Fitch: BDT bölgesi çelik endüstrisi 2010 yılında istikrara kavuşacak

Pazartesi, 21 Aralık 2009 17:33:31 (GMT+3)   |  
       

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch yayınladığı bir raporda, BDT çelik endüstrisinin, çelik üretim hacminde yavaş bir toparlanma olacağı ve fiyatların istikrar kazanacağı tahminlerine bağlı olarak, 2010 yılında istikrara kavuşacağı değerlendirmesini yaptı.

"2010 Yılında BDT Bölgesi Çelik Sektörünün Görünümü: Performans İstikrara Kavuşacak, Görünüm Halen Zorlu" adlı raporda, Fitch, çelik fiyatlarının 2009 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreklerindeki seviyelerinde kalacağı ve çelik üretim hacminde yavaş bir toparlanma görüleceği beklentileri nedeniyle, 2010 yılında Rus çelik şirketlerinin, istikrarlı bir görüntü çizeceklerini belirtti. Kuruluş, değerlendirdiği Rus şirketlerinin kredi görünümünün ise, şirketlerin yurtdışı faaliyetlerindeki düşük kar marjı, önemli borç yükü ve likidite baskıları nedeniyle halen zorlu bir durumda olduğu belirtildi.

Öte yandan, Fitch'e göre, Ukrayna'da faaliyet gösteren çelik üreticilerinin toparlanma sürecinin, döviz türünden borçlanmalar, şirketlerin bazılarındaki sınırlı likidite ve borçlarını ödeyememe riskleri nedeniyle komşusu Rusya'ya göre daha uzun süreceği tahmin ediliyor. Üreticilerin görünümü, ülke ekonomisideki olumsuz gidişat ve yüksek ihracat eğilimi yüzünden de olumsuz yönde seyrediyor.

Fitch, BDT bölgesinde, reel yerel çelik talebinin 2010 yılında %3 ila %6 arasında büyümesini bekliyor. Bu oran, Rusya'da %4-7, Ukrayna'da ise %2-3 büyüme olarak bekleniyor. Fitch'in Kurumlar Direktörü Sergei Grishunin, konu hakkında, "Altyapı projeleri, mevcut petrol ve doğalgaz boru hatlarının onarımı ile yeni boru hatlarının inşası, yerel talepteki büyümenin başlıca etkenleri olmaya devam edecek" şeklinde konuştu. Grishunin, öte yandan, "İmalat ve inşaat sektörlerindeki yerel talebinin %2-4 büyüme seviyeleriyle sınırlı kalması ve özellikle inşaat sektöründe yeni projelerin ortaya çıkmaması, bu sektörlerle ilgili sanayi üreticilerini zorlu mali durumlara sokabilir" yorumunu yaptı.

Fitch ayrıca, bazı piyasa ve sektörlerde stok satışlarının devam ettiğini ve bunun 2010 yılında, (trader'ların stok seviyelerine göre değişebilen) görünen yerel çelik talebinde %7-9 seviyelerinde, önemli ihracat piyasalarındaki görünen çelik talebinde ise %10-12 seviyelerinde bir artışa neden olabileceğini bildirdi. Bu artışlar ile birlikte, BDT bölgesinde, 2010 yılı için çelik üretiminin, 2009 yılına göre, Rusya'da %8-10 seviyelerinde, Ukrayna'da ise %5-7 seviyelerinde artması bekleniyor. 

Fitch'in tahminlerinde göre, metal tüketen yerel şirketlerin üretimlerinde 2009 yılında görülen büyük düşüş nedeniyle, 2010 yılında bölgedeki çelik üreticileri ihracata yönelmeye devam edecekler. İhracat, Rus üreticilerin satışlarının %50-60'ını, Ukraynalı üreticilerin satışlarının ise %75-85'ini oluşturuyor. Asya ülkeleri, ihracat yapılan başlıca ülkeler olarak kalmaya devam etseler de, Avrupa ve ABD'ye yapılan satışların oranı azalma seyrinden çıkacak. Kuruluş, Orta Doğu'ya yapılan inşaat ürünü ihracatının da, Dubai vb bazı önemli ülkelerdeki mali darboğaz nedeniyle azalabileceği uyarısında bulundu.

Çelik fiyatlarının 2010 yılında, inşaat sektöründeki mevsimsel talep artışından kaynaklanan, yaz aylarında gerçekleşebilecek küçük bir artış dışında, 2009 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreklerindeki seviyelerinde kalacağı tahmin ediliyor. BDT bölgesindeki yerel fiyatların ise, ihracat-ithalat paritesi ve Rus Rublesi'nin değerindeki artış nedeniyle, ihracat seviyelerinden %10-20 daha yüksek olması bekleniyor. Fitch, üretim kapasitesinin talepteki artışın üstüne çıkması durumunda, çelik fiyatlarının düşebileceğini de belirtiyor.

Kuruluşun genel tahmini, 2010 yılında, BDT çelik üreticilerinin satış gelirinin %3-15 artacağı, AVFÖK'ün ise %11-27 seviyesinde olacağı yönünde.