Kim Marti: 2013 yılında uzun mamul talebinde ilerleme bekliyoruz

Çarşamba, 20 Mart 2013 14:30:23 (GMT+3)   |   İstanbul
       

3-5 Mart tarihleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen SteelOrbis 2013 Bahar Konferansı & 68. IREPAS Toplantısı sırasında CELSA Uluslararası Ticaret Direktörü Kim Marti 2013 yılı için uzun mamul talep görünümünü değerlendirdi.

IREPAS toplantısı nasıl geçti sizce, vardığınız sonuçlar nedir?

Bu toplantılar bittiğinde iyi bir hissiyata sahip oluyorsunuz, zira bu toplantıda insanların 2013 yılı hakkında iyimser olduklarını gördük. Global ölçekte uzun mamul talebinin bu yıl muhtemelen yükselmesine tanık olacağız. Elbette bölge bölge incelemek lazım bunu. Ancak, örneğin toplantının düzenlendiği Katar gibi Körfez ülkelerinde birçok yeni proje planlanıyor; bu projeler de iyi seviyede talep yaratacaktır. Piyasaların sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

Toplantıda konuştuğumuz konulardan diğer bazıları ise, bazı bölgelerde bazı piyasa oyuncularının piyasalar hakkında daha hassas olacakları, piyasanın sağlığının korunabilmesi için arz talep dengesinin korunması gerektiği, şu an için üreticiler açısından oldukça daralan kar marjlarının toparlanması ihtiyacı oldu.

Orta Doğu'da en hızlı gelişen piyasalardan biri olan Katar'dayız. Ancak BAE gibi bazı Orta Doğu piyasaları artık uzun çelik talebi bakımından eskisi kadar da parlak değil gibi. Sizce bu piyasalarda talebin sakinleşmesinden mi kaynaklandı, yoksa bu ülkelerde uzun mamul üretiminin artmasından mı?

Bence talep hala yerli yerinde duruyor ve eminim ki talepteki artış, iki haneli oranlarla olmasa iki haneli rakamlara yaklaşan bir şekilde tek haneli de olsa sürecektir. İnşaat demirine olan talep Katar'da, Suudi Arabistan'da, BAE'de artmaya devam edecektir. Bu ülkelerdeki yerli üreticiler ve yatırımcılar elbette ki bunu bir fırsat olarak görüyorlar. Dolayısıyla da buralardaki yerel kapasiteler, talep artışına göre iyi bir zamanlama gözetilerek yükseltiliyor. Ancak, en nihayetinde yerel üretim kapasiteleri artıyor. Dolayısıyla, eğer bu bölgenin talebi sakinliyor derken ithalat talebinden bahsediyorsak bu yerinde bir tespit olacaktır. Çünkü artan kapasiteleriyle yerli üreticilerin pazar payı da yükselecek ve bu bölgelerdeki pazar bu önümüzdeki yıllarda da bu şekilde şekillenecektir.


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları - 18. Hafta, 2024

03 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası durgun ama fiyatlar yukarı yönlü

03 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’nin inşaat demiri ihracatı Ocak-Mart döneminde %8,9 yükseldi

03 May | Çelik Haberler

Romanya’da uzun mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD Türkiye’den ithal inşaat demirine yönelik incelemenin nihai sonuçlarını açıkladı

02 May | Çelik Haberler

ABD yerel inşaat demiri piyasasının kısa vadede aynı kalması bekleniyor

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul fiyatları değişmedi, Karayipler ve Afrika'ya ağırlık veriliyor

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları farklı seyirler izliyor

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin yerel uzun mamul piyasasına tatil öncesinde temkinli beklentiler hakim

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatlarını revize etti

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük