireceğimiz yatırımlar sonrasında karbon nötr olmayı ve enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette önemli bir avantaj sağlamayı istiyoruz.

Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarımızı iş stratejimizle entegre bir şekilde yürütüyor, yönetim kurulundan başlayarak şirketin tüm organizasyonlarında çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları odağımıza alarak kısa-orta ve uzun dönem sürdürülebilirlik ve karbonsuzlaşma hedeflerimizi gerçekleştirme doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karbon nötr konuma gelmek için Çatı Üzeri Güneş Enerji Santralimize ilave Jeotermal Enerji Santrali yatırımımız ile tükettiğimiz elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Net sıfır kapsamında ise yakma kaynaklı emisyonları ortadan kaldırmak amacı ile doğal gaz alternatifi temiz kaynakların kullanımı ve alternatif yakma teknolojilerin uygulamaları konularında çalışmalarımız devam etmekle birlikte, karbon yakalama teknolojilerini de yakından takip ederek, tüm bu sistemlerin endüstriyel işletmelerde kullanılabilir konuma gelmesi durumunda sektörde öncü uygulayıcılar arasında yer alarak uluslararası çerçeveler ile tam uyumlu olmayı hedefliyoruz.

Bu hedeflerimizi, ikincisini yayımladığımız sürdürülebilirlik raporumuzda da açıkladık. Kocaer Çelik olarak bu yılki sürdürülebilirlik raporumuzda sektöre öncülük ederek, hem kurumsal sosyal sorumluluğa katkıda bulunmayı hem de sürdürülebilirliği vurgulamayı hedefledik. Bu hedef doğrultusunda da sürdürülebilirlik raporunun indirilmesi ile eşzamanlı bir sosyal sorumluluk projesi başlattık. Proje kapsamında sürdürülebilirlik raporunu indirmek isteyen her bir paydaşımızın tercih etmesi halinde onlar adına çocukların eğitimi ve sağlıklı yaşamını destekleyen sivil toplum kuruluşlarına bağış gerçekleştiriyoruz. Devam eden projemiz ile dileyen paydaşlarımız https://www.kocaersteel.com/tr/sustainability/reports adresinden sürdürülebilirlik raporumuzu indirerek kampanyamıza destek verebilir.


Etiketler: Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Kardemir’in net kârı 2023 yılında artarken satış geliri azaldı

03 May | Çelik Haberler

Türkiye’de ana metal sanayi yurt dışı satış fiyatları Nisan ayında aylık %1,34 arttı

03 May | Çelik Haberler

Türkiye’nin inşaat demiri ihracatı Ocak-Mart döneminde %8,9 yükseldi

03 May | Çelik Haberler

Kocaer Çelik Türkiye dahil birçok bölgeden yeni çelik profil siparişi aldı

03 May | Çelik Haberler

Türkiye’de Nisan ayında yıllık enflasyon %69,80 oldu

03 May | Çelik Haberler

Türkiye Gazze’de süregelen işgal nedeniyle İsrail ile ticareti durdurdu

03 May | Çelik Haberler

TÇÜD: Türkiye’nin çelik ithalatının tüketim içerisindeki payı Mart’ta %40,7’ye indi

02 May | Çelik Haberler

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları olumsuz görünüme rağmen yatay

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Asya çıkışlı kütük fiyatlarındaki artış henüz Türk üreticilerden kabul görmedi

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de sıcak rulo sac alımları durgun, alıcılar Çin piyasasının netleşmesini bekliyor

02 May | Yassı Ürünler ve Slab