Gedik döküm ve vana yatırımda hız kesmiyor

Pazartesi, 02 Ağustos 2010 09:49:14 (GMT+3)   |  
       

1967 yılından bu yana döküm ve vana üretimi ile Türk sanayisine hizmet eden Gedik Döküm ve Vana A.Ş. kapasitesini artırmak üzere Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirdiği yatırım projesinin ilk fazını bu yaz sonunda hayata geçiriyor.

Gedik Döküm ve Vana Genel Müdürü Mehmet Üzer ile Gedik Holding'in 2008 yılında temeli atılan bu büyük yatırımı hakkında görüştük.

Sakarya'daki yeni tesisin büyüklüğü nedir ve buraya hangi tesislerinizi taşıyacaksınız?

Sakarya Hendek 2. OSB'de Gedik Holding olarak 261.700 metrekare yere yeni tesislerimizi kurmak için çalışma içerisindeyiz. Uzun vadede Gedik Holding olarak üretim faaliyetlerimizin tümünü buraya taşımayı planlıyoruz. Bu alanın 110.000 metrekaresi Gedik Döküm için, 151.000 metrekaresi ise Gedik Kaynak için planlandı. Döküm için ayrılan 55 bin metrekarelik alanın 25.000 metrekaresinde yeni bir dökümhane yapıyoruz. Şu anda dökümhane binaları tamamlanmak üzere. Bu yaz öncelikle kum dökümhanemizi taşıyacağız.  Ardından vana imalatı ve sonrasında hassas döküm bölümümüzü taşıyacağız.

Gedik Döküm ve Vana A.Ş. bünyesindeki TERMO markalı vana ve armatürlerin yanı sıra Türkiye'nin ilklerinden biri olan SIRMETAL markamız da Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 20.000 metrekarelik kullanım alanı olan yeni tesisimizde faaliyetlerine devam edecek. Yeni tesisimizde hassas döküm faaliyetlerimizi yeniden yapılandırıyoruz. Yeni yatırımlarımız sayesinde ve döküm simulasyon yazılımları kullanarak kum ve hassas döküm faaliyetlerimize yeni bir ivme kazandıracağız.  

Bu proje ile üretim kapasitesinde nasıl bir artış olacak?

Üç aşamalı bir yatırım gerçekleştireceğiz. Bu nedenle bina yapılanmamızı büyük tutuyoruz.  Projenin ilk aşamasında döküm kapasitemizi yılda 10.000 mt'a, ikinci aşamasında 25.000 mt'a çıkaracağız. Yatırımımız tamamlandığında beş kat artacak döküm kapasitemiz ile TERMO Vana'nın yurt içi ihtiyaçları karşılaması ve ihracat rakamlarının artmasıyla da ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Bunun heyecanı içerisindeyiz.

Yeni tesisimizde pik, sfero, çelik ve paslanmaz çelik dökümü yapacağız. Döküm kapasitesinin artmasına paralel olarak vana çeşitleri de artacak. Bu da ihracatta önümüzü daha da açacak, yeni sektörlere üstün kaliteli ürünler verebileceğiz.

Taşınma esnasında üretimin durmaması için ne gibi önlemler aldınız?

Bunun için mevcut makinelerimizin daha modern ve yüksek kapasiteli olanlarını satın alıyoruz. Orada faaliyete geçtikten sonra mevcut tesisimizde sökme işlerine başlayacağız.

Makine ve teçhizatlarımızın büyük bir kısmını şimdiden temin ettik, bir kısmı ile ilgili alım çalışmalarımız ise devam ediyor. Tesisimizin çevre dostu olması bizim için çok önemli. Bu nedenle her türlü yatırımı yapıyoruz. Buradaki eski makinelerimizin hiçbirini götürmüyoruz. Makine parkımızı, laboratuar ve analiz cihazlarımızı tamamen yenileyeceğiz. Dökümhanemiz için Japonya'da yeni bir kalıplama hattı satın alarak verimliliğimizi ve üretim kapasitemizi artırıyoruz.

Önümüzdeki yıl için öngörünüz nedir?

Tüm müşterilerimizle 2011 yılında TERMO ve hassas döküm (SIRMETAL) olarak artan üretim kapasitelerimizle çok daha verimli çalışacağız. İhracat kapasitemizde de ciddi artışlar sağlayacağız.


Benzer Haber ve Analizler

Rusya’nın paslanmaz çelik ithalatı ekim ayında kasıma göre %9,7 arttı

05 Ara | Çelik Haberler

Çin 2013 yılına ilişkin çelik ürünleri ihracat vergisi oranlarını açıkladı

19 Ara | Çelik Haberler

Japonya’nın mayıs ayı ham çelik üretimi son 19 ayın zirvesinde

18 Haz | Çelik Haberler

Japonya’nın çelik ihracatı üç aylık yükselişin ardından azaldı

02 Haz | Çelik Haberler

Yenakievo Iron and Steel Works 2009 üretim sonuçlarını yayımladı

12 Oca | Çelik Haberler

Japonya’nın kasım ayı demir-çelik ihracatı %34 arttı

06 Oca | Çelik Haberler