Rusya-Ukrayna doğal gaz anlaşmazlığı Orta ve Doğu Avrupa çelik üreticilerini vuruyor

Perşembe, 08 Ocak 2009 15:44:50 (GMT+3)   |  
       

Rus doğalgaz ihracat tekeli Gazprom'un, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya yaptığı gaz sevkiyatını durdurması, Orta ve Doğu Avrupa'daki en büyük tüketicileri etkilerken, sonuç olarak üretimlerini ayarlamak zorunda kalan çelik üreticileri de doğal gaz krizinden etkilenenler arasında yer alıyor.

U.S. Steel Corp.'un bağlı kuruluşu olan Doğu Slovakya merkezli U.S.Steel Košice, üretimini Slovakya Hükümeti'nin getireceği kısıtlamalar doğrultusunda düzenlemeye karar verdi. Buna rağmen, şirket üretim kısıntısına ilişkin bir açıklama yapmadı. Ayrıca, diğer büyük ölçekli Slovak şirketler de üretimlerini azalttı.

Rus doğalgazı tedarikine bağımlı olan Bulgaristan'da, Stomana, Promet ve Kremikovtzi gibi birçok çelik tesisi, üretime birkaç günlüğüne ara vermek zorunda kalacak. KNSB sendika temsilcisi Vassil Yanachkov'un bildirdiğine göre, fabrikaların üretim ünitelerinin yaklaşık %80'i minimum kapasitelerinin altında çalışıyor.

Bu arada, dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, doğal gaz tedarikindeki ciddi kısıntı sebebiyle, Bosna'da bulunan Zenica tesisinde, geçici olarak üretime ara verdi. Diğer taraftan, şirketin Bosna'daki kok kömürü tesisi, daha fazla kok kömürü üreterek doğal gaz açığını kapatmak için daha yüksek kapasitede çalışacak.

Romanya Hükümeti, gelecek haftaya kadar, Rusya madencilik ve çelik üretimi grubu Mechel'in bağlı kuruluşu olan Mechel Targoviste dahil olmak üzere, bazı üretim tesislerinin yeniden görevlendirilme düşüncesini ertelemeye karar verdi. Mechel Targoviste, Kasım ayında üretimine ara vermişti ve 6 Ocak tarihinde tekrar üretime başlamayı planlıyordu. Öte yandan, ithal edilen doğal gaz sevkiyatında azalma yaşayan ArcelorMittal Galati, tüm teknik önlemleri alarak, ekipmanlarının ve üretimin faaliyetlerinin etkilenmemesini sağlamaya çalıştığını söyledi.