TÇÜD: Küresel ekonomideki durgunluk çelik talebini zayıflatıyor

Cuma, 27 Kasım 2015 17:45:23 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), küresel ekonomideki soğuma ve fazla kapasite sorununun son aylarda küresel çelik sektöründe hızlı bir zayıflamaya yol açtığını belirtti. TÇÜD’e göre, önümüzdeki yıllarda küresel ekonomik döngüde beklenen daralma, çelik endüstrisinin potansiyelini değerlendirerek verimli çalışma olanağını zorlaştırıyor. Küresel ekonomideki olumsuz işaretler, OECD’nin dünya ekonomisine ilişkin beklentilerini aşağı yönlü revize etmesine yol açarken, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki resesyona bağlı olarak, öngörüler yeniden gözden geçirildi. 
 
TÇÜD, çelik talebini doğrudan etkileyen birçok yatırım ve projenin, yavaşlayan ekonomiden etkilendiğini ve çelik üreticisi birçok ülkede son aylarda ve son haftalarda talebin doğrudan zayıflamasına yol açtığını bildirdi. Özellikle üretim faaliyetleri ile yatırımlardaki yavaşlamanın, önemli çelik üreticisi ülkelerdeki dinamikleri etkilediği bildirildi.
 
Bununla birlikte, çok sayıda ticaret davasının ihracatı kısıtlamasına rağmen, NAFTA, AB, Güney Amerika ve Asya’nın belirli bölgelerde ihracatın artış gösterdiği ve küresel çelik talebindeki daralmanın, birçok ülkede artan ithalatın ve üretim maliyetlerindeki keskin düşüşlerin, çelik fiyatlarının 2015 yılında tarihi ölçüde düşük seviyelere gerilemesine yol açtığı belirtildi. Diğer yandan, hammadde fiyatlarının son yıllarda kademeli olarak düşüş göstermesine rağmen, küresel çelik sektörünün kâr marjlarının oldukça daralarak negatif seviyelere gerilediği ifade edildi.
 
TÇÜD, Çin ekonomisindeki soğuma belirtilerinin ve BDT bölgesindeki yavaşlamanın, nihai mamul tüketiminde düşüşe zemin hazırladığını ve Güney Amerika ve çeşitli gelişmiş ülkelerdeki durgunluğun da etkisinin hissedildiğini vurguladı. Önemli ekonomilerde yavaşlama işaretlerinin görülmesine rağmen, Afrika, Hindistan, Güney Doğu Asya ve Orta Doğu gibi piyasalardaki talebin de güçlenmesini sürdürmesi bekleniyor.

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye çelik sektörü Litvanya ile ticaret hacmini artırmayı hedefliyor

25 Mar | Çelik Haberler

NLMK ve Askon Demir Çelik levha dağıtımı konusunda iş birliği yapacak

26 Şub | Çelik Haberler

Galva Metal ve Wuppermann yollarını ayırdı

08 Oca | Çelik Haberler

Kocaer Çelik Suudi Arabistan’daki Neom projesine çelik tedarik edecek

05 Oca | Çelik Haberler

Türkiye takip sistemi kapsamında stoklardan inşaat demiri satışına yönelik son tarihi revize etti

03 Oca | Çelik Haberler

Erciyas Çelik Boru Avrupa’ya doğal gaz borusu ihraç edecek

02 Oca | Çelik Haberler

Kocaer Çelik MENA bölgesinden yeni çelik siparişi aldı

07 Ara | Çelik Haberler

İngiltere kendi sınırda karbon düzenleme mekanizmasını oluşturmak üzere çalışmalara başladı

03 Nis | Çelik Haberler

AB ithalat kotası bazı çelik ürünleri için kritik durumda

19 Ağu | Çelik Haberler

ÇİB: Çelik sektörünün yeni ihracat rotası belli oldu

18 Haz | Çelik Haberler