TÇÜD: Yassı ürünlere yönelik ithalat vergisi kararının ertelenmesi çelik dış ticaretindeki açığı artırabilir

Pazartesi, 03 Nisan 2023 10:36:47 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin (TÇÜD) yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi bu yıl Şubat ayında depremler nedeniyle yaşanan üretim kesintileri sonucunda yıllık %28,9 düşüşle 2,1 milyon mt seviyesinde yer alırken, ülkenin ham çelik üretimi Ocak-Şubat döneminde yıllık %23,1 düşüşle 4,7 milyon mt oldu. Yılın ikinci ayında Türkiye çelik sektörü dünya ham çelik üretiminde 10. sırada yer aldı.

Ocak-Şubat döneminde Türkiye’de nihai mamul tüketimi %7,7 düşüşle 5,5 milyon mt olurken, yalnızca Şubat ayında Türkiye’nin nihai mamul tüketimi %12 düşüşle 2,5 milyon mt seviyesinde yer aldı.

Şubat ayında Türkiye’nin çelik ihracatı %47,3 düşüşle 675.000 mt olurken, bu ihracatın değeri %50,5 düşüşle 582 milyon $ seviyesinde kaydedildi. Yılın ilk iki ayında yapılan indirimlere rağmen enerji maliyetlerindeki artışın olumsuz etkisinin kısmen devam etmesi nedeniyle ihracat yıllık %44,9 düşüşle 1,4 milyon mt seviyesinde yer alırken, bu dönemdeki ihracatın değeri %49,5 düşüşle 1,2 milyar $ oldu.

Türkiye’nin çelik ithalatı bu yıl Şubat ayında yıllık %10,7 düşüşle 1,3 milyon mt seviyesinde yer aldı. Bu ithalatın değeri %32 düşüşle 1 milyar $ seviyesinde yer aldı. Ocak-Şubat döneminde ise ithalat %10 düşüşle 2,5 milyon mt seviyesinde kaydedilirken, bu ithalatın değeri %27 düşüşle 2,1 milyar $ seviyesinde kaydedildi.

Ocak-Şubat döneminde çelik ürünleri ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı geçtiğimiz yılın aynı döneminde kaydedilen %80,1 seviyesinden %55,3 seviyesine geriledi.

TÇÜD’e göre, özellikle doğal gaz fiyatları açısından Türkiye’ye kıyasla avantaja sahip olan Cezayir ve Mısır gibi ülkeler Türkiye’nin ihracat pazarlarından pay almaya başladı. Doğal gaz fiyatlarının Avrupa’daki fiyat seviyelerine kadar indirilmesi durumunda, Türkiye çelik sektörünün rekabet gücünün artması ve ticaret heyeti organizasyonları aracılığıyla Balkanlar başta olmak üzere, Güney Amerika ve Afrika gibi yeni pazarların hedeflenmesiyle önümüzdeki aylarda ihracattaki kayıpların kısmen telafi edilmesi bekleniyor.

Öte yandan TÇÜD, daha önce 1 Nisan tarihine ertelenmiş olan yassı çelik ürünlerine yönelik ithalat vergisi kararının bu defa 1 Mayıs tarihine ertelenmesinin, halihazırda yüksek seyreden çelik dış ticaretindeki açığın daha da büyüyebileceği yönündeki endişeleri artırdığını ifade etti. Ayrıca deprem bölgesinde faaliyet gösteren üreticilerin üretimlerine yeniden başlamasının 2023 yılının ilk iki ayında düşen üretimin yılın ikinci çeyreğinden itibaren kademeli bir şekilde artacağına yönelik beklentiler oluşturduğu belirtildi.


Benzer Haber ve Analizler

Çin’in ham çelik üretimi Ocak-Nisan döneminde daha fazla düşerek fiyatları destekledi

17 May | Çelik Haberler

CISA üreticilerinin günlük ham çelik üretimi Mayıs başında %0,36 düşerken stoklar %2,51 yükseldi

16 May | Çelik Haberler

OYAK Maden Metalürji Grubu’nun net kârı ve satış geliri birinci çeyrekte sertçe arttı

14 May | Çelik Haberler

ArcelorMittal Kryvyi Rih modernizasyon çalışmaları sayesinde Nisan ayında üretimini artırdı

14 May | Çelik Haberler

Fitch Ratings: Çin ikinci çeyrekte çelik üretimini artıracak

14 May | Çelik Haberler

Hint JSW Steel Limited’in toplam ham çelik üretimi Nisan ayında hafifçe arttı

13 May | Çelik Haberler

Ukraynalı Zaporizhstal’in pik demir ve ham çelik üretimi Ocak-Nisan döneminde yükseldi

13 May | Çelik Haberler

Nippon Steel US Steel devralımını üçüncü veya dördüncü çeyrekte tamamlamayı bekliyor

10 May | Çelik Haberler

Severstal karbonsuz üretim hedefleri kapsamında üç sinterleme makinesini devre dışı bıraktı

10 May | Çelik Haberler

Ukrayna’nın pik demir üretimi Ocak-Nisan döneminde %25,1 yükseldi

10 May | Çelik Haberler