Voestalpine, Kardemir ve TCDD Çankırı makas fabrikası inşaatına başladı

Salı, 24 Ağustos 2010 11:29:25 (GMT+3)   |  
       

Avusturya merkezli çelik üreticisi Voestalpine, uzun ürün üreticisi Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Kardemir) ve T.C. Devlet Demir Yolları (TCDD tarafından kurulan Vademsaş ortak girişimi, 22 Ağustos tarihinde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla, yüksek hızlı tren makas üretilmesine yönelik fabrikanın temel atma törenini gerçekleştirdi. Fabrika inşaatının iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

SteelOrbis'in daha önce de bildirdiği gibi, TCDD'nin Çankırı'da bulunan makas fabrikası yakınlarında, TCDD'den 750.000 € nakit bedelle 29 yıllığına kiralanan 21.500 m2'lik arazi üzerine kurulacak projede Voestalpine %51, Kardemir %34 ve TCDD %15 hisseye sahip olacak. Voestalpine ve Kardemir, gerekli teknolojiyi tedarik edecek ve yatırımların uygulanmasını yürütecek.

Kuruluş sermayesi 5 milyon € olan projenin ilk iki yılında yapılacak 7,9 milyon € yatırımla 144 kişi istihdam edilecek.

Hedeflenen yerlilik oranı, ilk iki yıl için %40, üç yıl içinde de %62 olan fabrikada, yılda 500 adet ağır taşımacılığa yönelik mangan alaşımlı mono blok basit makas, 100 adet de yüksek hıza uygun oynar göbekli makas üretilecek ve kurulu kapasitenin %10'u ihraç edilecek. 

Proje, Türkiye'de yapımı devam eden ve planlanan yüksek hızlı tren hatları ve yerel yönetimlerin önümüzdeki on yıllık süre içerisinde 150 milyon $ değerine ulaşması beklenen makas ihtiyaçlarını, yurtiçi üretimle karşılamayı hedefliyor.