Irepas Trader Komitesi : Piyasa üçüncü çeyrekte netleşir

Pazartesi, 07 Haziran 2010 00:37:20 (GMT+3)   |  
       

7 Haziran 2010 tarihinde, Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen SteelOrbis 2010 Bahar Konferansı ve 62. IREPAS Toplantısı'nın ‘Traderlar Komitesi' oturumu, Nucor Corporation'dan Michael Setterdahl'ın başkanlığında, Stemcor Europe AG'den Wilhelm Alff, Liberty Commodities Ltd'den Butch Zeederberg, Coutinho & Ferrostaal GmbH'den Dirk Weyrather ve Macsteel Trading'den Bernd Grabow'un katılımıyla toplandı. Katılımcılar oturumda, piyasa koşullarının şu anki durumunu ve piyasa oyuncularının önümüzdeki çeyreklerde karşılaşabilecekleri zorlukları tartıştı.

Komitede öne çıkan ortak görüş, 2008 yılında, mali kriz patlak verene kadar süren olumlu ortamı, 2009 yılının bir hayli zorlu ortamının izlediği ve 2010 yılında piyasa oyuncularının daha iyi koşullar beklediğiydi. Buna rağmen, piyasanın yüksek maliyetler ve düşük talep nedeniyle inişli çıkışlı ve tahmin edilebilirliği düşük bir görüntü izlediği belirtilirken, maliyetlerdeki yükselmenin, Çin başta olmak üzere Asya'dan gelen büyük talep sonucunda, demir cevheri fiyatlarında meydana gelen büyük artıştan kaynaklandığı ifade edildi. Çinli çelik üreticilerinin kar etmesi bekleniyorsa, mevcut durumun sürdürülemeyeceğine vurgu yapıldı. Katılımcılar bu çerçevede, üretim miktarlarının değişmemesi durumunda, önümüzdeki dönemde ya demir cevheri fiyatlarının düşeceği, ya da çelik fiyatlarının artacağı öngörüsünde bulundu. Setterdahl, Çinli üreticilerin üretimlerini artırmaları durumunda kar etmeyeceklerinin beklendiğini vurgularken, üçüncü çeyrekte Çinli üreticilerin ihracatının da düşmesinin beklendiğini belirtti.

Alff, tatil döneminin yaklaşması nedeniyle, zaten düşük olan çelik talebinin daha da zayıflayacağını belirterek, önümüzdeki dönemde genel olarak üretimin düşeceği ve Ağustos'a kadar yükselişe geçmeyeceği öngörüsünde bulundu. Stemcor yetkilisi, bu dönem sonrasında neler olacağını tahmin etmenin çok zor olduğunu ifade ederken, çelik üreticilerinin çelik pazarındaki yüksek uçuculuk ve Yunanistan, İspanya ve Macaristan gibi bazı Avrupa piyasalarındaki belirsizlik nedeniyle stoklarını düşük tuttuğunu belirtti.

Oturumun soru-cevap bölümünde, katılımcılara kütük, filmaşin ve inşaat demiri fiyatlarının bu yılın ekim ayında, bugünkü fiyatlara kıyasla hangi noktada olacağı soruldu. Katılımcıların çoğu fiyatların artacağı yönünde fikir bildirirken, hepsi fiyat dalgalanmalarının bir süre daha devam edeceği görüşünde birleşti.

Michael Setterdahl oturum sonunda, önemli olan konunun fiyatların artıp artmayacağı değil, piyasadaki güven ve istikrarın sağlanması olduğunu vurguladı.


Benzer Haber ve Analizler

Çin’de inşaat demiri ve filmaşin fiyatları düşüşe geçti

14 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de inşaat demiri ve filmaşin fiyatları artışa geçti

31 Ara | Uzun Ürünler ve Kütük

İşlem hacmi düştüğünden Çin’de inşaat demiri ve filmaşin fiyatları gevşedi

24 Ara | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD kütük piyasası dibi görene kadar alıcılar bekleyişini sürdürecek

06 Eyl | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin ocak ayı demir cevheri ithalatında rekor kırdı

15 Şub | Çelik Haberler

Evraz’in ilk çeyrek geliri 2,97 milyar $

18 May | Çelik Haberler

Ukrayna’nın çelik boru ihracatı ocak-kasım döneminde %25,5 azaldı

31 Ara | Çelik Haberler

NLMK 2008 yılı üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

26 Oca | Çelik Haberler

NLMK, ikinci çeyrek üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

15 Tem | Çelik Haberler

NLMK, ilk çeyreğe yönelik üretim ve satış sonuçlarını açıkladı

16 Nis | Çelik Haberler