OECD Çelik Komitesi: Küresel ekonomik yavaşlama çelik talebini etkiliyor

Salı, 11 Aralık 2012 17:31:18 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Paris'te gerçekleştirilen 73. OECD Çelik Komitesi toplantısında, OECD üyesi ve OECD dışı ülkelerden katılımcılar 2012'de küresel çelik tüketimi büyümesindeki yavaşlamayı ve 2013 yılına ilişkin hafif toparlanma beklentilerini değerlendirdi.

OECD'den Laurent Daniel, küresel çelik piyasasının 2011'in üçüncü çeyreğinden bu yana yavaşlama eğilimde olduğunu, çelik tüketimindeki büyümenin 2011'in üçüncü çeyreğinde %9 oranındayken, 2012 yılının aynı döneminde %2'ye gerilediğine, ham çelik üretiminde ise büyüme kaydedilmediğine dikkat çekti.

Dünya Çelik Birliği'nden (worldsteel), Nae Hee Han, küresel çelik piyasasındaki büyümenin, avro krizine ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya bağlı olarak hız kaybettiğini, ancak, 2013 yılında, hafif bir toparlanma beklendiğini ve orta vadeli görünümün de pozitif olduğunu belirtti.
 
Avrupa çelik piyasasındaki mevcut duruma değinen Avrupa Çelik Üreticileri Birliği (EUROFER) Uluslararası İlişkiler Direktörü Karl Tachelet, alıcıların oldukça temkinli davrandığını, AB'li üreticilerin ise bu duruma üretimlerinde kesintiye giderek karşılık verdiklerini söyledi. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) genel sekreteri Veysel Yayan ise Türk çelik sektöründe, mevcut tesislerde devam eden kapasite artırımları ve yeni kapasite yatırımlarının uzun vadede çelik üretimindeki artışa katkıda bulunacağını ifade etti.

Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü'nden (AISI) Kevin Dempsey ve Kanada Çelik Üreticileri Birliği Başkanı Ron Watkins'in beraber yaptığı sunumda ise, NAFTA çelik talebinin, ekonomik gerileme öncesi seviyelerin altında kaldığı, kapasite kullanımının ise nisan ayından beri düşüş kaydetmekte olduğu belirtildi. Latin Amerika Çelik Birliği (ALACERO) adına konuşan Murilo Furtado, Çin'in ticarette artan varlığının bölgenin sanayi görünümü için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Asya'daki çelik sektörü görünümüne ilişkin olarak, Çin Demir Çelik Üreticileri Birliği (CISA) çelik talebinin yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağını öngörürken, çelik fiyatlarının istikrar kazanmasını bekliyor. Fiyatların normal seviyelere dönmesinin ise pek olası olmadığı belirtildi. Öte yandan, Japonya Demir ve Çelik Federasyonu, küresel ekonomideki yavaşlamanın Asya ekonomilerini de kapsadığını söylerken, çelik üretim kapasitelerinde devam eden artışa ilişkin endişelerini dile getirdi.