Emirates Steel artan ihracat ve düşen fiyatlara karşı uyardı

Pazartesi, 20 Nisan 2015 14:30:21 (GMT+3)   |   İstanbul
       

BAE merkezli çelik üreticisi Emirates Steel, Çin ve Türkiye'den BAE pazarlarına yapılan ihracat akışının zarar verici etkilerine karşı uyarıda bulundu ve BAE'nin endüstriyel geleceğinin kalkınma planlarını etkileyecek artan rekabet ile düşen fiyatlara ilişkin korumacı önlemler alınması gerektiğini belirtti.
 
Emirates Steel'in CEO'su HE Saeed Ghumran Al Romaithi, "Çelik sektörü BAE'nin endüstriyel kalkınma planlarında önemli rol oynuyor, bu nedenle adil olmayan ticari faaliyetlere karşı korunmalı," dedi.
 
Çin ve Türkiye'den BAE'ye yapılan ihracatın kabul edilebilir piyasa değerinin altında olmasının BAE'nin çelik sektöründe üretim hacmini ve karlılığı olumsuz yönde etkileyeceğini, bunun sonucunda mevcut ve ileriye dönük büyümeye, yatırım projelerine zarar vereceğini ve BAE çelik sektörünü tehdit edeceğini belirtti. BAE'de yeterli gümrük koruma tedbirlerinin bulunmamasının sorunu büyüteceğini sözlerine ekledi: "Eğer uygun tedbirler alınmazsa, BAE'deki çok sayıda üreticinin kapasitesi düşecek ve BAE ekonomisinin gelirin esas kaynağı olan petrole bağımlılığını azaltma yolundaki itici güç riske girecek."
 
Antidamping vergisi uygulamanın yanı sıra, Al Romaithi, Çin'den ithal edilen düşük kalite ürünlere karşı koruma sağlayacak ve Çinli çelik ihracatçılarının BAE piyasasına uyum göstermek zorunda bırakacak bazı standartlar getirme önerisinde bulundu. 
 
Emirates Steel yaptığı açıklamada, Çin'den BAE'ye yapılan ihracatın 2014 yılında yıllık %63 arttığını ve aynı artışın Körfez ülkelerinde ve tüm Arap bölgesinde de öngörüldüğünü belirtti. Çin'den BAE'ye yapılan kütük ihracatı 2014 yılında yıllık yaklaşık %300 artarken, filmaşin yıllık %112 arttı. 2015 yılının ocak ayında, Çin'den BAE'ye yapılan ihracat yıllık %186 artarken, Türkiye'den BAE'ye yapılan inşaat demiri ihracatı 2014 yılında yıllık %28 artışla 1,33 milyon mt oldu. 2015 yılının ocak ayında inşaat demiri ihracatında yıllık yaklaşık %88'lik artış kaydedildi.