Meksikalı DeAcero ABD'li inşaat demiri üreticilerini uzlaşmaya davet etti

Cuma, 14 Şubat 2014 13:52:48 (GMT+3)   |   San Diego
       

Meksikalı çelik üreticisi DeAcero, 13 Şubat Perşembe günü ABD Ticaret Bakanlığı'na Meksika ile olan ticari anlaşmazlıkların önüne geçilmesi ve Çin ve Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan haksız ithalat konusunda Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) üyesi ülkelerin savunmasına odaklanılması çağrısında bulundu.

Söz konusu çağrının yer aldığı yazıda DeAcero, Meksikalı çelik sektörünün ABD ile olumsuz bir ticaret dengesi olmasını eleştirerek, "Son üç yılda çelik sektörünün Meksika ve ABD arasındaki ticaret dengesine bakıldığında, Meksika her yıl 2 milyar $ açık vermiş görünüyor" dedi.

ABD'nin en büyük çelik üreticisi Nucor Corporation şirketinin Türkiye'den, Meksika'dan ve diğer ülkelerden yapılan ithalatı sebep göstererek inşaat demirinde 22 $/mt'luk fiyat artışını geri çektiğini belirten DeAcero'ya göre, ABD'de olumsuz hava koşullarından dolayı inşaat faaliyetlerinin yavaşlaması fiyat artışının geri çekilmesindeki esas etkendi. DeAcero, "NAFTA üyesi ülkeleri arasındaki ticari anlaşmazlıklar açılan davalar yerine görüşme ve anlaşmalarla çözülmelidir" dedi.

Son zamanlarda Meksika ve ABD'nin ticaret bakanlıklarının yaptığı görüşmelerden iki ülkenin de yerel tedarik zincirini ve ticari ilişkilerini güçlendirmeleri kararı çıktı. NAFTA dışındaki ülkelerden yapılan çelik ithalatına odaklanılması gerektiğini vurgulayan DeAcero, sorunun özellikle Çin ve kapasitesi fazlası olan Avrupa'dan ithalat yapılması olduğunu belirtti. DeAcero, NAFTA'nın imzalandığı 20 yılın ardından üye ülkeler arasındaki ticari anlaşmazlıkların bölgenin tedarik zincirine hiç bir olumsuz etkisi olmadan nasıl çözüleceğinin tartışılması gerektiğini de ifade etti.

Bununla birlikte DeAcero, Meksika'nın pazar payını korumak için ABD'ye son beş yıldır her yıl 250.000 ton ihracat yaptığını belirterek, "Bu miktar ABD inşaat demiri endüstrisinin sahip olduğu %90'lık pazar payı ile karşılaştırıldığında, Meksika'nın ihracatının iç piyasaya tehdit oluşturduğu veya zarar verdiğini iddia etmek mantıklı görünmüyor" dedi.


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları - 17. Hafta, 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Asya inşaat demiri piyasası Çin çıkışlı fiyatlardaki yatay seyre rağmen halen yukarı yönlü

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 26 Nisan 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası cansız talebin etkisiyle yatay

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD’de yerel inşaat demiri fiyatları aynı kaldı

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanyalı üretici inşaat demiri fiyatlarını piyasa koşullarının kötüleşmesi nedeniyle düşürdü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları aynı kaldı

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Bangladeş’te ithal konteyner bazlı hurda fiyatları çoğunlukla yatay

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 25 Nisan 2024

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Suudi Hadeed Mayıs üretimli uzun mamul fiyatlarını değiştirmedi

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük