Alocci: Hurda ihracatına kısıtlamaya hayır, hurdanın AB’de tutulması için teşvike evet

Cuma, 22 Haziran 2012 17:00:07 (GMT+3)   |  
       

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BIR) demirli metaller bölümü başkan yardımcısı Rugerro Alocci, Avrupa Birliği'nin çelik hurdası ihracatına ilişkin görüşlerini SteelOrbis'le paylaştı. İtalyan çelik üreticileri birliği Federacciai'nin yeni başkanı Antonio Gozzi geçtiğimiz günlerde hurdayı, Avrupa'nın çelik üretiminde hammadde olarak güvenebileceği tek maden olduğunu belirtti.

AB dışına gerçekleştirilecek çelik hurdası ihracatına kısıtlama getirilmesine ilişkin talepler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Avrupa'nın demirli ya da demirsiz hurda ihracatını kısıtlayacak her türlü tedbir, dünya genelinde geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren tüm oyuncular için sürekli bir endişe kaynağıdır. Serbest ve adil ticaret için hem siyasi hem de ekonomik cephede mücadele yürüttüğümüzü herkes bilir. Avrupa'nın hurda arzı iç tüketiminden fazla olduğundan, AB dışı ülkelere hurda ihracatına kota konulması veya kısıtlamalar getirilmesi durumunda metal sektörü kendini güvende hissedemez. Bununla birlikte, ulusal ve bölgesel metal ve çelik üretici birlikleri, rakiplerinin faaliyet gösterdiği Avrupa dışına hurda ihracatının kısıtlanması için sürekli olarak bastırıyor.

Avrupalı girişimciler, AB dışındaki çelik üreticilerinin rekabet edebilirliklerinin "çevresel damping"ten kaynaklandığından bahseder sürekli olarak. Bu durum geri dönüşüm sektörü için de geçerli mi?

Bu mesele biraz da çevresel mevzuattan kaynaklanıyor. AB'nin metal ve çelik üreticileri için uyguladığı katı çevresel kirlilik sınırlamaları üretim maliyetleri üzerinde baskı uyguluyor. Bu yükü sırtlanmaz zorunda olmayan AB dışındaki rakipler ise uluslararası piyasalarda daha yüksek kar marjlarıyla rekabet edebiliyor. Avrupalı geri dönüştürücüler de, AB dışındaki rakiplerine göre çok daha yüksek çevresel maliyetlerle başa çıkmak durumunda.

Avrupa çelik tedarik zincirinin tamamı üzerinde baskı yaratan bu dezavantajlı duruma çare olarak hangi öneriler getirildi?

Bu şartlar altında seçeneklerden bir tanesi, Avrupa'daki çelik fırınlarına tedarik edilmek üzere geri dönüştürülüp sevkiyatı gerçekleştirilen her bir ton hurda için, çelik üreticilerine Salım Ticareti Sistemi (ETS) çerçevesinde verilen krediye benzer olarak, atıkları ürüne dönüştürdükleri için teşvikler ve mükafatlar verilmesi. Bu görüş özellikle geçerli, zira AB'de üretilen hurda halihazırda AB çelik ve metal üretiminden kaynaklandığı için çevresel bir yük durumunda.

Federacciai başkanı Antonio Gozzi tarafından kısa süre önce yapılan öneri de buna benzer. Gozzi, AB dışı ülkelerden ithal edilen çelik ve metal ürünlerinin, bu ürünler Avrupa'da üretilseydi üretici üzerinde oluşacak çevresel maliyetin aynısını taşıması gerektiğini belirtiyor. Önemli olan AB ve AB dışında gerçekleştirilen üretimi aynı sahaya çekmek. Bu şekilde Avrupa çelik ve metal üretim zinciri tümüyle rekabet edebilirlik kazanacaktır.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de yerel hurda fiyatları değişmedi

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de ithal hurda fiyatları yavaşça yükseliyor, Asya piyasası cansız talep ...

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Vietnam hurda piyasası zayıflarken Güney Koreli üreticiler kapasite kullanım oranlarını düşürdü

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları düştü, stoklar iyi seviyelerde

26 Nis | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları yatay seyrederken beklentiler olumlu

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Japonya’nın hurda ihracatı Ocak-Mart döneminde %4,6 düştü

26 Nis | Çelik Haberler

Portland’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Portland’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Houston’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Houston’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde