Melinda Moore: Hammadde pazarlarındaki dalgalanma uzun süre devam edecek

Pazartesi, 29 Kasım 2010 15:10:23 (GMT+3)   |  
       

26 Kasım tarihinde, İstanbul'da düzenlenen 5'inci SteelOrbis Türk Çelik Piyasası Konferansı'nda bir konuşma yapan Credit Suisse şirketinin emtia analisti Melinda Moore,  çelik üreticileri ile madencilik şirketleri arasında günümüzde yaşanan ilişkiyi özetleyerek, küresel çelik hammaddesi pazarlarının geleceğine dair yorumlarını açıkladı.

Moore, hammadde pazarlarının, yıllık referans fiyatlandırma sisteminden, spot fiyatların baz alındığı üç aylık referans fiyatlandırma sistemine geçişi nedeniyle, yıl içinde piyasada büyük değişimler yaşadığını vurguladı.

Melinda Moore, Çin'in, hem hammadde hem de nihai çelik ürünleri piyasalarında dev bir spot pazar oyuncusu olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve sistem üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu vurguladı. Deneyimli analist, sistemin büyük değişimler yaşamasının nedeni olarak, arz-talep zincirinin Çin'in büyümesiyle baş edememesini gösterdi. Çin'in hammadde ihtiyacının artmaya devam edip, hammadde arzının sınırlı kaldığı bir ortamda, yıllık sisteme kesinlikle geri dönüş imkanı olmadığını belirtti.

Yeni büyük çelik üretim tesislerinin pazara katılarak, hammadde görüşmelerinin yaşandığı masaya oturduğunu belirten yetkili, böylece durumun daha karmaşık bir hal aldığını ve sonuç olarak, üç büyük demir cevheri madencisiyle, sadece birkaç çelik üretim şirketinin görüştüğü eski sistemin sona erdiğini açıkladı.

Credit Suisse analisti, Çin'in şu an, deniz yoluyla taşınan demir cevheri pazarının %60-70'ini kapsadığını ve bu durumun devam edeceğini söylerken, Hindistan'ın demir cevheri ithalatçısı olmayacağını düşündüğünü de belirtti.

Moore, büyümekte olan Çin'de, GSYİH içinde kişi başına düşen çelik tüketiminin en azından 15 yıl daha artmaya devam edeceğini ve ülkenin sabit varlık yatırım bölgesi olarak kalacağını da söyledi.

Moore ayrıca, Çin'in hurda ihtiyacını, 2015 yılına kadar, Türkiye'nin de tedarik yaptığı ABD'den ithal etmeye devam edeceğini belirtirken, fiyatların yüksek seyrini sürdüreceğini vurguladı.

Moore, küresel demir cevheri üretimine bakıldığında, Avustralya'nın payının Brezilya'ya kıyasla yükselişte olduğunu belirtirken, Hindistan'ın payının azaldığını ve G. Afrika'nın yeni bir oyuncu olarak ortaya çıkmakta olduğunu söyledi. Yetkili, toz demir cevheri arzının, en azından 2015 yılına kadar talebin gerisinde kalacağını da açıkladı. Melinda Moore ayrıca, genel olarak demir cevheri fiyatlarının, en azından dört yıl daha 100$/mt seviyesinin üzerinde kalacağı öngörüsünü bildirdi. Credit Suisse analisti, koklaşabilir taş kömürü pazarının da, yüksek talep-düşük arz ortamından dolayı paralel bir görüntüde olduğunu belirtti.

Moore sözlerini, hammadde pazarlarındaki fiyat dalgalanmalarının en azından 2015 yılına kadar süreceğini ve Çin'in de bu dönemde yüksek miktarda demir cevheri ve hurda ithalatı yapmaya devam edeceğini belirterek bitirdi.


Benzer Haber ve Analizler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak-Şubat döneminde %9,86 düştü

28 Mar | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak ayında %11,21 düştü

29 Şub | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti 2023’te %18,75 düştü

31 Oca | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Kasım ayında %2,03 arttı

29 Ara | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ekim ayında %8,35 arttı

29 Kas | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak-Temmuz döneminde %20 düştü

28 Eyl | Çelik Haberler

Hindistan hükümeti 2047 yılına kadar çelik üretiminin en az %50’sinde hurda kullanımını zorunlu tutacak

06 Şub | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti 2022’de %24,91 arttı

03 Şub | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak-Ekim döneminde %38,08 arttı

29 Kas | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü ve metalürjik kok maliyetleri Ağustos ayında düştü

29 Eyl | Çelik Haberler