IREPAS üreticiler komitesi: Uzun mamul piyasası zayıf talep yüzünden yavaşlıyor

Salı, 19 Eylül 2023 13:37:18 (GMT+3)   |   İstanbul
       

17-19 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen SteelOrbis 2023 Güz Konferansı & 89. IREPAS Toplantısı’nın son gününde konuşan IREPAS başkanı ve aynı zamanda üreticiler komitesi başkanı Murat Cebecioğlu, uzun mamul piyasasının fiyatlar üzerinde ciddi bir baskı yaratan zayıf talep sebebiyle yavaşladığını söyledi. Piyasanın genel durumunu yorumlayan Cebecioğlu; Mısır, Körfez ülkeleri ve Cezayir gibi ithalatçıların şu anda ihracatçı konumuna geldiklerini ifade etti. Bu ülkelerin henüz koruyucu önlemlere tabi tutulmadıklarına dikkat çekerek, bu yüzden istedikleri her yere ihracat yapabildiklerini ve tüm pazarlarda koruyucu önlemlerle karşı karşıya olan Türkiye gibi ihracatçı ülkelerin pazar payını çaldıklarını belirtti.

Türkiye piyasasının gidişatına dair birçok bilinmezliğin olduğunu belirten Cebecioğlu, ABD, AB ve Kanada tarafından engellenen Türk ihracatçılar için koruyucu önlemlerin ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Cebecioğlu, “Talebin olduğu sadece birkaç pazar kaldı ve herkes bu pazarlara odaklanıyor,” ifadesinde bulundu. Hükümetin ekonomi politikasında yaptığı değişiklikler ve yükselttiği faiz oranları hakkında da görüşlerini aktararak, bu gelişmelerin piyasa için umut verici olduğunu fakat yerel piyasada şu sıralar görülen olumlu gidişatın hükümetin faiz oranlarını artırmaya devam edip etmeyeceğine bağlı olduğunu söyledi.

Cebecioğlu’na göre, Türkiye enerji krizi, yüksek üretim maliyetleri ve enflasyon gibi zorluklarla karşı karşıya. Öyle ki Türk çelik üreticileri için elektrik maliyetleri doğal gaz ve petrol zengini ülkelere kıyasla daha büyük bir engel ve bu durum rekabetçiliği imkansız hale getiriyor. Bir katılımcının hükümetin çelik sektörünü desteklemeye yönelik atabileceği potansiyel adımlara yönelik sorusuna cevaben Cebecioğlu, bugünün ekonomik koşullarında devlet teşviklerinin telafi edici önlemler gibi başka sorunlar yaratacağını dile getirdi.  

ASEAN’dan yapılan uzun ve yarı mamul ihracatı hakkında ise ASEAN’lı çelik üreticilerinin Orta Amerika, AB, Güney Amerika gibi dünyanın her yerine ihracat yaptıklarını ve yeni tedarikçilerle de birlikte Türkiye’nin tüm pazar payını ele geçirdiklerini belirtti. 


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye'de spot yerel inşaat demiri fiyatları döviz kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak revize edildi

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya Türkiye çıkışlı uzun mamul ithalatına yönelirken bir sonraki hedef Mısır olabilir

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 30 Mayıs 2024

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türk uzun mamul ihracatçıları satışlar zayıf seyretse de fiyatları düşürmek istemiyor

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 29 Mayıs 2024

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Bulgaristan’da uzun mamul fiyatları farklı seyirler izledi

28 May | Uzun Ürünler ve Kütük

İtalya’nın AB dışı ülkelerle çelik ithalatı ilk çeyrekte arttı, ihracatı düştü

28 May | Çelik Haberler

Hindistan’da yerel inşaat demiri fiyatları alıcıların önceki artışlara yönelik direnci nedeniyle düzeltme gördü

28 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 28 Mayıs 2024

28 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de temel nihai mamul stokları Mayıs ortasında %3,6 düştü

28 May | Çelik Haberler