Türk çelik sektörü AB'nin kutu profil antidamping soruşturması karşısında endişeli

Cuma, 06 Nisan 2012 14:22:31 (GMT+3)   |  
       

SteelOrbis'in hafta ortasında bildirdiği gibi, Avrupa Birliği, Türkiye, Ukrayna ve Makedonya'dan ithal kaynaklı kare veya dikdörtgen boru ve profillere (GTİP kodları: 7306 61 92 ve 7306 61 99) ilişkin antidamping soruşturması açtığını açıklamıştı. SteelOrbis'e bu konuda açıklamalarda bulunan piyasa oyuncuları, Avrupa Komisyonu'nun antidamping vergisi uygulamaya karar vermesi halinde, Türk boru sektörünün olumsuz etkileneceğini bildirdi.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, SteelOrbis'e yaptığı açıklamada, soruşturma açılmasına neden olan şikayetin "suni bir şekilde gündemleştirilmiş olduğu ve somut bir veriye dayanmadığı", ayrıca çelik sektöründe girdi ve nihai ürün fiyatlarının dünya çelik sektörü ile paralel seyrettiği görüşünde olduklarını bildirdi.
 
Türkiye'nin iç piyasa fiyatlarının ihraç fiyatları ile uyumlu olduğunu belirten Ekinci "Bu fiyatlandırma haricinde hareket edip, pazar kaybetme riski alma lüksümüz yoktur." dedi.
 
Ekinci, ayrıca, Çelik İhracatçıları Birliği olarak "acil ve etkili önlemlerle" sektörü savunma görevini yerine getirmeye devam ettiklerini ve bu süreçte Ekonomi Bakanlığı ve sektör temsilcileri ile koordineli çalışıldığını ifade etti.
 
AB'nin lojistik olanaklar ve rekabet açısından Türkiye'nin ihracat yaptığı en büyük pazarlardan olduğunu söyleyen Borusan Mannesmann İhracat Müdürü Ali Okyay SteelOrbis'e yaptığı açıklamada, soruşturma sonucunda vergi uygulanmasına karar verilir ve bu vergi de %10 seviyelerine yaklaşırsa, AB'ye yapılan kutu profil ihracatının tamamen bitebileceğini vurguladı.
 
Okyay, bazı üreticilerin kutu profil ihracat pazarından tamamen çekilebileceğini belirtirken, ürünlerin iç piyasaya yöneleceğini, bu durumun da arz fazlası yaratarak fiyatlarda düşüşe ve piyasada yoğun rekabete yol açacağını söyledi. Okyay, AB'ye satılan miktarın yönlendirilebileceği farklı ihracat pazarları arama seçeneğinin ise zaman alacak bir süreç olduğunu belirtti.
 
Alıcıların antidamping soruşturması konusundaki endişelerine de dikkat çeken Okyay, soruşturma sonunda alınacak kararın geriye dönük etkileri olmamasına rağmen, alıcıların şimdiki siparişlerinde bile ihtiyatlı davrandıklarını ifade etti.
 
SteelOrbis için konuyu değerlendiren Yücel Boru Genel Müdürü Kemal Saraç, bu tür soruşturmaların AB tarafından birkaç yıldır, aralıklarla başlatıldığını, ancak yapılan ithalatta dampinge rastlanmaması nedeniyle tamamlanmadan ertelendiğini belirtti.
 
AB ülkelerinin yakınlığı ve yıllardır devam eden iş ilişkileri nedeniyle tercih edildiğini, söyleyen Saraç, vergi kararı alınması durumunda, halihazırda devam eden iç piyasaya ürün satışının yanı sıra farklı ihracat pazarlarının da değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.
 
Soruşturma sonucunda vergi uygulanmasına karar verilirse, soruşturmaya taraf olan ihracatçılar için ayrı oranlar belirlenirken, soruşturmaya katılmayan ihracatçılar ise Türkiye geneli için belirlenen vergi marjına tabi olacak.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye Gazze’de süregelen saldırılar nedeniyle İsrail’e ihracat kısıtlaması getirdi

09 Nis | Çelik Haberler

Japonya’nın ham çelik üretimi Şubat ayında aylık %3,8 düştü

27 Mar | Çelik Haberler

AB’de kota dönemi sona ererken bazı yassı mamul ithalat kotaları dolmak üzere

26 Mar | Çelik Haberler

Japonya’nın ham çelik üretimi Ocak ayında aylık %4 yükseldi

26 Şub | Çelik Haberler

İngiltere 15 çelik ürün kategorisi için koruma önlemlerini iki yıl daha uzatmayı teklif etti

22 Şub | Çelik Haberler

Japonya’nın ham çelik üretimi Aralık ayında aylık %1,8 düştü

26 Oca | Çelik Haberler

Türkiye için bazı ürünlerde AB ithalat kotaları doldu

17 Oca | Çelik Haberler

Japonya’da ham çelik üretimi ve talep 2024 yılında yatay seyredecek 

22 Ara | Çelik Haberler

Perulu Aceros Arequipa Bolivya’da yeni boru tesisini devreye aldı

24 Kas | Çelik Haberler

UNESID: Boru ve profil ithalatında koruma önlemleri ihlal ediliyor

23 Kas | Çelik Haberler