Rusya Ulug-Khem bölgesinde üç büyük kömür madeni satacak

Çarşamba, 14 Nisan 2010 17:54:57 (GMT+3)   |  
       

Rus doğal kaynakların kullanımından sorumlu kurumu Rosnedra, Rusya'nın Tuva Cumhuriyeti'nde bulunan Ulug-Khem sahasında, toplam koklaşabilir taş kömürü rezervi 1.65 milyar mt olan üç büyük kömür madenini satmayı planlıyor. Rus basınında çıkan haberlere göre, hükümet, çok sayıda özel şirketin işlettiği ülkenin en büyük kömür üretim merkezini oluşturmayı hedefliyor.

Bu bağlamda, 9 Nisan tarihinde Rus Başbakanı Vladimir Putin, hükümetin, Tuva'da bulunan kömür madenlerinin geliştirilmesine yönelik olarak birçok büyük ölçekli şirketin katılacağı bir ihale açmaya hazırlandığını açıkladı. İhale toplam 1,65 milyar mt Zh kalite koklaşabilir taş kömürü rezervini kapsayacak. Bu rezerv, Rus madencilik ve çelik grubu Mechel'in kontrolünde olan 2 milyar mt rezerve sahip ülkenin en büyük kömür madeni olan Elga'nın ardından ikinci sırada geliyor.

Bölgedeki kömür madenlerinin geliştirilmesi, 2014 yılında tamamlanması planlanan ve hükümetle özel sektörün işbirliği ile yürütülecek olan Kyzyl-Kuragino arasındaki 418 km'lik demir yolu hattının inşaatına bağlı. Putin, Ulug-Khem bölgesinde ortak olarak kullanılacak olan altyapının, ruhsat alacak şirketler tarafından oluşturulacak bir konsorsiyum ile yürütülmesi gerektiğini belirtti.
 
Ulug-Khem bölgesindeki toplam rezervlerin, 13,7 milyar mt'u koklaşabilir taş kömürü olmak üzere yaklaşık 20 milyar mt olduğu tahmin ediliyor.

Rus çelik üreticisi Severstal'in maden ihalesine katılması bekleniyor. 9 Nisan tarihinde Severstal CEO'su Alexei Mordashov, Putin'in katıldığı bir fuar sırasında şirketinin Ulug-Khem bölgesinin geliştirilmesi konusundaki projelerini sundu.

Buna ek olarak, piyasa oyuncuları, söz konusu ihaleye ilgi duyabilecek şirketler arasında, kendine ait kömür rezervi bulunmayan Novolipetsk Steel'i (NLMK) ve kömür ihtiyacının ancak yarısını öz kaynaklarından karşılayabilen Magnitogorsk Iron and Steel Works'ü (MMK) de sayıyorlar. Bununla birlikte, proje sahasının Çin sınırına yakın olması nedeniyle ihale, Rus kömür madencileri Kuzbassrazrezugol ve Mechel gibi ihracatçıların da ilgisini çekebilir.


Benzer Haber ve Analizler

Hint RINL liman grevi ve hammadde teminindeki sıkıntı sebebiyle günlük 6 milyon $ zarar ediyor

16 May | Çelik Haberler

Avustralya’nın Queensland eyaletinden yapılan kömür ihracatı Nisan ayında aylık %2,8 düştü

15 May | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel kok fiyatları Mayıs başında %8,5 artış gösterdi

15 May | Çelik Haberler

Türkiye’nin koklaşabilir taş kömürü ithalatı Ocak-Mart döneminde %23,7 arttı

14 May | Çelik Haberler

Avustralya çıkışlı koklaşabilir taş kömürü fiyatları olumsuz beklentiler sebebiyle yükselmedi

10 May | Hurda ve Hammadde

Hint RINL hammadde arzındaki sıkıntı sebebiyle üretimini durdurabilir

09 May | Çelik Haberler

Hindistan’ın koklaşabilir taş kömürü ithalatı Nisan ayında %13 arttı

06 May | Çelik Haberler

Hint JSW Steel ve Japon JFE Avustralya’daki kömür madenine ortaklaşa teklif verecek

30 Nis | Çelik Haberler

Avustralya çıkışlı koklaşabilir taş kömürü fiyatları 250$/mt FOB’un altında dalgalanıyor

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Hindistan Moğolistan’dan kömür ithalatı için devlete bağlı şirketlerle konsorsiyum kurabilir

26 Nis | Çelik Haberler