S&P Erdemir’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu düşürdü

Cuma, 14 Mayıs 2010 14:31:03 (GMT+3)   |  
       

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Ratings Services (S&P), 13 Mayıs tarihinde entegre çelik üreticisi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'nin (Erdemir) 'B' olan uzun vadeli kurumsal kredi notunu 'B-'ye indirdiğini açıkladı. Şirketin görümü ise "Durağan" olarak belirtildi.

S&P Kredi Analisti Paulina Grabowiec, konuya ilişkin olarak, "Kredi notunun düşürülmesi, Erdemir'in 2010 ve 2011 yıllarında ödenmesi gereken borçlarının şirketin öz sermayesine oranı ve bu borçların yeniden finansmanı konularında yüksek risk olduğu görüşümüzü yansıtmaktadır," dedi.

S&P açıklamasına göre, 31 Mart 2010 tarihi itibariyle, Erdemir'in kısa vadeli yükümlülükleri 1,6 milyar TL, 31 Mart 2012 tarihine kadar olan 12 aylık süre için ise 1,3 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Bu yükümlülükler, şirketin 966 milyon TL tutarındaki nakdi varlıkları ve 4,9 milyar TL tutarındaki, daha çok Türk bankalarından olan taahhüt edilmemiş kredi olanakları ile destekleniyor. S&P, 2010 yılında beklenen düşük kar miktarları göz önüne alındığında, şirketin, faaliyetleri için bankaların finansman sağlama imkanları ve isteklerine bağlı olduğuna inandığını belirtti.
 
Buna karşın S&P, 2009 yılında Erdemir'in, 900 milyon TL ve 550 milyon $'lık borçlarının yeniden finansmanı için yerel bankalardan başarılı bir şekilde kredi sağladığını göz önüne alındığında, şirketin banka finansmanına erişiminin olumlu olduğunu söyledi. S&P ayrıca, şirketin büyük ortağı OYAK'ın, daha önce olduğu gibi Erdemir'e piyasa koşullarında kısa vadeli kredi sağlama konusundaki imkanlarına ve istekliliğine de dikkat çekti. S&P, kredi notu BB+ olan OYAK'ın Erdemir'in büyük ortağı olmaya devam etmek istediğini, kredi notu BBB olan ArcelorMittal'in şirketin %25 hissesini elinde bulundurduğunu, geri kalan %23 hissenin ise serbest dolaşımda olduğunu belirtti.

Buna ek olarak S&P, çelik fiyatlarında oluşabilecek olan artışın, dünya demir cevheri piyasasında %70 artan referans cevher fiyatları ve %35-40 artış gören koklaşabilir taş kömürü fiyatları nedeniyle oluşan yoğun maliyet baskısını dengelemekle kalabileceğini söyledi. Erdemir'in bu hammaddelere ilişkin olarak kendine yeterlik imkanlarının kısıtlı olduğunu dikkate alan S&P, şirketin yakın vadede kar marjlarının zayıf seyredeceğini değerlendirdiğini açıkladı.
 
Grabowiec son olarak, "Şirketin görünümünün ‘Durağan' olarak derecelendirilmesi, Erdemir'in 2011 yılı yükümlülüklerinin yeniden finansmanını başarıyla tamamlayacağına ve şirketin ihtiyaç duyması durumunda OYAK'ın şirkete destek vermeyi sürdüreceğine olan inancımızı yansıtıyor. Görünüm değerlendirmesi, Erdemir'in 2010 yılı nakit akış yaratımının muhtemelen zayıf olacağı düşüncemizi de ortaya koyuyor," dedi.


Benzer Haber ve Analizler

Küresel sıcak rulo sac piyasasına bakış: Çoğu bölgede fiyatlar değişmedi, Avrupa’da görünüm iyileşiyor

03 May | Yassı Ürünler ve Slab

Romanya’da yassı mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

03 May | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 18. Hafta, 2024

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları olumsuz görünüme rağmen yatay

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Türkiye’de sıcak rulo sac alımları durgun, alıcılar Çin piyasasının netleşmesini bekliyor

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Avrupa sıcak rulo sac piyasasına temkinli iyimserlik hakim, ithal fiyatlar halen yükselişte

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Hoa Phat yerel sıcak rulo sac fiyatlarını yukarı yönlü revize etti

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Hindistan çıkışlı galvanizli sac fiyatları yatay, zayıf talepten dolayı ticaret durgun

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

AB Çin’den ithal organik kaplamalı çeliğe uygulanan vergi için dönem sonu incelemesi başlattı

02 May | Çelik Haberler

Meksika Japonya ve İtalya’dan ithal çelik levha için antidamping vergilerini kaldırdı

02 May | Çelik Haberler