Standard Chartered Bank: Çin’in çelik tüketimi 2025 yılına kadar artacak

Çarşamba, 26 Eylül 2012 18:02:12 (GMT+3)   |  
       

Londra merkezli çok uluslu finans şirketi Standard Chartered Bank tarafından yayımlanan bir rapora göre, Çin’in çelik tüketimi ülkenin imalat sektöründeki hızlı talep artışına bağlı olarak 2025 yılına kadar artmaya devam edecek.
 
Söz konusu rapora göre, Çin’in çelik talebi yıllık ortalama 155 milyon mt artacak.  2013-2025 yılları arası dönemde Çin’in yıllık çelik talebi 823 milyon mt ile zirveye ulaşacak. 2030 yılına kadar ülkenin yıllık çelik talebinin 809 milyon mt seviyesine gerilemesi bekleniyor.
 
Standard Chartered Bank’ın tahminlerine göre, geçtiğimiz 10 yıllık dönemde Çin çelik talebinin en büyük kaynaklarından olan yerel inşaat sektörünün çelik talebi 2014 yılından itibaren azalmaya başlayacak. Gelecek yıllarda inşaat sektörü talebinin yerini, imalat sektöründen gelecek talebin alması bekleniyor. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde Çinli çelik üreticilerinin kapasite kullanım oranlarının uzun vadede %90’a yakın seviyelerde seyredeceğini belirten Standard Chartered Bank, Çin çelik sektörünün de yapısal bir değişim yaşayacağını belirtti. Rapora göre, Çinli çelik üreticileri, sektörde hızla artan hurda tüketimiyle uyumlu olarak yaygın olarak kullanılan bazik oksijen fırını bazlı üretimden, elektrik ark ocağı bazlı üretime geçmeye yönelik yatırımlar yapacak.