Japonya’nın nisan ayı sanayi üretimi beklenenin altında artış gösterdi

Cuma, 01 Haziran 2012 12:09:29 (GMT+3)   |  
       

Japonya'nın Maliye, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından 31 Mayıs tarihinde yayımlanan ilk verilere göre, bu yılın nisan ayında, Japonya'nın sanayi üretim endeksi mart ayına göre %0,2 artış gösterirken, ülkenin sanayi üretiminde önceki yılın aynı ayına göre %13,4 artış kaydedildi. Nisan ayı Japonya'nın sanayi üretim endeksinde aylık artış kaydedilen ikinci ayı oluşturdu.

Nisan ayında ülkenin mevsimsel etkilerden arındırılmış demir-çelik üretimi önceki aya göre %1,7 oranında düşerken, ülkenin demir-çelik üretimi yıllık %5,5 oranında arttı. Bununla beraber, nisan ayında Japon üreticilerin demir-çelik sevkiyatında aylık %2,2 artış, demir-çelik stoklarında ise aylık %2,4 düşüş kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan, sanayi üretim endeks rakamları açıklamasının ardından ekonomistler ülkenin sanayi üretim endeksinin tahminlerin altında bir artış gösterdiğini belirterek, bu durumun, Japonya'nın kırılgan ekonomik toparlanmasının, ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve Avrupa'daki mali duraklamadan olumsuz yönde etkilenebileceğinin işareti olduğunun altını çizdi. Analistlerin tahminlerine göre Çin'in ekonomik büyümesi bu yıl önceki yıllara göre daha küçük bir oranda yer alabilecekken, Avrupa'daki mali kriz ve Yunanistan'ın avro kullanımını bırakabileceği endişeleri yene olan talebi yükselterek geçtiğimiz ekim ayında yenin dolar karşısındaki güçlü konumunu en yüksek seviyesine taşımıştı. Ekonomistler yenin güçlü kurunun dış ülkelerle yapılan ticaretin değerini azaltırken, Japon şirketlerin küresel rekabet gücünü düşürdüğünü belirtti.
 
Bununla birlikte bakanlık, açıklamasında imalat sanayi üretim tahminine de yer vererek mayıs ayında nisan ayına göre %3,2 düşüş beklenirken, haziran ayında aylık %2,4 oranında bir düşüş beklendiğini bildirdi. Ancak ekonomistler Avrupa'daki mali kriz ve yenin güçlü konumunun Japonya'nın ekonomik toparlanmasını riske atabilecek etmenler olduğunun altını çizmeye devam ediyor.