WISCO iki denizaşırı madende hisse aldı

Perşembe, 23 Temmuz 2009 14:30:44 (GMT+3)   |  
       

20 Temmuz tarihinde, Çinli çelik üreticisi Wuhan Iron & Steel Corporation Limited (WISCO) ve Kanada merkezli maden üreticisi Consolidated Thompson Iron Mines Limited (CLM), WISCO'nun CLM'de yapacağı 240 milyon $ tutarındaki stratejik yatırımla ilgili tüm işlemlerin tamamlandığını açıkladı. Buna göre WISCO, CLM'de yaklaşık %29,9 hisse alarak şirketin en büyük hissedarı oluyor. Buna ek olarak WISCO anlaşmayla birlikte, CLM'in Bloom Lake maden yatağının %25 hissesini aldı ve Bloom Lake'te üretilen cevherin %50'sini adil piyasa değerinden satın almayı taahhüt etti.

Anlaşmaya göre WISCO, CLM'in toplam rezervleri 2,3 milyar mt'a ulaşan üç madeninin işlenmesine katkıda bulunacak. Bloom Lake maden yatağının NI43-101 standardındaki maden rezervinin 909 milyon mt olduğu tahmin ediliyor. Tam bir altyapıya, kullanıma hazır suya ve elektrik tedarikine sahip olan Bloom Lake tesisinin üretim maliyeti oldukça düşüktür. Buna ek olarak, Panama Kanalının genişletilme projesi 2014 yılında tamamlanıp kullanıma açıldığında, bu madenden yapılacak sevkiyatta navlun fiyatı Brezilya cevherinden daha düşük olacaktır.

2009 yılı Şubat ayında imzalan çerçeve anlaşmanın ardından, 2009 yılı Haziran ayında resmi işbirliği anlaşması imzalandı. 2009 Temmuz ayında proje, her iki ülkenin ilgili makamlarından onay aldı.

WISCO CLM'de toplam 240 milyon $ yatırım yaptı. Ödemenin bir kısmı 2,72 AU$ (2,22$) değerden, CLM'nin %19,9 hissesine karşılık gelen 38,68 milyon adi hisse alımıyla yapılırken, ödemenin diğer kısmı, demir cevheri projelerinin geliştirilmesi için iki şirket arasında kurulan bir ortak girişimine yatırım olarak yapıldı. Projenin 2009 yılı Kasım ayında üretime geçecek olan ilk aşaması, WISCO'ya yılda 4 milyon mt yüksek tenörlü demir cevheri sağlayacak.

Yine 20 Temmuz tarihinde WISCO, Güney Avustralya'nın en büyük demir cevheri projesi olan orta ve güney Eyre Peninsula'da bulunan bir demir cevheri yatağının ortaklaşa geliştirilmesi için Avustralya merkezli Centrex Minerals'la (CXM) bir işbirliği anlaşması imzaladı. Toplam alanı yaklaşık 600 km2 olan söz konusu madenin tahmini rezervi 2 milyon mt'dan fazladır.

İşbirliği projesi iki adımda gerçekleştirilecek. İlk adımda WISCO CXM'in satışa çıkaracağı adi hisseleri satın alarak şirketin en büyük hissedarı olacak. İkinci adımda ise her iki taraf da, CXM madenlerinin bazılarında maden çıkarma, geliştirme ve inşaat için ortak yatırım yapacak. İnşaatın ilk aşaması üç yıl içinde, ikinci aşaması ise iki yıl içinde tamamlanacakken, toplam üretim kapasitesi yılda 10 milyon mt demir cevheridir.


Benzer Haber ve Analizler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 30 Nisan 2024

30 Nis | Hurda ve Hammadde

IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Piyasa toparlanma konusunda iyimser

30 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 29 Nisan 2024

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Hint SMIOL mangan ve demir cevheri üretim kapasitesini artıracak

29 Nis | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları yükseldi

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 26 Nisan 2024

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 26 Nisan 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Kumba Iron Ore’un demir cevheri üretimi ve satışları birinci çeyrekte azaldı

26 Nis | Çelik Haberler

Vale’nin net kârı 2024’ün ilk çeyreğinde geriledi

26 Nis | Çelik Haberler

Meksika’nın demir cevheri ithalat değeri Şubat ayında %110 arttı

26 Nis | Çelik Haberler