Çin’de ihracat vergi iadesi 1 Eylül dolaylarında kaldırılabilir

Salı, 19 Ağustos 2008 16:25:24 (GMT+3)   |  
       

SteelOrbis Şangay

Çin hükümeti, çelik sektöründeki büyük miktarda ihracatın, yüksek enerji tüketiminin ve hava kirliliğinin yarattığı sorunlarla başa çıkmak amacıyla daha ciddi bir ihracat uygulamasının hazırlığını yapmaktadır.

Çin Devlet Şurası Gümrük Vergisi Komisyonu, 15 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, 20 Ağustos tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere kok için ihracat vergisinin mevcut %25 seviyesinden %40'a, koklaşabilir taş kömürü için uygulanmakta olan ihracat vergisinin mevcut ise %5 seviyesinden %10'a yükseltileceğini ve diğer yumuşak kömürlere yönelik ihracat vergisinin de kaldırılacağını açıkladı. Öte yandan, alüminyum alaşım ihracatına yönelik %15 ihracat vergisi getirilecektir.

Çelik ürün ihracatının sürmesi nedeniyle, Çin hükümeti durumu kontrol altına almak amacıyla ek önlemler getirmeyi düşünmektedir. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu gibi kurumlardan edinilen izlenime göre, 72 numaralı gümrük tarifesi koduyla başlayan tüm çelik ürünlere yönelik ihracatta vergi iadesinin çelik üreticilerinin ve ihracatçılarının alaşımlı çelik görünümü altında ihracat yapmasının önüne geçmek amacıyla 1 Eylül dolaylarında kaldırılma olasılığı yüksektir.

Şu ana kadar ihracat vergi iadesinden yararlanan ürünler arasında demir yolları, alaşımlı çubuklar, alaşımlı filmaşin, karbon ve paslanmaz çelik, paslanmaz soğuk rulo, sıcak haddelenmiş orta kalınlıkta paslanmaz rulo, alaşımlı ve paslanmaz dar şerit, kaplamalı ürünler ile paslanmaz dikişsiz boru, dökme demir boru ve tel ürünleri bulunmaktadır.

Ocak-Haziran 2008 döneminde Çin, yaklaşık 27 milyon mt işlenmiş çelik ihracatı gerçekleştirirken, bu rakamın 10 milyon mt'u, yani üçte birinden fazlası ihracat vergisindeki söz konusu düzenlemeden etkilenecektir. Sonuç itibarıyla, vergi düzenlemesinin Çin menşeli ürünlerin ihracat fiyatları üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Ancak, şu sıralar ilgili kurumlar alaşımlı çeliğin kimyasal açıklamasına yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı üzerinde henüz bir anlaşmaya varmış değil. Eğer açıklamada bir değişiklik yapılmazsa, önceki dönemde büyük miktarda ihraç edilmiş olan boron eklenmiş alaşımlı çelik ihracatı, alaşımlı çelik kategorisi altında ihraç edilmeye devam edebilir. Bu durumda söz konusu ürünler, %5 vergi iadesinden artık yararlanmayacak olsalar da %5 ile %15 arasında değişen ihracat vergisine tabi olmayacağından, ihracat şirketleri rahatlayabilir.

İhracatta vergi iadesinin kaldırılmasının, hassas bir dönem geçiren Çin çelik endüstrisi üzerinde kısa dönemde büyük bir etki göstereceği açıktır. Uzun dönemde ise, küresel ekonomik düşüş ve çelik endüstrisinde artan kapasiteler neticesinde Çin menşeli çelik ürünlere yönelik uluslararası talep kademeli olarak zayıflayacaktır. Böylece Çin menşeli çelik ürünlerin ihracat hacminin kademeli olarak düşüş kaydetmesi beklenebilir.


Benzer Haber ve Analizler

Meksika’nın levha tüketimi Mart ayında %25,4 geriledi

17 May | Çelik Haberler

Meksika’nın inşaat demiri tüketimi Mart ayında %36 düştü

17 May | Çelik Haberler

Meksika’nın soğuk rulo sac tüketimi Mart ayında %9,1 yükseldi

16 May | Çelik Haberler

Meksika’nın sıcak rulo sac tüketimi Mart ayında yatay seyretti

16 May | Çelik Haberler

Hindistan Çelik Bakanlığı: Ülkenin çelik talebi önümüzdeki yıllarda %10 büyüyecek

10 May | Çelik Haberler

Meksika’nın görünür nihai mamul tüketimi Mart ayında %6,2 düştü

09 May | Çelik Haberler

TÇÜD: Türkiye’nin çelik ithalatının tüketim içerisindeki payı Mart’ta %40,7’ye indi

02 May | Çelik Haberler

IREPAS tüccarlar komitesi: Çelik talebi iç piyasalardan karşılanacak, piyasa bölgeselleşmeye gidiyor

30 Nis | Çelik Haberler

Şili’nin görünür çelik türetimi 2023 yılında yükseldi

30 Nis | Çelik Haberler

EUROFER: AB’nin görünür çelik tüketimindeki artış yavaşlayacak

29 Nis | Çelik Haberler