Çin, çelik ihracat vergilerini kaldıracak

Perşembe, 13 Kasım 2008 11:14:09 (GMT+3)   |  
       

SteelOrbis Şangay

12 Kasım tarihinde Çin Başbakanı Wen Jiabao başkanlığında gerçekleştirilen devlet şurası toplantısında, yerel talebin artırılması ve hızlı ekonomik büyümenin teşvik edilmesi amacıyla dört yeni tedbirin hayata geçirilmesine karar verildi. Söz konusu tedbirler şu şekildedir:

1)Batı-Doğu gaz boru hattı, nükleer santral ve havalimanı altyapısının da dahil olduğu çok sayıda sabit varlık yatırım projesinin kontrol edilmesi ve onaylanması.

2) 3.770 adet ihracat kalemi için geçerli vergi iadesinin yükseltilmesi ve bazı ürünlerdeki ihracat vergilerinin ayarlanması. Toplantıda, "emek yoğun" endüstriler, elektro-mekanik ürünler ve diğer etkilenen ürünlerin ihracatlarındaki vergi iadelerinin 1 Aralık 2008 tarihi itibarıyla yükseltilmesine karar verildi. Öte yandan, bazı çelik ürünler, kimyasallar ve hububattaki ihracat vergilerinin kaldırılması kararlaştırıldı.

3) Depremden zarar gören bölgeye yönelik yeniden inşa fonlarının organize edilmesi.

4) Orman ekosisteminin restorasyonu ve yeniden oluşturulması için çalışmaların güçlendirilmesi.  

Kısıtlı zamandan ötürü, devlet şurası toplantısında yalnızca temel maddeler açıklandı. Detaylar ise Çin Demir Çelik Birliği (CISA) önergesine dayanılarak Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından görüşülmeye bırakıldı. Mevcut duruma göre, 67 adet HS kodlu çelik üründeki ihracat vergileri 1 Aralık 2008 tarihi itibarıyla kaldırılacak. Bu ürünler arasında, sıcak rulonun her çeşidi, levha, alaşımlı dar şeritler, geniş profiller (H-profil dahil), alaşımlı çelik çubuklar, birçok çelik tel çeşidi ve kaynaklı borular bulunmaktadır. Öte yandan, 25 adet HS kodlu ürünlerin ihracat vergilerinde değişiklik olmayacaktır. Bunlar arasında, 200 serisi paslanmaz çelik, inşaat demiri, filmaşin, çubuk, orta ve küçük ebatlı profiller, kaplamasız çelik tel bulunmaktadır. Ayrıca, pik demir, yarı ürünler, ingot, paslanmaz yarı ürünler ve alaşımlı yarı ürünler de söz konusu değişiklikten muaf tutulmaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

AISI’dan Obama yönetiminin teşvik politikalarına destek

18 Ara | Çelik Haberler

Bay İyimser ve Bay Karamsar'ın Sohbetleri: Geleceğe dönük vadeli kontratlar işe yarayacak mı?

10 Ağu | Çelik Haberler

Çin çelik piyasasının bugünü ve yarını

16 Ağu | Çelik Haberler

Mevcut Çin ekonomisinin özellikleri ve trendleri

25 Kas | Çelik Haberler

Çin'in önemli pazarlarında uzun ürün fiyatları düştü

15 Eyl | Çelik Haberler