IREPAS Başkanı Kim Marti: Serbest ticaret vazgeçilmezdir

Cuma, 04 Nisan 2014 11:18:54 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Barselona'da 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında düzenlenen SteelOrbis 2014 Bahar Konferansı & 70. IREPAS Toplantısı sonunda IREPAS başkanı ve İspanyol çelik üreticisi Celsa Group uluslararası ticaret direktörü Kim Marti ile sohbet etme imkânı bulduk. Kim Marti, dünya uzun çelik piyasası oyuncularının ortak görüşlerinin özetini aktardı.

Güney ve Kuzey Avrupa, Türkiye ve Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerine bakıldığında, bu bölgelerdeki inşaat demiri ve filmaşin talebini nasıl görüyorsunuz?

Uzun çelik talebinin mevcut durumu konusunda Kuzey ve Güney Avrupa arasında önemli farklar bulunmaktadır. Kuzey Avrupa'da özellikle Almanya'da, çok sayıda konut inşaatının olması nedeniyle talep iyi durumda, biz de Kuzey Avrupa'da talebin bir önceki döneme gore %2-3 oranında artmasını bekliyoruz. Ayrıca Polonya'da da özellikle AB'den gelen 1,6 milyar dolar tutarında fon sayesinde gerşekleşen altyapı yatırımlarının yarattığı etkiden bahsetmek gerekir. Bu ülke de bu sayede güçlü talep göstermektedir. Genel olarak, Kuzey Avrupa'da uzun çeliğe dönük talebin seyrinin iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Güney Avrupa'da ise, bazı bölgelerde durumun olumlu seyre yöneldiği söylenebilir. İspanya ve Portekiz'de uzun çelik talebindeki düşüş sona erdi. Ancak uzun çelik talebinde düşüşün sürdüğü tek ülke olarak İtalya dikkat çekiyor. İtalya'da umutlar once istikrarıns ağlanıp, daha sonra belki 2015 yılında büyümeye geçişin gözlenmesidir. Yunanistan ise bazı altyapı yatırımları sayesinde uzun çelik talebinde artış kaydedip piyasa oyuncularını sevindirdi.

Türkiye'de durum seçimlere kadar soru işaretleri barındırıyordu. İşin siyasi tarafı bizi ilgilendirmez ancak ekonomik tarafıyla değerlendirme yapıldığında, ülkenin seçimler sonrasına istikrarı tekrar yakalayacağını, konut ve altyapı projelerinin süreceğini düşünüyoruz, bunlar iyi haberler. Yerel piyasada talebin istikrarını sürdüreceği düşüncesi var.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ne bakıldığında ise, bu bölgenin uzun çelik talep hacmi açısından en güçlü bölge olduğunu görüyoruz. Buradaki ülkeler bütçelerinin önemli bir bölümünü altyapı ve konut yatırımlarına ayırıyorlar. Nüfuslarının yeni yerleşim bölgelerine ihtiyacı var ve bu bölgeleri birbirlerine bağlayan altyapı için de yoğun çalışmaları var. Ekonomik büyümeleriyle birlilte düşünüldüğünde, bu ülkelerde güçlü seviyede inşaat demiri tüketiminin olacağı beklentisini taşıyoruz.

Küresel çapta gözlenen korumacı önlemler hakkında IREPAS katılımcılarının genel düşüncesi ne oldu?

Bizleri ihracatçılar, küresel çelik piyasası oyuncuları olarak serbest ticaretin vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Bazen büyük tonajlı hareketlerin ve düşük seviyedeki fiyatların bazı bölgelerde yerel piyasalar için olumsuz etkileri olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bazı hükümetlerin kendi yerel piyasalarını korumak adına bazı çabaları olduğu da bir gerçektir. Hatta bazı durumlarda bu türden girişimleri anlaşılabilir görebiliriz ancak küresel çelik piyasası oyuncularının bu türden girişimlerin küresel çapta gerçekleşmesini istemediklerini de söylemeliyiz.

Barselona'da gerçekleşen IREPAS Toplantısı'nda katılımcı sayısının çokluğu göze çarptı. IREPAS Başkanı olarak siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Oldukça büyük ilgi vardı. Piyasa oyuncularında uzun çelik tüketiminin iyiye gittiği düşüncesinin de etkisi oldu. Ayrıca  anti-damping, bazı bölgelerde siyasal nedenlerle yaşananlar gibi konular da katılımcılar tarafından değerlendirilme fırsatı oldu. IREPAS, programı ve etkinlik yapısıyla ilgi çeken bir organizasyon. Ayrıca burada Barselona gibi güzel bir şehirde gerçekleşmesinin de etkisi oldu. Çelik piyasası oyuncuları açısından altı ayda bir toplanıp, bir araya gelip geçen zaman içinde yaşananları, gelecekteki beklentileri ve büyük resmi ilk elden görebilmek ve küresel çapta değerlendirmek çok önemli bir fırsat. Bir dahaki IREPAS Toplantısı'nda da yoğun katılım bekliyoruz.


Benzer Haber ve Analizler

Güney Avrupa uzun mamul piyasası durgun ama fiyatlar yukarı yönlü

03 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya’da uzun mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul fiyatları değişmedi, Karayipler ve Afrika'ya ağırlık veriliyor

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin yerel uzun mamul piyasasına tatil öncesinde temkinli beklentiler hakim

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatlarını revize etti

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası cansız talebin etkisiyle yatay

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanyalı üretici inşaat demiri fiyatlarını piyasa koşullarının kötüleşmesi nedeniyle düşürdü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Suudi Hadeed Mayıs üretimli uzun mamul fiyatlarını değiştirmedi

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Bulgaristan’da uzun mamul fiyatları zayıf talep sebebiyle düştü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de temel nihai mamul stokları Nisan başında %5,4 düştü

25 Nis | Çelik Haberler