Fitch BDT’li çelik ve madencilik şirketlerinin görünümünde istikrar bekliyor

Pazartesi, 24 Ocak 2011 16:47:34 (GMT+3)   |  
       

Küresel derecelendirme kurumu Fitch Ratings, ‘2011 yılında BDT Metal ve Madencilik görünümü’ adlı raporunda, BDT’li metal ve madencilik şirketlerinin görünümünün istikrarlı olacağını öngördüğünü ve sektörün 2010 yılında gösterdiği güçlü performansın  ardından 2011 yılında da toparlanmanın devam etmesini beklediğini belirtti.
 
İstikrarlı görünüm

BDT bölgesinde, derecelendirilen şirketlerin üçü dışında hepsinin görünümü istikrarlı olarak açıklandı. Kalan üç şirketin ikisi olan MMK ve Evraz’ın olumlu görünümü bulunuyor. Derecelendirmeye yönelik ana risk, borç ile fonlanmış devralım, temettü ve hisse geri satın alımı dahil olmak üzere büyük ölçekli nakit akışı olarak belirtildi.
Rus çelik üretiminde artış
 
Fitch, Rusya’da çelik üretiminde 2011 yılında %6 artış bekliyor. Raporda belirtilen neredeyse tüm şirketler, ağırlıklı olarak gelirlerinin %50’lik bölümünü oluşturan Rusya/Ukrayna dışı ülkelere satışlara güveniyor. Sonuç olarak, dış etkiler 2011 yılında performanslarını etkileyen ana faktör olacak.
Rus yerel talebinde iyileşme
 
Fitch, GSYİH’nin %4,3 artmasını beklerken, Rusya’da yerel talebin 2012 yılına kadar mali kriz öncesindeki seviyelere ulaşması beklenmiyor. Yerel talep bir süre daha Rus hükümetinin alt yapı projelerine harcama yapma kapasitesine bağlı olmaya devam edecek. Otomotiv endüstrisinde talep Rus imalatçılarının yıllık üretimlerini iki katına çıkardığı 2010 yılındaki güçlü seyrinin ardından iyileşmeye devam edecek.
 
Artan emtia fiyatları

Güçlü emtia fiyatları 2011 yılında da özellikle kömür, demir cevheri ve bakır ürünleri üreten şirketler için performansı etkileyen ana faktör olmaya devam edecek. Çelik üreticileri olarak, BDT madencilik şirketleri düşük üretim maliyetleri ve ucuz işçilik sayesinde uluslararası rakiplerine kıyasla ortalamanın üstünde marja sahip olmaya devam edecek. Ancak, yüksek yerel enflasyon değerleri (Fitch tarafından Rusya ve Ukrayna’da 2011 yılında sırasıyla %7,7 ve %10,8 öngörülüyor) üretim maliyetini artırmaya devam edecek Bu durum marj iyileşmesini tehdit edebilir.
 
Katma değerli ürünler

 
Daha yüksek marjlı ürünler, girdi maliyetlerindeki artış ile başa çıkmaya  çalışan özellikle MMK ve NLMK gibi çelik üreticilerinin performansına destek olacak. Ancak, bu stratejinin başarısı yerel, özellikle petrol ve doğal gaz ile otomotiv sektöründe talebe bağlı bulunuyor ve önümüzdeki 12-18 ay içinde test edilecek.
 
Kısıtlanmış hammadde talebi
 

Yükselişte olan hammadde varlıklarına yatırım çelik üreticilerinin rekabetçi avantajında diğer bir kaynak olmaya devam edecek. Metinvest, hem sert koklaşabilir taş kömürü hem de demir cevheri ürünlerinin üretim fazlası için yüksek emtia fiyatlarından yararlanmaya devam edecek, Severstal ise altın biriminden elde ettiği kazançlardan yararlanacak.
 
Likidite  iyileşmeye devam edecek

 
Derecelendirme kapsamındaki şirketlerin büyük bölümü aktif geçen 2010 yılında yabancı kaynaklara olan borçlarının çoğunu yerel kaynaklarla yeniden finanse edebildi. Buna bağlı olarak likiditenin sağlıklıdevam edeceği öngörülüyor.. Kamuya bağlı bankalar, şirketlerin toplam finansmanındaki paylarının düştüğünü görecek, bunun nedeni de şirketlerin daha yüksek maliyetli yerel kredilerin yerine daha düşük maliyetli yerel veya uluslararası sermaye piyasalarını tercih etmiş olması olarak değerlendiriliyor.