Vadeli çelik kontratları: Fiyat dalgalanmasına karşı bir korunma yolu

Salı, 08 Nisan 2008 13:24:13 (GMT+3)   |  
       

ABN Amro Bank'den Sander Stuijt, İstanbul'da gerçekleşen SteelOrbis 08 Konferansı ve 58. IREPAS Toplantısı'nın vadeli çelik kontratları bölümünde yaptığı konuşmada "Vadeli çelik kontratlarının çelik piyasası oyuncularına finansal anlamda ek avantajlar sunacağına inanıyoruz" dedi. Bay Stuijt, geçtiğimiz altı aya bakıldığında, çelik fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını ve hurda, demir cevheri, enerji ve nakliye fiyatları gibi yükselmekte olan girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, çelik fiyatlarının kısa vadede düşmesinin olası görünmediğini belirtti. Bu nedenle, konferansın temel odağı olan "dalgalanma", son dönemlerde çelik piyasası oyuncuları için son derece önem kazanmıştır.

Vadeli çelik kontratları kar artışınızı nasıl etkiler?- Bir bankanın bakış açısı: 2007 yılı istatistiklerine detaylı olarak bakıldığında, Türkiye 25.8 milyon mt'luk üretimi ile küresel çelik üretiminde 11. sırada yer almaktadır. Ülkenin 2007 yılı küresel çelik üretimindeki payı ise %1.9'dur. 19.7 milyon mt'luk toplam EAO kapasitesi ve 6.1 milyon mt'luk toplam yüksek fırın kapasitesi ile Türkiye'nin çelik üretimindeki yassı üretim payı %12, uzun üretim payı %86, özel kalite çelik ürün üretim payı ise yalnızca %2'dir. Türk çelik sanayisi denizaşırı ticarete büyük ölçüde bağımlı olarak ülkenin ekonomisinde üçüncü en büyük ihracat payına sahiptir. Buna ek olarak, büyük çelik üretim ve tüketim alanları arasında bir köprü oluşturarak Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'daki güçlü ekonomik büyüme ve çelik talebinden avantaj sağlamaktadır. Bu durum, uzun ürünler için geçerli olup, yassı ürünler için de ihtimal dahilindedir.

2003 yılının başından bu yana, Türkiye'deki inşaat demiri ve kütük fiyatları hurda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yükseliş kaydetmektedir. Sonuç itibarıyla da, söz konusu çelik ürünlere yönelik fiyatlar dalgalanmaya maruz kalmış, bu dalgalanma kar marjlarında da gözlenmiştir. Likid çelik kontratlarıyla birlikte, piyasa oyuncuları çelik fiyatlarındaki kararsızlığa karşı korunma imkanı bulabilecek. Aynı zamanda, referans fiyatlar alımlarda azami fiyat, satışlarda ise asgari fiyat güvencesi sağlamaktadır.

LME vadeli çelik kontratları: LME ve çelik endüstrisi için risk yönetimi: "LME vadeli çelik kontratlarının sunduklarına ulaşabilenler fiyat yönetiminde avantaj sağlayacak olanlardır"

LME Yönetim Kurulu Başkanı Martin Abbott, metal endüstrisinde 130 yıllık tecrübesiyle LME'nin, dünyanın önde gelen demir-dışı borsası olarak 2007 yılında 9.5 trilyon $'lık ciro elde ettiğini ve 2.2 milyar mt'luk ticaret hacmi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Demir-dışı metal kontratlarının %95'i LME ve LME referans fiyatı ile gerçekleştirilmektedir.

Gelişmekte olan piyasalar ve üretim merkezlerindeki büyük değişiklikler çeliğin olan fiyat yapısındaki dengeyi bozmaktadır. Endüstrideki çoğu kesimin zarar görmesine yol açan faktör söz konusu dalgalanmadaki artıştır. Risk yönetim araçlarının endüstri açısından önem kazanması çelikte yaşanmakta olan fiyat dalgalanmasından ileri gelmektedir. Vadeli kontratlar, endüstriye fiyatları sabitleme olanağı sunarak nakit akışını ve yatırımlardan kar sağlanmasını mümkün kılmaktadır.

25 Şubat tarihinde gerçekleştirilen sınırlı lansman ile birlikte, LME, Akdeniz ve Uzak Doğu olmak üzere iki bölgesel kütük kontratını işleme açmıştır. Akdeniz için planlanan teslim noktaları Türkiye ve Dubai iken, Uzak Doğu için planlanan teslim noktaları ise Güney Kore ve Malezya'dır. Ticari işlemler başlangıç aşamasında Borsa'nın elektronik platformu LME Select ve telefon piyasası ile gerçekleştirilebilmektedir. Şu ana kadar markalarını kaydettiren 14 üretici bulunmaktadır. Bunlar, RUE Byelorussian Steel Works (BMZ), Hellenic Halyvourgia S.A., Ann Joo Steel Berhad, Open Joint Stock Company Amurmetal, Frolovsky Electrostaleplavilny Zavod (ZAO Volga-FEST), Joint Stock Company Zlatoust Metallurgical Works (ZMZ), Çolakoğlu Metalurji A.Ş., Diler Demir Çelik Endüstri ve Ticaret A.Ş., Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi, Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret A.Ş., CJSC Ministeel mill ISTIL, İzmir Demir Çelik Sanayi A.S. (IDC Aliağa) ve Mechel Chelyabinsk Metallurgical Plant'tir (Chelyabinsk Metallurgical).

Borsa, kütüğü nihai çelik ürünlerin aksine kolaylıkla ve nispeten daha ucuza depolanabilmesi itibarıyla seçmiştir. Kütük, kolay kolay zarar görmemekte, bu nedenle de uzun süre depolanabilmektedir. Abbott, Borsa'nın tam kapsamlı lansmanın 28 Nisan tarihinde gerçekleşecek olmasıyla ilk günden büyük ticaret hacimlerine ulaşmayı beklemediklerini, söz konusu tarihe kadar kontrat sistemi ve yönetiminin tam anlamıyla test edilmiş olacağını, bu nedenle de likidite oluşturmak için sabır, dayanıklılık ve bağlılık gerektiğini vurguladı.

Panel bölümünde şu ana dek Dubai Altın ve Emtia Borsası (DGCX) tarafından alınan yol ile ilgili olarak sorulan soru üzerine, DGCX'teki likiditenin yılbaşında neredeyse tamamen yok olduğu ve şu an yeniden oluşturulmakta olduğu söylendi. DGCX, ilk sevkiyatını gerçekleştirmiş olması itibarıyla biraz daha önde olmasına rağmen, LME'nin iki borsayı rakip olarak görmediği belirtildi. Buna ek olarak, fiyat dalgalanması göz önünde bulundurulduğunda tüm çelik borsalarının endüstride kendine has yerlerinin olduğunun altı çizildi.


Benzer Haber ve Analizler

Ukrayna’nın çelik boru ihracatı ocak-kasım döneminde %25,5 azaldı

31 Ara | Çelik Haberler

NLMK 2008 yılı üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

26 Oca | Çelik Haberler

NLMK, ikinci çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

15 Tem | Çelik Haberler

NLMK, ilk çeyreğe yönelik üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Nis | Çelik Haberler