İngiltere’de imalat sektörü son üç yılın en zorlu koşullarını yaşıyor

Salı, 04 Eylül 2012 11:32:10 (GMT+3)   |  
       

İngiltere merkezli imalatçılar derneği EEF ve uluslararası muhasebe ağı BDO tarafından yayımlanan son imalat görünüm raporuna göre, bu yılın ikinci yarısında İngiliz imalatçılar 2008-9 yıllarında yaşanan mali krizde görülene benzer zorlu ticaret koşulları ile karşı karşıya kaldı.

Söz konusu araştırma ülkede hem üretim hem de yeni siparişlerde beklenenin üzerinde bir zayıflamaya işaret ederken, yılın ikinci çeyreğinde üretim talep dengesinin 2009 yılı dördüncü çeyreğinden, yeni sipariş dengesinin ise 2010 yılı ilk çeyreğinden beri görülen en düşük seviyelerde kaydedildiğini gösteriyor.
  
Hem iç piyasada hem de ihracat piyasalarında düşen talebin yeni siparişler üzerindeki olumsuz etkisinin altını çizen rapor, İngiltere'de yeni imalat siparişlerinin geçtiğimiz 10 çeyrek boyunca ilk defa olumsuz bir trend içine girdiğini belirtiyor. Bununla birlikte, raporda ihracat siparişlerindeki düşüşün yalnızca mali krizin vurduğu avro bölgesi ülkelerindeki düşük taleple sınırlı olmadığı da vurgulanıyor.

Öte yandan, imalat görünüm raporu üzerine yorum yapan EEF baş ekonomisti Lee Hopley kısa vadeli görünümde gözlenen toparlanmanın ve imalat sektöründeki devamlı yatırımların iyiye işaret olduğunu dile getirirken, bunun orta vadede şirketlerin rekabet gücünü artırma ve piyasa fırsatlarından yararlanma yolunda olduğu anlamına geldiğini belirtti. BDO LLP imalat şefi Tom Lawton ise "İmalatçılar geçmişteki hatalarından ders alarak, uzun vadeli yatırımlara yöneldiler. Piyasanın hangi kısmında ve ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan bir yukarı yönlü hareket için hazırlıklarını sürdürüyorlar," dedi.