Worldsteel: Piyasalarda daha fazla düşüş yok, üretim taleple paralel

Çarşamba, 12 Ekim 2016 15:49:56 (GMT+3)   |  
       

Dünya Çelik Birliği'nin (worldsteel) 10-11 Ekim'de Dubai’de gerçekleşen 50. yıllık toplantısının kısa vadeli görünüm raporunun açıklandığı oturumuna, worldsteel ekonomi komitesi başkanı ve Tata Steel genel müdürü T. V. Narendran, worldsteel genel direktörü Edwin Basson, worldsteel’in yeni başkanı ve Nucor CEO’su John Ferriola ile worldsteel’in eski başkanı ve voestalpine CEO’su Wolfgang Eder katıldı. Konuşmacılar, küresel çelik sektörünün karşılaştığı bazı zorluklardan bahsederek, sektördeki gelişmeler üzerine gelen soruları yanıtladı.

Küresel çelik sektörünün mevcut durumuna ilişkin konuşan Basson, piyasalar daha fazla düşüş göstermediği için iyimser olduğunu, mevcut durumun şu an için beklenebilecek en iyi durum olduğunu belirtti. Mevcut kapasite fazlası sorununun ne kadar daha devam edeceği sorusuna cevap veren Narendran, küresel kapasitenin halen sektörün ürettiğinin 700 milyon mt üzerinde olduğunu söyledi. Mevcut üretimin taleple paralel gittiğini belirten Narendran, çelik sektörünün en iyi zamanlarında bile kapasite kullanımının %82-83 civarında olduğunu ifade etti. Basson, küresel kapasite fazlası nedeniyle önümüzdeki yıllarda ilginç kararlar alınması gerekeceğini söylerken, Çin’in tüketimindeki küçük değişikliklerin talep üzerinde ne kadar önemli etkileri olabileceğine de dikkat çekti.

Worldsteel’in küresel çelik talebinde artış olacağına dair tahminlerinin istihdamda artışa neden olup olmayacağı sorusuna ise Ferriola, kesinlikle bir etkisi olacağını ancak verimlilik gereklilikleri yüzünden bu etkinin sınırlı kalacağını söyledi. Narendran ise aynı soruya, çelik tüketimindeki büyümenin ilerde istihdam üzerinde büyük bir etki sağlayacağı cevabını verdi.

Latin Amerika’daki duruma da değinilen oturumda, Narendran, bölgedeki farklı ekonomilerin performansları üzerine konuşarak, Brezilya’nın 2016 yılı çelik tüketiminde %14,4 düşüş, Meksika ve Şili’nin çelik talebinde ise gelişmeler görülmesi beklendiğini söyledi. Arjantin ve Venezuela’nın çelik talebinde düşüş görülmesi beklenen diğer iki ülke olduğuna dikkat çeken Narendran, Brezilya’da konut sektöründe düşen fiyatlar ve yolsuzluk soruşturmalarının mevcut duruma etki eden faktörler olduğunu, politik gerilimin sona ermesi beklentisiyle birlikte Brezilya’nın 2017 yılı çelik talebinde %3,8 artış öngörüldüğünü dile getirdi. Dünya genelinde ekonomilerin durumunun çelik sektörüne olan etkilerini yorumlayan, Basson, ekonomilerin büyüme göstereceğinin söylenemeyeceğini ama daha küçük oranlarda küçülme kaydedeceğini aktardı. İran’a bakıldığında ülkenin çelik üretimi geçmişinin olduğunu ve bölgesel özellikler göz önüne alındığında ilerisi için ilginç bir rol oynayabileceğini belirtti. Narendran ise, İran ekonomisine ilişkin görünümün iyileştiğini ancak ekonomide görülen iyileşmenin çelik talebine yansıması için zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. İran’ın çelik talebinde 2016 ve 2017 yıllarında küçük bir artış bekleniyor.

AB ve ABD arasında olası bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin, Ferriola, ticari kurallar üzerine yapılmış bir ticaret anlaşmasının iki taraf için de iyi olacağını ve kendisinin bu anlaşmaya olumlu yaklaşacağını belirtti. AB tarafından ise Wolfgang Eder, serbest ticaretin huzurlu bir gelecek için tek uzun vadeli seçenek olduğunu söyledi.


Benzer Haber ve Analizler

Türk çelik sektörü karbon emisyonunu 2053’e kadar %99 azaltmayı hedefliyor

19 Mar | Çelik Haberler

Veysel Yayan: Türkiye’de 2024 yılında ihracatın yükselmesi ve ham çelik üretiminin 40,4 milyon mt’u geçmesi bekleniyor

05 Mar | Çelik Haberler

Ayhan Uçar: Yeşil dönüşümle hurda değerlenecek, Türkiye hurda temininde sıkıntı yaşayabilir

05 Mar | Çelik Haberler

Yassı mamul sektörü ithalat sorununu çözmek için katma değerli ürünlere yatırımı artırmalı

05 Mar | Çelik Haberler

Bursa PS: Kapasite yatırımları sürüyor, 2024 yılına dair beklentiler farklı

21 Şub | Çelik Haberler

ÇİB: Türkiye 2015’ten bu yana ilk defa net ithalatçı haline geldi

20 Ara | Çelik Haberler

Barış Çiftçi: Küresel çelik sektörü için en kötüsü geride kaldı

28 Kas | Çelik Haberler

Tayfun İşeri: Bölgeselleşmenin artacağına yönelik endişeler var

28 Kas | Çelik Haberler

Türk çelik üreticilerinin üzerindeki ihracat baskısı sürüyor

28 Kas | Çelik Haberler

Kocaeli PS: Talep zayıf, Türkiye’nin rekabet gücüne yönelik endişeler büyüyor

05 Eki | Çelik Haberler