Duferco %10 hissesini Çinli çelik üreticisine sattı

Perşembe, 21 Mart 2013 15:11:05 (GMT+3)   |   Şanghay
       

China Daily Today’in 21 Mart tarihli haberine göre, Hebei Iron and Steel Group bağlı kuruluşu, Hebei eyaleti merkezli Çinli çelik üreticisi Tangshan Iron and Steel Co., deniz aşırı piyasalardaki pazar payını artırma stratejisi dahilinde, 20 Mart tarihinde dünyanın en büyük çelik ticaret şirketi İsviçre merkezli Duferco International Trade Holding Co.’nun %10 hissesini satın aldı.
 
Taraflar, ayrıca, 1,2 milyar $ değerinde çelik ürün satışına yönelik bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Çinli çelik üreticisinin deniz aşırı piyasalarda satış yapmasına olanak sağlayacak.
 
2012 yılında Duferco’nun çelik ticaret hacmi 16 milyon mt’un üzerinde kaydedildi. Bu rakam Hebei Iron and Steel Group’un 2012 yılı çelik üretimine oldukça yakın. Duferco, çelik dağıtım ağı sayesinde geçtiğimiz yıl Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika piyasalarında faaliyet gösteren 28.000 müşterisine çelik tedarik etti.

Duferco CEO’su Matthew De Morgan “Kuruluşumuzdan beri ilk defa Çinli bir çelik üreticisi şirketimize yatırım yaptı. Tangshan Steel’e hem teknik destek vermeyi hem de ürünlerini Asya dışındaki piyasalarda da pazarlaması konusunda yardımcı olacağız,” şeklinde konuştu.
 
Tangsteel başkanı Yu Yong ise “Duferco hisselerinin alımıyla beraber Tangshan Steel, Vale, BHP Billiton ve Rio Tinto dışında başka hammadde kaynaklarına sahip olacak. Hizmet verdiğimiz küresel piyasalar çeşitlenecek,” şeklinde konuştu. Yu Yong’un tahminlerine göre Tangsteel, bu yıl 3 milyon mt, 2014 yılında ise 4 milyon mt çelik ihraç edecek. Yu Yong, 2015 yılına kadar Tangsteel’in yıllık 5 milyon mt ihracat hacmine ulaşacağını öngördüğünü sözlerine ekledi.
 
Duferco ve Tangsteel arasındaki işbirliği 2009 yılında başlamıştı. 2009 yılında Duferco’ya 67.000 mt çelik satışı gerçekleştiren Tangsteel, bu miktarı 2012 yılı itibarıyla 1 milyon mt’a  çıkardı.